Buddhist: Ikke så meget at være uenig med de kristne om

Vrede er ifølge buddhismen ikke noget at stræbe efter, men ses som en forstyrrende følelse, som ikke kan bruges til noget, skriver buddhist Anders Riisgaard Rasmussen. Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen

Den fortabte søn havde lært sin lektie, da han vendte hjem til faderen. Mon han var blevet tilgivet, hvis han ikke havde lært noget, spørger buddhist Anders Riisgaard Rasmussen

Jeg er blevet bedt om at respondere på biskop Steen Skovsgaards præsentation af kristendommen. Hvad kan man sige, der er ikke så meget at være uenig i.

Gavmildhed ses i buddhismen også som en meget god kvalitet. Det et godt fundament, som man kan bygge videre på.

LÆS OGSÅ:Hindu: Problem at jeg skal acceptere noget og kassere andet fra Bibelen

Hvad gjorde man før i tiden, når man skulle ud til nye verdener? Man tog en masse gods med og gav det til de lokale for at skabe en god grobund for handel og dialog. Frihed er også en dejlig ting. Uden frihed var der ikke meget, vi kunne gøre, så den er meget vigtig at værne om, da den giver potentiale til selvstændige tanker.

Vrede er ikke noget at stræbe efter
Tilgivelse er også en god ting, da den forhindrer langtrukne dramaer, som kan ødelægge forbindelser mellem folk. Vrede er ifølge buddhismen ikke noget at stræbe efter, men ses som en forstyrrende følelse, som ikke kan bruges til noget.

LÆS OGSÅ:Tilgivelse - tværreligiøst set

Hele essensen er, som jeg læser det, at drengen (i lignelsen om den fortabte søn, red.) har lært sin lektie og fundet den rigtige vej igen.
Man kan så spørge sig selv om, hvordan faren havde reageret, hvis drengen bare var kommet hjem uden at have lært noget?

Det kan være nødvendigt at agere kraftfuldt
At Gud er kærlighed og aldrig tvinger lyder som et fornuftigt syn. At man aldrig skal bruge vold og trusler, er jeg selvfølgelig også enig i.

Dog er der i buddhismen også et begreb, der hedder kraftfuld beskyttende medfølelse, som går ud på, at man til tider kan gavne mest ved at agere kraftfuldt.

Et eksempel kunne være, hvis et barn går ud foran en lastbil på vejen, og moren så råber og skriger, løber ud foran og flår barnet væk fra vejen. Dette vil være en lidt voldsom måde at reagere på, men nødvendig og gavnlig i den pågældende situation.

Anders Riisgaard Rasmussen er lærer og buddhist og panelist ved religion.dk.