Muslimske mænd køber sig til større skæg

Fuldskægget er blevet en eftertragtet vare. Foto: Bill Bachmann

Antallet af skægtransplantationer er steget med flere hundrede procent i Mellemøsten. Trenden er endnu ikke kommet til Norden

Det skal være stort, tætvoksende og langt. Fuldskægget er blevet en eftertragtet vare ikke mindst blandt muslimske mænd, der i hastigt voksende antal lægger sig under kniven for at få en større og kraftigere skægvækst. Det fremgår af tal fra The International Society of Hair Restoration Surgery (ISHRS) - en international sammenslutning af kirurger inden for hårtransplantation - der viser, at mens antallet af skægtransplantationer i løbet af de seneste to år er steget med knap 10 procent på verdensplan, så er de steget med ikke mindre end 260 procent i Mellemøsten.

I flere internationale medier spekuleres der i, om det voksende antal mellemøstlige skægtransplantationer er udtryk for et religiøst motiveret ønske om at efterleve profetens bud om at lade skægget vokse - selvom det for nogle betyder, at de må ty til kosmetiske indgreb. Men i så fald vil der være tale om en helt og aldeles misforstået tilgang til islam, lyder det fra imam ved Københavns Fængsler, Waseem Hussain. En retroende muslim bør nemlig ikke undergå kosmetiske operationer, men tværtimod omfavne det fysiske udtryk, han nu en gang er blevet givet.

”Jeg er dybt forundret. Der er et grundlæggende forbud i islam mod at få indgreb, der ikke tjener et medicinsk formål. Derfor lyder det helt absurd, at mænd - som af religiøse årsager skulle ønske sig et større skæg - overhovedet ville overveje en kosmetisk løsning. Det er jo fup og bedrag,” siger han.

Der er forskellige holdninger til, om et skæg er obligatorisk i islam, men der er ifølge imamen bred enighed om, at den rettroende mand bør lade sit skæg vokse. Herefter findes adskillige udlægninger af, hvor langt det så bør være.

”Man har nu engang det skæg, man er født med, og man regnes jo ikke for mere eller mindre rettroende af den grund,” siger Waseem Hussain.

Det er ikke kun blandt muslimer, at efterspørgslen på skægtransplantationer vokser. Også i USA, Asien og Israel - især blandt ortodokse jøder - er indgrebet blevet stadig mere populært.

Trenden er dog ikke nået til Norden endnu. Fra en af Danmarks førende hårtransplantationsklinikker, Dan Clinic, lyder det, at der ikke udføres skægtransplantationer i Danmark, og at de kun yderst sjældent er blevet kontaktet af mænd, som har ønsket sig et kraftigere og større skæg. På Akademikliniken i Sverige har man dog set en lille stigning. Plastikkirurg Riikka Veltheim mener imidlertid ikke, at der er grund til at tro, at transplantationer udført i Norden er religiøst motiverede. Årsagen er snarere, at det tætte og kraftige skæg er trendy blandt såvel svenske som danske mænd netop nu.