Muslimske kvinder vælger selv tørklædet

Når muslimske kvinder bærer tørklæde, er det oftest deres egen beslutning, viser en ny undersøgelse. - Foto: stock.xchng

Ny undersøgelse skyder hul i fordommen om, at det er mænd, der presser muslimske kvinder til at bære tørklæde

Tørklædet har større betydning for muslimske kvinder end muslimske mænd, viser en ny undersøgelse fra Catinét.

391 kvinder og 321 mænd med anden etnisk baggrund end dansk er blevet spurgt om deres holdning til tørklædet. Her svarer 42 procent af kvinderne, at det er 'vigtigt' eller 'meget vigtigt', mens tallet kun er 29 procent, når det handler om mændenes holdning, skriver Nyhedsavisen.

Tørklædet signalerer modstand
Ifølge Camilla Elg fra Aalborg Universitet, der har skrevet ph.d. om indvandrerkvinder og deres påklædning, er beslutningen om at bære tørklæde oftest en personlig handling. Tit handler det om modstand.

- De føler sig mindre værd i vores samfund. De tænker: Hvis jeg skal være fremmed, skal jeg nok selv bestemme hvordan. Så gør jeg det til mit adelsmærke, at jeg har min egen identitet. Tørklædet kan blive en mde at vise, at man står ved sin baggrund og sin religiøse orientering, selvom den er ugleset, siger hun.

Undersøgelsen viser, at det især er kvinder, der ikke er integreret og ikke har danske venner, der mener, tørklædet er vigtigt.