Julekurven får ramadan-pendant

Den muslimske fasteperiode ramadanen løber i år fra den 9. juli til den 7. august. I den anledning har tre foreninger taget initiativ til at sammensætte en Ramadankurv, som værdigt trængende kan ansøge om og få lettet sin hverdag med en række forskellige basisvarer. Foto: Jannah Betina.

Tre muslimske foreninger er gået sammen om at uddele ramadankurve til trængende i muslimernes højtidsmåned. Også ikke-muslimer kan søge

Ramadanen, hvor muslimer faster fra solopgang til solnedgang, står for døren, og med fasten følger også en række kulturelle, sociale ritualer.

Men ifølge projektleder i Danish Muslim Aid, Jannah Betina, har mange muslimske familier svært ved at deltage i de sociale ritualer på grund af en slunken økonomi, der ikke giver plads til at invitere familie og venner på mad og drikke efter solnedgang.

Danish Muslim Aid og to andre foreninger er derfor gået sammen om at tilbyde familier, der har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen, en såkaldt ramadankurv.

LÆS OGSÅ: Khader: Ramadanen bør moderniseres

Mange familier har tradition for at tage på besøg hos hinanden og spise sammen efter solnedgang, hvor værten skal sørge for mad til resten af familien og vennerne. Det er der en del familier, der ikke har råd til. Så det er ikke et forsøg på at komme fattigdom til livs, det er mere en hjælp til, at folk kan være med til at holde ramadanen og deltage i det fællesskab, der er forbundet med fastemåneden, fortæller projektleder på ramadankurv-initiativet Jannah Betina.

Ramadankurven er ikke beregnet til én enkelt dag ligesom julekurven, der indeholder varer til juleaften. Den indeholder basisvarer, som kan bruges over længere tid såsom bulgur, pasta, linser, ris, olie, saftevand, tomatpuré og bønner, som de fleste familier bruger hver dag.

Skal hjælpe alle familier bosat i Danmark
Jannah Betina forklarer, at det specielt er under ramadanen, at muslimer har et ekstra ansvar over for dårligere stillede, da den sult, man føler under fasten, skal minde en om de nødlidende mennesker, der ikke har samme privilegier som en selv.

LÆS OGSÅ: Vejledning til en god faste under ramadanen

Selvfølgelig skal man gøre gode ting for sine medmennesker hver dag, men som muslim er det ekstra udpræget i ramadan-måneden. Man skal hjælpe dem, der har svært ved at klare sig selv det står i Koranen, uddyber Jannah Betina.

Det ekstra ansvar over for medmennesker gælder ikke kun muslimer. Ramadankurven er tænkt som et generelt tilbud til alle familier bosat i Danmark, som har brug for en hjælpende hånd i hverdagen. Derfor kan alle, der lever for mindre eller det, der svarer til en kontanthjælpsydelse, søge om en ramadankurv.

Indholdet i kurven er også sammensat, så både muslimer og ikke-muslimer kan få glæde af den. Det er grunden til, at der hverken kommer svinekød eller stærke krydderier i kurven, da det kan udelukke mange mennesker fra at få glæde af den.

LÆS OGSÅ: Hvorfor faster muslimerne?

Alle kurve vil blive uddelt
Ud over Danish Muslim Aid er også Dansk Islamisk Center og Viden om Islam (Viomis) med i ramadankurv-initiativet, så det er endnu svært at estimere, hvor mange ansøgninger der samlet set er tjekket ind. Men ifølge Jannah Betina er der ind til videre kommet omkring 30 ansøgninger til hendes forening, og hun håber, der vil komme mange flere fristen er først den 10. juli, dagen efter ramadanens start.

Indholdet i kurven er kommet i hus ved hjælp af sponsorater og donationer fra diverse virksomheder, butikker og privatpersoner, der hver især har givet pengedonationer eller madvarer til initiativet. Sponsoraterne har resulteret i, at Danish Muslim Aid-afdelingen, der dækker sjællandsområdet, kan dele mindst 100 kurve ud. Jennah Betina og hendes forening kæmper dog stadig med at gøre folk opmærksomme på muligheden for at søge en ramadankurv, men garanterer, at alle kurve nok skal gøre gavn.

Skulle der komme færre ansøgninger end antallet af kurve, vi har forberedt, så har vi aftaler med nogle centre rundt omkring i landet, hvor der bor mennesker, der kunne have gavn af vores hjælp, og så deler vi de resterede kurve ud til dem. Så alle kurve bliver uddelt, forsikre projektlederen.

LÆS OGSÅ: Når muslimer holder ramadan i Danmark

Muslimer, der tager socialt ansvar
Selvom det ikke er hovedformålet med ramadankurven, håber Jennah Betina, at initiativet måske kan rykke lidt ved folks syn på muslimer.

Det er på ingen måde det centrale budskab med ramadankurven vi vil bare gerne ud og hjælpe de her mennesker men det er jo en bonus, hvis vi også kan vise folk, der tror, at muslimer bare sidder derhjemme og kræver, at vi faktisk også kan være med til at tage et socialt ansvar. At vi er ligesom alle andre, forklarer projektlederen.

Ansøgningsfristen for ramadankurven er den 10. juli. Ansøgningsblanket kan findes på her.

Opfylder man ikke kriterierne for at søge ramadankurven, kan man i stedet donere eller sponsorere madvarer til kurven. Oplysninger omkring sponsorater kan findes på Danish Muslim Aids hjemmeside.