Debat

Det jødiske år, der gik: Ambassadeflytning, omskæring og Philip Roths død

I året der gik har Guds eget land USA flyttet sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, og så er forfatteren Philip Roth gået bort, skriver freelancejournalist Amalie Keren Maarbjerg. Foto: Sebastian Scheiner og Richard Dre/Ritzau Scanpix

I anledning af det jødiske nytår, som begyndte søndag aften, fører freelancejournalist Amalie Keren Maarbjerg os gennem det forgangne års vigtigste begivenheder for verdens jøder

Fra søndag aften vil jøder verden fejre over det jødiske nytår, rosh ha-shanah, og dermed tager vi afsked med året der gik – nærmere bestemt året 5778 ifølge den jødiske tidsregning. Og hvad er der så sket i den jødiske verden i det forløbne år? Tjah, ikke så lidt faktisk.

Den amerikanske ambassade i Israel

Vi starter i Israel, hvor amerikanerne den 14. maj flyttede deres ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Det foregik med, hvad man nok godt uden at overdrive kan kalde, rigtig dårlig timing. Flytningen faldt nemlig sted på 70-årsdagen for den jødiske stats oprettelse – samme dag som palæstinenserne markerer fordrivelsen i 1948.

Hamas, der allerede i måneder forinden havde organiseret demonstrationer i Gaza under titlen ”marchen for tilbagevenden”, fik palæstinensere til at demonstrere i tusindvis, og som ventet svarede Israel igen. 65 palæstinensere mistede livet, og 1200 blev såret i det, der betragtes som den blodigste konfrontation siden sommerkrigen i 2014.

Ny nationalstatslov og Meldi Grand Prix

I år blev også året, hvor den israelske regering fik vedtaget den såkaldte Nationalstats-lov, med hvilken det fastslås, at Israel før noget andet er ”det nationale hjem for det jødiske folk”. Loven medfører drastiske ændringer – blandt andet sløjfes arabisk som officielt sprog på linje med hebraisk.

Arabiske medlemmer af Israels parlament, Knesset, protesterede, og stor var desuden forbitrelsen blandt landets 130.000 drusere (folkeslag med rødder i islam, red.). De vil også blive ramt af loven på trods af deres indsats i det israelske militær, hvor mange har kæmpet side om side med jødiske israelere og lidt store tab. Og endelig var en anden slags protest – nemlig #metoo – emnet for sangen ”Toy”, der i år sikrede Israel sejren i det Europæiske Melodi Grand Prix.

Jødisk-amerikansk forfatters død

Fra Mellemøsten til Guds eget land: I USA tog vi i det forgangne år afsked med en verdensberømt jødisk-amerikanske forfatter, der døde den 22. maj i en alder af 85 år. Philip Roth så sig selv som amerikansk forfatter i højere grad end som jødisk, om end han gang på gang vendte tilbage til jødiske temaer.

Hans upolerede jødiske persongalleri og store interesse for mandens seksualitet gjorde ham fra start upopulær i visse jødiske kredse. Således skulle kabbalah-forskeren Gershom Scholem have kaldt klassikeren ”Portnoys Genvordigheder”, som handler om den uhelbredeligt liderlige Alexander Portnoy, for det mest skadelige, der var skrevet siden ”Zions Vises Protokoller” (et skrift skrevet af den russiske Zars efterretningstjeneste med det formål at legitimere jødeforfølgelser, red.).

Omskæring af drengebørn

Mandens seksualitet har også været på dagsordenen herhjemme – nærmere bestemt den omskårne mands. Et borgerforslag om at forbyde omskæring af drenge fik nemlig vind i sejlene i år, og snart diskuterede hele Danmark tissemænd.

Omskæringsmodstandere talte om etik og middelalderlige traditioner, mens jøder og muslimer talte om religionsfrihed. Debatten blev grim, og alle var vrede.

Til sidst meldte regeringspartierne ud, at de ikke havde tænkt sig at støtte et forbud. Ej heller ville Etisk Råd anbefale et, og dermed gik luften så småt af debatballonen i denne omgang. Forslaget afventer i øjeblikket afstemning i Folketinget.

Jødisk filmfestival og renovering af synagogen

Ud over borgerforslaget bød det forgangne år på endnu en skuffelse for mange danske jøder. Copenhagen Jewish Film Festival mistede nemlig den økonomiske støtte, festivalen gennem 14 år har fået fra Københavns Kommune. Nu må man finde pengene andre steder, hvis festivalen skal fortsætte. Denne skribent krydser fingre.

Og endelig kan vi, for nu at slutte af i den lidt mere positive afdeling, se frem til genåbningen af synagogen i Krystalgade, der i år blev renoveret.

Det var alt fra det forgangne år - om lidt tager vi hul på et nyt. Godt nytår eller, som det hedder på hebraisk, shana tova!

Amalie Keren Maarbjerg er freelancejournalist.

Et borgerforslag om at forbyde omskæring af drenge fik vind i sejlene i år, og snart diskuterede hele Danmark tissemænd.

Amalie Keren Maarbjerg