Citater

6 stærke citater fra flygtninge-debatten

Her bydes flygtninge og migranter velkommen af en stor gruppe immigranter ved Rødby Færge Station. Den store flygtningstrøm har skabt debat. Læs de bedste citater fra debatten her.

Store grupper af flygtninge og asylsøgere begyndte over sommeren at ankomme til Danmark, og det har skabt debat om vores pligt til og mulighed for at hjælpe. Få indblik i debatten gennem seks stærke citater

I løbet af sensommeren tog strømmen af flygtninge og asylsøgere, der ankom til Rødby Færge Station, for alvor fart. Samtidigt med, at de flere tusind mennesker kom hertil på flugt fra borgerkrig, religiøs forfølgelse eller for at lægge sult og nød bag sig, begyndte en heftig debat om, hvordan Danmark skal forholde sig til de mange mennesker, der ønsker at krydse vore grænser.

Hvis ansvar er det at hjælpe flygtningene? Kan samfundet bære tilstrømningen af mennesker? Hvordan skal staten og borgere forholde sig?

Disse spørgsmål har hen over sensommeren og efteråret fyldt medier og politiske dagsordener i Danmark, Europa og i rundt om i verden. Også skribenter på kristendom.dk og religion.dk har blandet sig i debatten.

Vi har samlet en række væsentlige citater fra flygtningedebatten på religion.dk og kristendom.dk her:

Klik på de blå overskrifter for at læse indlæggene.

Flygtningen er vores næste

"Ud fra Jesu beretning om den barmhjertige samaritaner er der blevet argumenteret for, at min næste eksempelvis ikke er flygtninge i andre dele af verden, men kun det menneske, som jeg møder på min vej. Nu er der så det specielle ved den situation, som vi har været i siden søndag den 6. september, at vi har kunnet møde tusindvis af flygtninge på vores vej, for eksempel på vores motorveje! Så her burde alle være enige om, at flygtningen er vores næste, som vi er kaldet til at elske."

Mogens Mogensen er interreligiøs konsulent. Læs hele hans synspunkt her

Vi skal ikke kun hjælpe kristne flygtninge

"Kampen for at hjælpe forfulgte kristne er en kamp for netop religionsfrihed, som må føres uden hykleri. Selvfølgelig skal vi som kristne sætte fokus på kristnes vilkår rundt om i verden. Deri har regeringen ret. Ligeså vel som kvinder kæmper for kvinders rettigheder. Det er helt naturligt. Der er prioriteringer i al politik. Kampen er samtidig en kamp for religionsfrihed for alle. Vi kræver ikke specielle rettigheder for kristne."

Christian Roar Pedersen er sognepræst og mediekonsulent. Læs hele hans synspunkt her

Flygtningestrømmen kalder på kristen mission

"Sammen med rummeligheden over for den fremmede og det fremmede, udfordres vi til kristen mission, at dele vores tro med den muslimske flygtning. Naturligvis ud fra dyb respekt for flygtningens sårbare situation, hendes eksisterende tro og velvidende, at ingen kan ”omvende” nogen, idet tro er et mysterium, der tilegnes i et helt frit rum."

Birger Nygaard er sekretariatschef i Folkekirkens Mellemkirkelige Råd. Læs hele hans synspunkt her

Kirken har et ansvar for flygtninges integration

"Fordi kirken er en del af civilsamfundet, så har kirkerne ansvar for en inkluderende kultur og integration af de enkelte flygtninge. Sociale medier spiller en stor rolle i forhold til modtagelsen af flygtninge, indsamlingen af tøj, madrasser, skoletasker og mad."

Jonas Adelin Jørgensen er generalsekretær i Dansk Missionsråd. Læs hele hans synspunkt her

Det er en ære at hjælpe flygtninge

"Vi skal tage denne begivenhed, som en gave fra Gud, fordi vi får lov til at række hånden frem med et smil og tage hånden på hjertet, når vi hjælper flygtningene. Det er en ære for ethvert menneske, som har været ude og yde hjælp til de flygtninge, der havde brug for det. Det er helt sikkert en god gerning, vi gør, og som vi får glæde af i vores næste og evige liv."

Kassem Racid er imam og tolk. Læs hele hans synspunkt her

Muslimske flygtninge kalder på nye integrationsplaner

"Mange muslimer lever i dag i små parallelsamfund i landets storbyer, hvilket er et problem, vi i høj grad selv har været med til at skabe. Lad os derfor håbe at både regeringen og landets kommuner har lært af deres fejl og derfor smøger ærmerne op og gør tingene bedre denne gang. Et godt sted at starte kunne være, at man fra politisk side af dropper groteske ”Bliv væk”-kampagner og i stedet tager del i en international indsats for at begrænse flygtningestrømmen."
 
Saliha Marie Fetteh er ekstern lektor i arabisk sprogfærdighed. Læs hele hendes synspunkt her