Læserarrangement på Christiania

Sommersolhverstjeneste på Christiania. Ole Skjerbæk Madsen med musikerne Ruben Engelhardt og Torsten Borbye Nielsen. Foto: Kim Schou/Udfordringen

Religion.dk indbyder til en anderledes gudstjenestefejring i anledning af efterårsjævndøgn og en samtale med Ole Skjerbæk Madsen om kristendommens forhold til nyhedenskab i dag

Deltag i en unik gudstjenestefejring, når religion.dk den 21. september i samarbejde med I Mesterens Lys og Christianiakirken inviterer læserne til Efterårsjævndøgns-tjeneste ved Magasinet på Christiania.

Mange kristne fester er markant placeret i årets rytme. For de fleste er det velkendt, at mindefesten for Kristi fødsel er lagt ved vintersolhverv og på dansk oven i købet har fastholdt det før-kristne navn "Jul" af "Yule." Tilsvarende ligger Sankt Hans ved sommersolhverv, og påsken er indrettet efter forårsjævndøgn.

I en rekonstruktion af keltisk og anden før-kristen spiritualitet har moderne hedenskab fastlagt en årstidskalender med 8 fester eller sabbatter nemlig de to solhverv og de to jævndøgn og så fire fester, som er placeret midtvejs mellem solhverv og jævndøgn. Også nogle af disse markeringer kender en kirkelig tilknytning; det gælder Kyndelmisse og Alle Helgen.

Efterårsjævndøgn er en takkefest

1. august og efterårsjævndøgn 21. september er høstfester; efterårsjævndøgn er den store takkefest, fordi høsten er bragt i hus, og vi kan forberede os til vinteren.

- Sammenkædningen af begivenheder i Jesu liv med årstidens rytme lader os forstå en sammenhæng mellem skabelse og genskabelse. Mennesket er skabt med en opgave i forhold til naturen og medskabningen. Derfor har vi brug for gudstjenester, som er naturrelaterede og lever i naturens rytme, fortæller Ole Skjerbæk Madsen, der er præst og leder arbejdet I Mesterens Lys.

I Mesterens Lys og Christianiakirken står bag årstidstjenesterne ved jævndøgn og solhverv, og de øvrige fester fejres i Bethlehemskirken.

Efterårsjævndøgns-tjenesten falder i to dele. Først er der en refleksion over efteråret i rituelle handlinger og meditation, og dernæst fejres nadveren som en skabelses- og genskabelses-liturgi. Efter tjenesten på Christiania indbyder arrangørerne til en samtale om, hvorvidt "nyhedninge" og kristne har noget at tale om og lære af hinanden.

Praktisk information

Dato og tidspunkt: 21. september kl. 20

Mødested: Magasinet ved "Operaen" på Christiania - herfra vises der vej til det aktuelle sted for fejringen af tjenesten. Samtalen efter tjenesten foregår i Magasinet. Se detaljeret rutebeskrivelse - findes også her på engelsk.

Entré: Gratis
Yderligere information: info@imesterenslys.dk
Tilmelding er ikke nødvendig.