Tallet 13: Rejsebranchen tager stadig hensyn til danskernes overtro

Hos flyselskabet SAS er det ikke muligt at rejse på hverken sæde eller række nummer 13. Det bekræfter pressechef, Trine Kroman-Mikkelsen og forklarer, at sæde og række nummer 13 kun eksisterer på enkelte mindre SAS-fly. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø Denmark

Overtro spiller stadig en rolle hos flere internationale hotelkæder og flyselskaber: Af hensyn til overtroiske kunder har de afskaffet sæder, etager og værelser med nummeret 13

Hele to gange i år vil datoen den 13. falde på en fredag, og for dem, som tror på kombinationen af uheldssvangre tal og dage med dårlig karma, er fredag den 13. september ikke til at spøge med.

Men det er ikke kun overtroiske danskere, der tager deres forholdsregler med nummer 13. Internationale hotelkæder og flyselskaber ligger stadig under for den gamle overtro på, at 13 skulle være et særligt skæbnesvangert tal.

LÆS OGSÅ:
13 ting om fredag den 13.

Kommercielle hensyn
Hos flyselskabet SAS er det ikke muligt at rejse på hverken sæde eller række nummer 13. Det bekræfter pressechef, Trine Kroman-Mikkelsen og forklarer, at sæde og række nummer 13 kun eksisterer på enkelte mindre SAS-fly.

At undlade række nummer 13 er ikke udtryk for en erklæret virksomhedsfilosofi. Det handler om hvilke passagerer vi flyver med. Vi flyver internationalt og der er mange internationale passagerer, der ikke vil vælge den rejse, hvor række 13 er til stede. Vi vil ikke tvinge nogen, der finder tallet intimiderende.

Hvorfor tager et moderne flyselskab som SAS hensyn til gammel overtro?

Det er et kommercielt hensyn. Hvis de rejsende ikke vil vælge den række, er der ikke kompliceret for os at springe den over.

Når det kommer til troen på særlig uheldige tal, er tallet 13 det mest frygtede, fordi det varsler ondskab og ulykke. Overtro omkring 13-tallet menes at stamme tilbage fra sumererne, der boede i Mesopotamien for 4.000-5.000 år siden og i dag har frygten for 13-tallet fået sin egen diagnose.

Paraskavedekatriafobi er betegnelsen for angst for fredag den 13. Årsagen til den psykiske lidelse i forbindelse med fredag den 13. er, ligesom for andre fobier, som oftest uforklarlig, men kan også dreje sig om ødelæggende hændelser tidligere i livet.

Ingen 13-taller på D'Angleterre
Uanset om det handler om hensynet til folk med paraskavedekatriafobi eller om det snarere udtrykker en gammel etikette i hotel- og rejsebranchen, så er den gamle tradition med at undlade tallet 13 for at undgå uheld stadig en realitet.

Pressechef Pia Rosenkilde på Hotel DAngleterre i København forklarer, at årsagen til udeladelsen af værelse 13 på Danmarks førende 5-stjernede hotel, er hensynet til kunderne.

Vi har ikke værelse 13 af hensyn til kundernes overtro. Alle folk skal have en god oplevelse, når de bor hos os, og der er stadig nogle, som ikke synes det er sjovt at sove på værelse 13, fortæller Pia Rosenkilde og forklarer, at det dog ikke er alle nationalisters overtro, der tages hensyn til:

Vi har værelser, der ender i nr. 4, selvom det for kineserne betyder ulykke.

LÆS OGSÅ:
Hvilke tal er hellige?

I Søborg og Jylland og helt til verdens ende
På Hotel Hvide Hus i Aalborg er tendensen den samme. Hotellet, der er opført i 1969, har hverken værelse eller etage med tallet 13. Fravalget af det uheldssvangre nummer blev taget allerede dengang hotellet blev bygget, af hensyn til gæsterne. Ifølge hotelchef Enan Galaly, der driver en række fire- og femstjernede hoteller i forskellige dele af verden, er det både danske og udenlandske gæster, som ikke ønsker at bo i værelse nr. 13.

Med brudepar er det helt umuligt, du kan umuligt få nygifte til at flytte ind i et værelsesnummer, der bringer ulykke," siger han.

Også hos Danmarks Radio er der tidligere blevet taget hensyn til medarbejdernes frygt for uheld. I TV Byen i Søborg var der ingen 13. etage, og ifølge DRs kommunikationsafdeling, blev beslutningen truffet af hensyn til folk, der følte sig usikre over at arbejde på 13. sal:

Det var et helt bevidst valg, som DRs bestyrelse tog for 40 år siden, men traditionen har vi ikke taget med os til Amager.

Det ufuldkomne tal
Der er adskillige mytologiske forklaringer på 13-tallets dårlige ry. 13 er én mere end tolv, der ofte er blevet opfattet som et helligt tal for eksempel Israels tolv stammer, tolv apostle og tolv olympiske guder. Endvidere har året 12 måneder og døgnet to gange 12 timer. 13-tallet anses derimod for uregelmæssigt, syndigt og som overskridende 12-tallets fuldkommenhed.

For folklorist ved Dansk Folkemindesamling Anders Chr. N. Christensen skal forklaringen på rejsebranchens hensyn til danskernes overtro findes i branchens kommercielle strategi. Hensynet er nemlig ikke et udtryk for, at vi bliver stadigt mere overtroiske.

Hoteller og flyselskaber har mange overtroiske gæster, og så det er lettest at springe tallet over. De er forretninger, der skal sælge. Når man har den dagsorden, bliver man nødt til at tage hensyn, forklarer Anders Chr. N. Christensen og påpeger, at det særlige ved overtroen netop ligger i, at man kan gøre en lille forskel selv.

Hvis du bekender dig som kristen, så tror man på, at alt står alt i Guds magt. I overtroen kan vi selv påvirke begivenhedernes gang. Og hvorfor så udfordre skæbnen og sætte sig på plads nr. 13?

LÆS OGSÅ: 7-9-13-vielser er udtryk for ny tendens