Tendens: Spiritualitet

Derfor er der altid horoskoper i dameblade

Horoskoper har en fast plads i de fleste dameblade. Men hvorfor egentlig? "Vi har alle sammen en lille overtro i os og en forestilling om, at der er en eller anden skæbnebestemthed i verden," forklarer forfatter og ph.d. i religionsvidenskab Iben Krogsdal. Foto: Pixabay

Horoskopet har været fast inventar i mange danske ugeblade siden halvfjerdserne. Men hvad er det horoskopet kan? Forfatter og ph.d. i religionsvidenskab Iben Krogsdal, mener, at svaret ligger i en almenmenneskelig længsel efter mening

Madopskrifter, boligtips og kærlighedsnoveller. Vi kender alle til det typiske indhold i danske ugeblade - eller dameblade, som de ofte kaldes i folkemunde. Derfor er det heller ikke fremmed for de fleste af os at slå op på den obligatoriske side med det ugentlige horoskop og finde ud af, om vi i denne uge skal undgå svømmehaller eller tage ud og prøve noget nyt.

Det kan ses som et led i tendensen til, at personlig spiritualitet fylder mere og mere. Men hvad er årsagen til, at netop horoskopet har sin faste plads mellem strikkeopskrifter og spændingsnoveller?

Det er særligt de mere overfladiske horoskoper, der viser sig at være populære blandt læserne, fortæller Marianne Gram, der er ansvarshavende chefredaktør på ugebladet Hjemmet. Hun oplever blandt andet, at deres online horoskopunivers nyder stor popularitet.

"Ligegyldigt hvornår vi kigger på statistikkerne, ligger vores horoskopunivers altid i top 10. Det er en kæmpe stor ting digitalt, og det ligger altid stabilt på en tiendeplads," fortæller hun.

Hendes oplevelse af ugebladshoroskopet er, at det er blevet en fast del af ugebladsgenren, og derfor ligger der en forventning fra læsernes side om, at de kan læse deres ugentlig horoskop.

"Traditionelt set har horoskoper kunnet findes i alle ugeblade, og er det faktisk stadig i dag. Jeg har selv arbejdet på en lille gratisavis, hvor vi tog horoskopet ud. Vi satte det dog ind igen den næste dag, fordi læserne var så utilfredse," fortæller Marianne Gram.

Et eksistentielt fix

Horoskopet har ifølge Marianne Gram været en del af ugebladet Hjemmet siden halvfjerdserne, og har været fast inventar siden. Men hvorfor blev horoskopet i sin tid en fast del af et livsstilsblad? Forklaringen kan måske findes i studiet af det religiøse.

"Vi har alle sammen en lille overtro i os og en forestilling om, at der er en eller anden skæbnebestemthed i verden," forklarer Iben Krogsdal, der er forfatter og ph.d. i religionsvidenskab på Aarhus Universitet.

Hun mener, at den almenmenneskelige længsel efter mening i verden er en af de største grunde til at ugebladshoroskopet er, og har været, så populært:

"Horoskoperne er jo sjove og let serveret. Hvis jeg nogle gange slår op i et ugeblad på horoskopet, så læser jeg da nogle gange lige mit eget. Jeg tror bare, det ligger i os," forklarer hun og understreger, at man sagtens kan kalde ugebladshoroskopet for religiøs praksis.

Overfladisk og underholdende

Ifølge Iben Krogsdal er det ikke dem, der virkelig tager astrologien seriøst, som læser ugehoroskoperne fast.

"De horoskoper, der er i damebladene, bliver skrevet efter hvordan solen står i den måned, hvor man bliver født. Det er meget overfladisk og ikke et rigtigt horoskop," fortæller hun og nævner, hvordan det også er normal praksis at få tegnet et personligt horoskop som inkluderer alle planeternes positioner på det tidspunkt, hvor man blev født.

Hun mener, at de fleste mennesker, der læser horoskoperne, har en ironisk distance til dem, men stadig finder dem interessante i tilfældet af, at de skulle gå hen og være sande.

Barnum-effekten

Hannah Sugarman fra Institut for Astronomi ved Arizona Universitet i Tuscon introducerer i en artikel i Berlingske et psykologisk fænomen kaldet Barnum-effekten. Begrebet dækker over en generel tendens, hvor mennesker opfatter diffuse beskrivelser som detaljerede og præcise, og er netop aktuelt i horoskopet, som flere amerikanske studerende ser som videnskabelige ifølge en ny undersøgelse, skriver Berlingske.

Undersøgelserne viste også at astrologiens skeptikere "...var mere tilbøjelige til at kalde en beskrivelse for nøjagtig, hvis de fik fortalt, at det udleverede horoskop var deres eget, og de blev venligere stemt over for astrologien, hvis udsagnene i horoskopet var positive og flatterende," skriver Berlingske.

Ifølge Marianne Gram kan horoskopet også vække interesse hos os, fordi det er så centreret om os selv:

"Det er sjovt lige at læse sig selv ind i noget. Måske trænger man til et lille skub til at turde gøre noget, som man ved man får ved at læse sit horoskop," forklarer hun. Det er et perspektiv, der bliver bakket op af Hannah Sugarman:

"Mennesker har en tendens til at huske positiv feedback, som bekræfter deres eget selvbillede, mens de hurtigt glemmer negative udsagn. Dette giver et finderpeg om, hvordan astrologien oprindeligt er opstået, og hvorfor den har fået fodfæste," citeres hun i Berlingske.

Marianne Gram fortæler, at dem, der læser Hjemmets horoskoper, typisk er kvinder mellem 35 og 55 år. Iben Krogsdal mener, at det også kan sige noget om ugebladshoroskopets popularitet:

"Der er nogle befolkningsgrupper, som er mere optaget af astrologi end andre."