"Det Muslimske Broderskab mister indflydelse i Egypten"

Det Muslimske Broderskab mister magten i Lægernes Fagforening, som ellers har været en vigtig magtbase. Her ses lederen af Det Muslimske Broderskab Mohammed Badie Foto: - Denmark

Det Muslimske Broderskab mister magten i en betydningsfuld fagforening. Det viser, at spillet om Egyptens fremtid stadig er åben og at kopterne stadig har en chance for at få indflydelse, skriver regionskoordinator for Danmission Jonas Norgaard Mortensen

Det Muslimske Broderskab tabte overraskende et netop overstået valg til Lægernes Fagforening i Egypten. Broderskabet har haft magten i fagforeningen i årtier, og valget til de styrende organer betragtes som en lakmusprøve på opbakningen til landets politiske kræfter. Valget viser ifølge toneangivende koptere, at spillet om Egyptens fremtid stadig er åben - men at kopterne skal ind i kampen.

Fagforeningen har været en magtbase
Lægernes Fagforening i Egypten har traditionelt været domineret af islamiske kræfter. Det Muslimske Broderskab, som i Egypten anses for at være den moderate strøm af politisk islam, har i årtier haft magten i foreningen.

Men også radikale islamistiske kræfter indenfor El Jihad bevægelsen har brugt fagforeningen som magtbase. Dr. Najeh Ibrahim, grundlæggeren af bevægelsen Al-Jamaa Al-Islamiya (arabisk for "Den Islamiske Gruppe") begyndte sine aktiviteter fra denne fagforening. Gruppen forbindes til mordet på den egyptiske præsident Sadat i 1981 og flere terrorangreb i og uden for Egypten.

Ved det seneste valg i Lægernes Fagforening skulle lægerne vælge mellem politisk islam og en anden mere liberal gruppe, som ønsker at genoprette fagforeningen til et fagfællesskab med og for læger. Denne sidste gruppe ledes af Dr. Osama Abdel Hay, en professor på Al-Azhar Universitet.

Alle havde forudset en sejr til Det Muslimske Broderskab, ligesom de fleste forventer, at det velorganiserede broderskab vinder magten til det kommende parlamentsvalg. Det skete ikke. Den liberale gruppe vandt valget i Lægernes Fagforening - selv i byer som Kairo og Alexandria, der betragtes som traditionelle magtbaser for broderskabet. En af gruppens kandidater, som blev valgt, er den koptiske kvinde Dr. Mona Mina.

Kopterne har demokratisk mulighed
Valget i Lægernes Fagforening viser, at kopterne kan spille en betydelig rolle i Egypten - hvis de vel at mærke kæmper, stiller op og stemmer.

I marts stemte egypterne om forfatningsændringer, der skal bane vejen for frie demokratiske valg. Eksperter anslår, at 80% af de stemmeberettigede kristne deltog i afstemningen. Nu, 7 måneder senere, har den anerkendte og uafhængige avis Al Masry Al Youm netop offentliggjort undersøgelser, der viser, at kun 23% af de kristne vil bruge deres stemme til det kommende parlamentsvalg.

Det store fald afspejler de ændringer, der er sket i Egypten i det sidste halve år. De kristne koptere er blevet forfærdede over blodige sammenstød mellem muslimer og kristne og er frustrerede over, at militæret og overgangsstyret ikke har beskyttet dem og givet dem lige rettigheder til for eksempel kirkebyggeri.

Ifølge Ehab El-Kharrat, en prominent person indenfor den protestantiske kirke i Egypten og en toneangivende leder af det nystiftede socialdemokratiske parti i Egypten, kan slaget om et frit og demokratisk Egypten dog stadigt vindes.

Men det kræver, at kopterne engagerer sig. Som eksempel nævner han valget til apotekernes fagforening tidligere i oktober, hvor kopterne ikke tog kampen.

"De Muslimske Brødre vandt valget til apotekernes fagforening med 1200 stemmer overfor 800. I Kairo er der 4000 kristne apotekere, men de stemte ikke. Hvis bare en fjerdedel af dem havde stemt, ville De Muslimske Brødre have været ude. Hvis de kristne er passive og frosset fast af frygt, forpasser de et stort vindue af muligheder. Så vi er nødt til at have dem ud af denne situation," siger Ehab El-Kharrat.

Jonas Norgaard Mortensen er Danmission regionskoordinator i Mellemøsten