Buddhist: Hvad mener islam så om os andre?

Deltag i religion.dk's pinsekonkurrence og vind gode præmier Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen

Det er positivt, at der er et godt forhold mellem jøder, kristne og muslimer, men hvad med de andre religioner, spørger buddhist Anders Riisgaard Rasmussen i sin respons på imam Kassem Rachids indlæg

Jeg er blevet bedt om at respondere på imam Kassem Rachids præsentation af islam. Min kommentar kommer her:

I buddhismen bør man som praktiserende være en aktiv del af samfundet. Man ønsker at udføre nyttige handlinger til gavn for samfundet og dets borgere.

Da alle væsner har en bevidsthed, som er det, man arbejder med i buddhismen, har buddhismen kunne integrere sig i forskellige kulturer og samfund. I Japan har den for eksempel taget nogle kulturelle og rituelle elementer fra Shinto, som nu er en naturlig del af zenbuddhismen.

LÆS OGSÅ: Religion.dks tema om buddhisme

Hvad med ateisterne - og os andre?
I forhold til Kassem Rachids tredje korancitat (sura 5 vers 83) er det positivt, at der er et godt forhold mellem troende kristne og troende muslimer.

Jeg kan dog ikke lade være med at tænke på, hvor det efterlader de resterende trosretninger eller ateister for den sags skyld? I buddhismen ser man ikke Buddhas belæringer som den rigtige vej for alle, da folk er forskellige.

LÆS OGSÅ: De ti vigtigste ting at vide om buddhisme

Både muslimer og buddhister ønsker respekt
Hvis man vælger at blive buddhist, betyder det ikke, at du er fastholdt i denne vej for altid. Hvis man på et senere tidspunkt finder ud af, at en anden vej passer bedre til en, er man velkommen til at følge denne, så længe man ikke skader andre.

Dette kan også ses i forhold til forklaringen til Kassem Rachids sidste korancitat (sura 16 vers 126) om at respektere andre og diskutere med god stil. Dette går vi meget op i inden for buddhismen. Der er fokus på god dialog og diskussion af forskellige synspunkter.

Selve den buddhistiske praksis består i at gøre egne erfaringer, undersøge tingene og forstå, hvordan de hænger sammen ved at stille spørgsmål.

Anders Riisgaard Rasmussen er buddhist og panelist på religion.dk