Mening

"Hinduismen er den eneste religion, som giver mennesker tankefrihed"

Alle religioner har det med at holde på mennesker som burhøns, undtagen hinduismen, mener hindu Dhamu Chodavarapu. Foto: Ritzau Scanpix/Claus Fisker

I hinduismen er der ikke nogen autoritet, som forsøger at fratage mennesket dets tankevirksomhed, eller fortælle folk, hvad der er godt eller ondt. Det er modsat andre religioner, som holder på folk, som var de burhøns, mener hindu hindu Dhamu Chodavarapu

Jeg er blevet bedt om at præsentere hinduismen ud fra en helligtekst efter eget valg. Hinduismen udspringer fra vedaerne, men det er tung læsning. Derfor henholder man sig til hindu eposer som Mahabharata og Ramayana. I Mahabharata står de smukkeste ord:

"Men læring er én ting, og dyd er en helt anden. Det er rigtigt, at man skal kende forskel på godt og ondt, hvis man skal gøre godt og afsky det onde. Denne viden bør man suge ind i hver eneste tanke og lade påvirke hver handling i ens liv. Så viden bliver til en dyd. Den viden som er ufordøjet information, der er stuvet sammen i sindet, kan ikke indgyde dyd. Det er bare et passivt show som vores tøj og er ikke nogen reel del af os."

I det hinduistiske helte-epos Ramayana formaner gudinden Sita Hanuman om: "... at man aldrig må gengælde en ugerning med en anden ugerning." Hanuman brænder hele byen af, på grund af fornærmelser han var udsat for af en ond konge - Ravana.

Hinduismen ophøjer mennesker

Hinduismen er den eneste religion i verden, som giver mennesker frihed til selv at tænke og skelne mellem det gode og det onde.

Hinduismen ophøjer mennesker og alle levende væsener til guddommelighed. Det vil sige, at man har et guddommeligt element i sig. Det kommer frem ved at tænke og udvikle sig selv, mens alle andre religioner holder på folket som burhøns, som om man er hunderæd for deres frie tanker. Hinduisme opdrager mennesker til at kende deres egen guddommelighed.

Dog giver også buddhismen og Det Nye Testamente i kristendommen rum til den selvstændighed.

Religion skal ikke opbygge samfund

Personligt vil jeg ikke have nogen 'kære mor', der kommer til mig som autoritet og fortæller mig, hvad der er godt og ondt. Jeg har evner til at finde det selv.

I vores religiøse 'Guru Kulamu', som er en hinduistisk mentor-ordning, har man en guru. Her bliver man ikke påduttet dit og dat, men man får bare vejledning i at indse evnen til at udføre for eksempel yoga og meditation, for at man selv kan finde ud af det.

Bagsiden af det er, at der ikke er et uniformt samfund. Men som jeg ser det, er religionens opgave ikke at danne et samfund, der underkaster sig. Religionen er til for individuel udvikling af hver enkelt person.

Samfundets love og normer er politiske og har andre værdier. Det er hinduismens bærende element. Ligesom Jesus sagde: "Giv kejseren hvad kejserens er og giv Gud, hvad Guds er."

Hinduismens storhed består i at skabe enighed i forskellighed. Mennesker er forskellige, men alligevel er der en rød tråd, der går igennem alle. Uden den adskillelse bliver religion til kommunisme, nazisme eller lignende.

Dhamu Chodavarapu er hindu og panelist ved religion.dk.