7-9-13-vielser er udtryk for ny tendens

I mange palæstinensiske byer, her er det i Hebron, blev der i går demonstreret for oprettelsen af Palæstina som FN’s 194. medlemsland. – Foto: Stig Nørhald Denmark

Tendensen til at gifte sig på datoer med den helt rigtige talkombination, er et nyt fænomen, der afslører danskernes ønske om at skille sig ud fra mængden. Vi bliver mindre og mindre overtroiske og samtidig er legitimeringen af numerologi og andre alternative livsfortolkninger undervejs

For de danskere, der tror på særlige talkombinationers betydning, er den kommende lørdag en ganske særlig en af slagsen. Det er nemlig den 7-9-13, og den formelagtige dato markeres landet over med et utal af kirkelige og borgerlige vielser.

Overalt i Danmark reklamerer rådhuse med særlige bryllupsceremonier for folk, der gerne vil giftes 7-9-13. I hovedstaden har Københavns Rådhus fået lagt et horoskop, der fortæller kommende ægtepar, hvornår planeterne står i akkurat den position, der bringer mest ægteskabeligt lykke.

I Vejle har hele 35 par bestilt en borgerlig vielse på lørdag, hvilket er flere end Vejle Kommunes giftefoged Sonni Løvendahl viede i hele september måned sidste år, og allerede nu begynder forelskede danskere at bestille vielser til den 11-12-13 klokken 14.

LÆS OGSÅ:
Derfor banker vi under bordet

Særlige bryllupsdatoer er ny trend
Danske Spil kalder datoen for århundredets heldigste dag, men hvorfor tillægger vi egentlige særlige tal en særlige betydning? Ifølge Anders Chr. N. Christensen, der er mag. art. i folkloristik og ansat ved Dansk Folkemindesamling, er tendensen til at gifte sig på bestemte datoer et nyt fænomen.

Tilbøjeligheden til at gifte sig på bestemte datoer er ikke mere end 13 år gammel. Tidligere holdt man bryllup, når man var etableret, var blevet gravid eller når det passede rent praktisk. Den nye trend er et udtryk for at folk gerne vil være noget særligt, forklarer Anders Chr. N. Christensen.

Det kan være svært at blive klog på baggrunden for formularen 7-9-13. Den særlige kombination af lykke- og ulykkebringende tal er en form for folketro, som man ikke ved, hvor kommer fra.

7-9-13 er en gammel trylleformel, som er blevet tillagt betydning gennem århundreder. 7-tallet er det tal, der optræder hyppigst i Bibelen og et tilbagevendende tal i eventyr. 9-tallet, ofte i samspil med tallet 3, bringer lykke, både inden for folketroen og kristendommen. En undfangelse varer 9 måneder, kristendommens Gud er treenig og danske sognekirker kalder til gudstjeneste med 3 x 3 bedeslag. Tallet 13 bringer både held og ulykke. Flysæde og hotelværelse nr. 13 findes mange steder ikke, samtidig med at 13 også er et lykketal, fortæller Anders Chr. N. Christensen, der mener, at kombinationen af de tre stærke tal giver formlen en helt særlig kraft.

Talenergi
Det er numerolog Mauren Pihl, formand for Dansk Numerolog-Forbund, dog ikke enig i. Hun mener ikke, at visse datoer i sig selv er lykkebringende, men at det handler om, hvilke betydning den enkelte tillægger dem.

Hver dag har sin egen planetpåvirkning og energi, og der er ingen særlig kraft forbundet med talkombinationen 7-9-13, ud over den betydning vi mentalt ligger i den, forklarer Mauren Pihl, som fastslår, at numerologi handler om energier og symbolik snarere end overtro.

LÆS OGSÅ:
Numerologi handler om talmagi og tydninger

Når flere og flere vælger at blive gift på særlige datoer, har det for Mauren Pihl at gøre med en voksende interesse for åndsvidenskaberne.
Jeg tror, at det handler om, at mange arbejder indad. Folk mediterer, dyrker mindfullness og er bevidste om, at krop, sjæl og sind skal hænge sammen. Vi er på udkig efter andre værdier end de materialistiske.

Som numerolog gennem 13 år arbejder Mauren Pihl med tallenes energi frem for deres historiske betydning. Hun kan sagtens se værdien i datoen 7-9-13, men for hende har det ikke noget med det overnaturlige eller afværgelser af katastrofer at gøre.

Den 7. er en dato, som rummer bløde, harmoniske engleenergier, i kraft af planeten Neptun. Tallet 13, der står for kreativitet og forandring, har ingen negativ energi i sig selv. Den negative symbolik i 13-tallet har sat sig fast i folks bevidsthed, forklarer Mauren Pihl, der mener numerologien bliver mere og mere legitim.

I starten troede mange, at numerologi var mystisk, nyreligiøst og sekterisk. I dag kigger vi indad for at kontakte sjælen, og det er numerologien blandt andet et redskab til. Vi ser på os selv med andre briller og tror på andre energier end de fysisk målbare.

LÆS OGSÅ: Hvilke tal er hellige?

Straksvielser på rådhuset
Indtil nu har 190 vordende par bestilt vielse på rådhuset. Men hvis du gerne vil giftes den 7-9-13 og endnu ikke har bestilt tid i borgerservice, er der stadig håb for din fremtidige lykke. I København kan man nemlig komme direkte fra gaden til giftefogeden, der står klar til at vie de første par klokken 10.35, som er det klokkeslæt, der ifølge horoskopet skulle bringe allermest held.