Taknemmelig til Thanksgiving

5 vigtigste ting om thanksgiving

I USA er der tradition for, at der holdes thanksgiving for hjemløse og andre, der ikke selv har råd til at tilberede det store, traditionsrige måltid. Her er det en frivillig ved en thanksgiving-fest arrangeret af Los Angeles Mission i 2018, der omfavner en af de spisende gæster. Foto: Scanpix.

Måske har du set det på film. Måske kender du selv nogen, der fejrer thanksgiving, som i 2020 er den 26. november. Men hvorfor holder amerikanerne en stor taksigelsesfest en måneds tid før jul? Bliv klogere her

1. Hvornår er det thanksgiving?

Præsident Abraham Lincoln (1809-1865) udnævnte i 1863 officielt den sidste torsdag i november til at være national thanksgiving i USA. Abraham Lincoln udtalte, at det skulle være en dag med "taksigelse og lovprisning af vores gode Fader, som er i himlen". Fra 1941 er datoen officielt den fjerde torsdag i november, der er thanksgiving. I Canada afholdes thanksgiving den anden mandag i oktober.

Dagen efter thanksgiving er det blevet en tradition at holde et stort udsalg ved navn black friday. Her opstår der flere steder kaos, når køer med amerikanere forsøger at nå først frem til stærkt nedsatte varer i butikkerne. En undersøgelse udført af The Harris Poll for netmediet NerdWallet anslog, at op mod 70 procent af amerikanerne havde planer om at gå på shopping til black friday i 2018.

2. Hvorfor fejrer man thanksgiving?

Der er stadig diskussion om, hvad oprindelsen til thanksgiving egentlig er. Nogle holder på en traditionel fortælling om, at 102 englændere, traditionelt kaldet pilgrimme, med forskellige religiøse baggrunde i 1620 på skibet Mayflower sejlde mod den nye verden. En hård overfart tog livet af omkring halvdelen af passagererne, men de resterende nåede frem til USA. Da de efterfølgende høstede deres første afgrøder, holdt de en stor fest.

Ifølge en version af historien inviterede de også nogle indfødte indianere til at dele måltidet med sig, mens andre fortæller, at det var indianerne, der gav nybyggerne deres første mad på amerikansk jord - og at taksigelsen gælder dem. Men hvor meget sandhed, der i disse fortællinger, diskuterer historikere stadig.

3. Hvad spiser man til thanksgiving?

Traditionelt spiser man til thanksgiving en kalkun gratineret med tranebær og kartofler samt søde kartofler og græskartærte - alle fødevarer kommer traditionelt fra USA. Man mener, at op imod 90 procent af amerikanere spiser kalkun på denne dag.

4. Er thanksgiving en religiøs fest?

Ligesom man ikke kender dagens oprindelse præcist, ved man heller ikke, hvor religiøs festen oprindeligt var. I dag beder mange familier bordbøn inden thanksgiving-måltidet og takker Gud for maden.

Også lignende højtider i Europa peger mod en religiøs oprindelse. AIlerede i kølvandet på Reformationens ændringer af de traditionelle, katolske helligdage fejrede man i Storbritannien religiøse taksigelsesdage, ligesom man også andre steder i Europa har kendt til taksigelsesfester, der kan have inspireret traditionen i USA og Canada.

5. Kan thanksgiving sammenlignes med andre fester?

Thanksgiving beskrives traditionelt også som en høstfest, der både kan minde om den jødiske højtid løvhyttefesten (sukkot) og andre religiøse eller sekulære høstfejringer rundt om i verden. Desuden mener man, at de indfødte indianere i USA - længe før europæerne kom til - fejrede en høstfest på omtrent samme tidspunkt af året.

Amerikanske forbrugere står i kø foran butikkerne ved black friday for at gøre et kup. Foto: Charlie Riedel/AP/Ritzau Scanpix
Friske kalkuner fra Ashley Farms i New Jersey ligger klar til at blive solgt til thanksgiving. Foto: Seth Wenig/AP/Ritzau Scanpix
Det er en del af thanksgiving-traditionen, at den siddende amerikanske præsident skal benåde en kalkun forud for helligdagen. Øverst er det tidligere præsident Harry S. Truman, som benåder en kalkun den 16. november 1949, og nedenfor er det præsident Donald J. Trumps tur forud for thanksgiving 2017. Foto: Wikimedia og Evan Vucci/Ritzau Scanpix