Debat

De 10 mest læste debatter på religion.dk i 2017

Komponist og forfatter Majbritte Ulrikkeholm (øverst th.) er blandt de skribenter, der har skrevet populære debatindlæg i 2017. Foto: Rasmus Fahrendorff

Tørklæder, blasfemiparagraffen og kedsomhed er blandt de emner, der har sat dagsordenen for debatten på religion.dk i 2017. Vi har samlet de 10 mest læste debatindlæg her

Læs eller genlæs årets ti meste debatindlæg på religion.dk. Det er især debatten om tørklæder og andre symboler i det offentlige rum, der fylder i indlæggene, men også blasfemiparagraffen, en kollegas tragiske død og fyringer har fået plads i dette års mest læste debat.

10. Teolog: Det muslimske tørklæde er et problem
Der er forskel på, hvilke religiøse symboler der bliver båret i det offentlige rum, skrev teolog Margrethe Horstmann og forklarede videre, at hvor davidsstjerne og korset er et symbol på, at bæreren overgiver sig i Guds hænder, er tørklædet et symbol på, at kvinden underlægger sig islams, og dermed muslimske mænds, krav og moral.

9. Ateistisk Selskab: Lad os få en folkeskole, der er filosofisk neutral
Børn skal ikke tvinges til at arve deres forældres tro og verdenssyn, derfor skal folkeskolen være så religionsneutral som mulig, argumenterede de to ateister Anette Blach og Anders Stjernholm i dette vellæste indlæg.

8. Præst: Min kollegas tragiske død blev et vendepunkt i mit arbejdsliv
Sognepræst Lene Skov Opsahl beretter om den dag, da hun mistede sin gode kollega gennem tre år:"Jeg havde gerne undværet den smertefulde erfaring, det var at miste min samvittighedsfulde medarbejder, men jeg oplever sandheden i det budskab, som kirken bærer på. For Jesu disciple var ustoppelige, da de insisterede på, at døden ikke har det sidste ord i selv de største tragedier, men at fremtiden har noget godt i vente."

7. Ung muslim: Der er ingen gode argumenter for at afskaffe blasfemiparagraffen
Forslaget om at afskaffe blasfemiparagraffen fik muslim og studerende Niels Mikkelsen til at skrive det syvende mest indlæg. Han argumenterede for, at der ikke var nogen gode argumenter for at afskaffe paragraffen.

6. Imam i Nordens første moské: Koranen fortæller os, at vi ikke er vogtere over andres tro
I forbindelse med 50-års jubilæet i Nordens første moské skrev Naimatullah Basharat, der er ahmadiyyamuslim og tidligere imam i moskeen, at formålet med moskeen altid har været at forkynde islam gennem dialog og at være åbne over for alle.

5. "At blive fyret er at blive kastet ind i troen"
Komponist og forfatter Maibritte Ulrikkeholm afviste, at en fyring altid er negativ. For selvom det største tab ofte er tabet af identitet, når man bliver fyret, kan en afvisning eller en fyring blive en lettelse, hvis man tør se, at ens identitet er med til at skygge for, hvem man i virkeligheden er.

4. Muslim: Danske feminister skal ikke tro, at de er det ultimative forbillede for kvinder i den arabiske verden
"Danske feminister skal ikke tro, at de er det ultimative forbillede for kvinder i den arabiske verden. For selvom danske kvinder på alle områder generelt har mere frihed end kvinder i den arabiske verden, så har friheden også sin pris, hvilket ikke er noget vi bryder os om at tale højt om i Danmark," skrev forfatter og underviser Saliha Marie Fetteh i årets fjerde mest læste indlæg.

3. Danmark lever mere op til mit islamiske værdisæt end muslimske lande
Cand.mag. og muslim Nour Tessie Jørgensen argumenterede for, at Danmark lever mere op til hendes islamiske værdisæt en muslimske lande, for som hun skriver: "Jeg er religiøs og praktiserende muslim, men i den grad også dansker med stort D. Jeg elsker velfærd, ytringsfrihed og økologi. Jeg stiller spørgsmål, jeg er kritisk, jeg undrer mig og har holdninger, hvilket i de fleste tilfælde ikke kan imødekommes i lande som Iran".

2. "Jeg vil hellere miste mit job end smide tørklædet"
"Danske kvinder har ret til at både bære shorts og tørklæde. Derfor sætter jeg mit tørklæde, som jeg vil. Ingen skal tvinge mig til at smide tørklædet", skrev underviser og forfatter Saliha Marie Fetteh i foråret i forbindelse med debatten om religiøse symboler i det offentlige rum.

1. Din hjerne vil takke dig, hvis du bruger fridagene på at kede dig
I årets mest læste debatindlæg på religion.dk opfordredecand.theol. og billedkunstner Jørn Henrik Olsen læserne til at kede sig: "Vær derfor god og generøs mod dig selv: Giv dig selv stunder borte fra konstante stimuli. Det vil kunne berige dit liv. Favn derfor gerne kedsomheden."