Guide

Religion i kufferten: Det betyder dine souvenirs

Hvor stammer drømmefangeren fra? Og hvad står farverne i de tibetanske bedeflag for? I denne guide kan du blive klogere på, hvilken religiøs betydning, der gemmer sig i dine souvenirs. Foto: Artem Beliaikin /Pexels

Har du også prøvet at komme hjem fra en rejse med kufferten fuld af farverige genstande, som du ikke er helt sikker på, hvad symboliserer? Med religiøse souvenirs i hånden giver religion.dk dig en indføring i 10 religiøse souvenirs

1. Det onde øje

Den blå lykkeamulet kaldes ofte for ‘det onde øje’, hvilket er et symbol der går igen i flere religioner, herunder kristendom, jødedom, islam, buddhisme og hinduisme. Symbolet er således et godt eksempel på religiøs synkretisme, hvilket betyder, at religiøse skikke sammenblandes.

Ifølge troen beskytter symbolet mod onde øjne for eksempel i form af misundelige blikke. Særligt i Tyrkiet optræder det onde øje, hvor det omtales Nazar Boncuğu. Her betragtes symbolet som et altseende øje, der beskytter mod ulykker, onde tanker og dårlige energier.

2. Korset

Korset står som et centralt symbol i kristendommen. Det optræder både i smykker, Jesusfigurer og sågar i nationale flag. Symbolet daterer helt tilbage til 300-tallet, hvor kristendommen blev anerkendt som statsreligion i romerriget.

Indtil da havde korset haft en negativ værdi, idet det symboliserede den romerske straffemetode i korsfæstelsen. Med Jesu korsfæstelse blev korset blandt kristne imidlertid et symbol på, at Jesus tog menneskets synder på sig, da han ofrede sig på korset.

Herefter steg korsets popularitet og mange steder blev det tillagt en beskyttende kraft, samtidig med at det siges at bringe held til den, der bærer det.

3. Tibetanske bedeflag

De farverige flag er en af de souvenirs, som pynter lige flot ude som hjemme. Flagene optræder altid i rækkefølgen blå, hvid, rød, grøn og gul. Farverne symboliserer elementerne himmel, luft, ild, vand og jord. Flagene kendes i dag som buddhistiske bedeflag, men faktisk er flagene en gammel tibetansk tradition, som eksisterede før buddhismen kom til Tibet.

På flagene ser man i dag forskellige buddhistiske figurer og symboler, samt mantraer og bønner. Bedeflagene sættes ofte op så højt som muligt, så vinden kan sprede de budskaber, der står på flagene. Flagenes funktion er nemlig ikke at tilbede, men at forøge lykke, velstand og godt helbred blandt alle levende væsener.

4. Hamsa-hånden

Den ikoniske hamsa hånd har mange navne. Inden for islam kaldes den for Fatimas hånd med henvisning til Muhammeds datter, blandt jøder kaldes den for Miriams hånd opkaldt efter Moses’ søster og af kristne kaldes den for Marias hånd efter Jesu mor.

Betegnelsen ‘hamsa’ kommer henholdsvis af det arabiske og det hebraiske ord for tallet fem. Udover at henvise til håndens fem fingre, står tallet indenfor islam for de fem søjler samt de fem daglige bønner, mens det indenfor jødedommen står for Toraens fem bøger.

I midten af hamsa hånden er det onde øje ofte afbilledet, hvilket tjener til at beskytte bæreren af symbolet. Både blandt jøder, muslimer og kristne skal hamsa hånden bringe indehaveren glæde, held og et godt helbred.

5. Jomfru Maria-figurer

Jomfru Maria er en central skikkelse indenfor kristendommen og særligt i den katolske og ortodokse kirke. I protestantiske kirker spiller Jomfru Maria ligeledes en vigtig rolle som kvinden, der fødte Jesus, men hun tildeles ikke helgenstatus som i katolske og ortodokse kirker.

I katolicismen anerkender man de fire Maria-dogmer, som beskriver Maria som gudsføderske, jomfru, født uden synd og optaget i Himlen med lægeme og sjæl. Hendes ophøjede status ses i de mange ikoner, figurer og statuer af Jomfru Maria, som man finder i katolske lande.

Ofte bruges billeder af Jomfru Maria til at henvende sig til hende med bønner og lovprisninger. Denne helgendyrkelse opfattes indenfor protestantismen som afgudsdyrkelse, hvorfor man vil finde langt færre billeder og ikoner i protestantiske kirker end i katolske.

6. Buddhafigur

Buddhastatuer kommer i mange former og størrelser. Den højeste buddha i verden er den 128 meter høje ‘Spring Temple Buddha’, som kan opleves i Lushan-distriktet i Kina, men buddhafigurer kan lige så vel være på størrelse med en nøglering.

De første afbildninger af Buddha stammer helt tilbage fra 100-tallet, hvor prinsen Siddharta, der er hovedpersonen i legenden om den første Buddha, blev et centralt symbol i buddhismen. Blandt andet ses han ofte afbilledet mediterende under visdomstræet, hvor han opnåede den fuldkomne oplysning.

Buddhafigurer refererer tilbage til bestemte begivenheder i den historiske Buddhas liv og man kan skelne den ene fra den anden ved at se på buddhaens kropsstilling. Alt efter positionen kan buddhafigurer for eksempel have en beskyttende, helende, oplysende eller beroligende funktion.

7. Drømmefanger

Drømmefangeren optræder ofte i souvenirbutikker eller boligmagasiner som pynt til hjemmet, men faktisk udgør den en gammel tradition, der stammer fra oprindelige folk i Nordamerika, som brugte og stadig bruger drømmefangere til spirituelle formål.

I navnets betydning er drømmefangerens funktion at indfange drømme; nærmere bestemt onde drømme. En drømmefanger består ofte af en ring med et net, hvorfra der hænger fjer. I midten af nettet er der en perle, en sten eller et hul, hvori et totem sidder og sørger for at holde de dårlige energier på afstand.

Nettet er inspireret af edderkoppens spindelvæv, som man i Ojibwe-stammen fra Nordamerika forbandt med beskyttelse og tryghed. Ifølge troen fanger nettet de onde drømme, mens fjeren leder de gode drømme ned til den sovende. Drømmefangerens cirkelform repræsenterer de livscyklusser, som er centrale i shamanistisk filosofi.

8. Krystaller

Med deres klare farver og taktile overflader har krystaller til alle tider fanget menneskets opmærksomhed. Krystaller fås i mange former og farver og er egentlig blot en struktur af atomer, som er dannet under et bestemt tryk og en bestemt temperatur. De mest værdifulde krystaller har været flere tusind år undervejs.

Gennem tiden er krystaller blevet tillagt forskellige helende egenskaber alt efter hvilke energier og frekvenser, de siges at overføre. For eksempel giver agatstenen styrke og mod, ametysten virker beroligende, jadestenen skaber balance i følelseslivet og rosakvartsen styrker hjertet og bidrager til harmoniske relationer.

9. Røgelse

Besøger man et hinduistisk land, vil man helt sikkert lægge mærke til de offergaver, der pynter på gader og stræder. Offergaverne består ofte af en kurv med lys, blomster, røgelse, mad og drikke, som skænkes til guderne under det daglige ritual puja.

Puja udføres både i hjemmet og i templet og begynder med, at en given guddom, repræsenteret af en figur eller et billede, vækkes og bades. Herefter dekoreres og parfumeres guden, hvorefter den modtager sine offergaver.

Hinduismen er en polyteistisk religion med mange guder og hver gud har sine foretrukne offergaver. En af disse er ofte røgelse, som i mange religioner har været brugt under rituelle ceremonier til at hylde guder eller konger.

10. Tupilakker

Tupilakker er en gammel inuit-tradition, som skulle tjene til at beskytte indehaveren af tupilakken. Inuitter har nemlig haft en stor tradition for at bruge amuletter og figurer til at beskytte sig mod sygdom, hekseri og ulykker.

Tupilak betyder på grønlandsk ‘forfaderens ånd’ og de ikoniske figurer har således tjent til at indfange en ånd i et fysisk materiale. Tidligere blev tupilakker ofte skåret i knogler eller træ, men de tupilakker, der i dag sælges som souvenirs, er ofte lavet af hvaltænder, sten eller rensdyrgevir.

Tupilakkens formål var at styrke og vejlede indehaveren i en kamp mod en fjende. Det var dog ikke omkostningsfrit, da man ved at sende en tupilak mod sin fjende, risikerede selv at blive ramt af dens magi, hvis fjenden var beskyttet af amuletter eller havde en stærkere tupilak.

Hamsa hånden har mange navne og optræder både inden for kristendom, jødedom og islam. Foto: Ri Butov/Pixabay
Lykkeamuletten 'nazar' skal beskytte indehaveren mod misundelige blikke. Foto: Scott Griessel/Panthermedia/Ritzau Scanpix
Udover at være et symbol på kristendommen, bærer mange korset, fordi de mener, det har en beskyttende kraft. Foto: Pixabay
Buddhafigurer har forskellige betydninger alt efter deres kropsstilling. Buddhaen på billedet er en meditations-buddha, som repræsenterer koncentration og stabilitet. Foto: David Bartus/pexels
Drømmefangerens edderkoppelignende net skal tjene til at fange de onde drømme, mens fjerene skal lede de gode drømme ned til den sovende. Foto: Artem Beliaikin/Pexels
Krystaller menes af nogen at have et helende potentiale i de energier, som de forskellige krystaller udskiller. Foto: Tessa Mannonen/Pixabay
Røgelse udgør en central del af det hinduistiske ritual puja, hvor man dagligt ofrer til guderne. Foto: Artem Beliaikin /Pexels
De fem farver i de tibetanske bedeflag repræsenterer hver ét at naturens elementer. Foto: Peter H/Pixabay
Jomfru Maria værdsættes af de fleste kristne, men særligt for katolikker spiller hun en central rolle, hvorfor man ofte ser billeder og figurer af Jomfru Maria i katolske kirker. Foto: Cocoparisienne/Pixabay
Hos inuitterne havde tupilakkerne en beskyttende funktion, eftersom den lille figur kunne indfange forfædrenes ånder. Foto: Lars Møller/Ritzau Scanpix