Jubilæum: Religion.dk 20 år

Jubilæum: Sådan så religion.dk ud for 20 år siden

Religion.dk har i 20 år været platform for debatter om religion og har faciliteret dialoger på tværs af religioner. Få et indblik i portalens historie. Foto: Arkiv /25. januar 2000

Religion.dk var den første hjemmeside, Kristeligt Dagblad lancerede. De spæde frø blev plantet for præcis 20 år siden, og siden da er der løbet meget vand i åen. Få historien om en hjemmeside fra dengang, ord som ’surfguide’ og ’home-page’ havde deres storhedstid, og Internet endnu var uerobret land

Før internettet for alvor fik sit gennembrud i 1990'erne, tvivlede mange på, at internettet var kommet for at blive. Det såkaldte 'Internet' blev oprindeligt udviklet af det amerikanske forsvar i 1960'erne, så hvem skulle have forudset, at dette verdensomspændende computernetværk skulle blive allemandseje?

Spørgsmålene var mange: Hvem skulle opdatere disse 'home-pages'? Hvordan skulle man navigere rundt i det kaos af URL'er, som flød rundt på internettet, før alting blev ordnet og hvert link fik tildelt sin plads? Hvad skulle man overhovedet bruge dette Internet til?

Sidstnævnte spørgsmål bliver der stadigt flere og flere bud på, men én ting er sikkert: Internettet kom for at blive. De tvivlere, der havde været, måtte omvende sig i takt med, at internettet op gennem 1990'erne blev en integreret del af både arbejdsmarkedet og private hjem.

I dag er Google ikke bare en søgemaskine, men et ofte anvendt verbum, og langt de færreste har et job, der ikke indebærer en tur forbi internettet. Internettet skulle vise sig både at være nyttig til at søge information, blive underholdt, kommunikere og sågar proviantere.

I begyndelsen var visionen

Da Kristeligt Dagblad i 1999 begyndte at gøre klar til en til dato 20 år lang rejse ind i cyberspace, var det med en vision om at være en vejviser i det omtalte kaos af links, der endnu flød hvileløst rundt i internettets urhav. Med oprettelsen af hjemmesiden www.religion.dk ønskede Kristeligt Dagblad at skabe en smule kosmos ved at lede brugerne ind på spændende links om religion og etik.

I 1999 søgte Kristeligt Dagblad 'ildsjæle til Internet' og den 7. januar 2000 kunne avisen for første gang kalde sig digital. I første omgang bestod www.religion.dk af 1300 links til andre hjemmesider om religion, etik, filosofi. Med denne gratis service udgjorde www.religion.dk en søgemaskine, hvor Kristeligt Dagblads læsere trygt kunne surfe rundt på internettet ved visheden om, at hvert link var omhyggeligt udvalgt af redaktionen.

Portalens fokus på religion skulle ifølge chefredaktør Erik Bjerager afspejle avisens udvikling mod et bredere fokus på religion, tro, etik og eksistens. Avisens kerneområder skulle alle indgå på den nye hjemmeside, der udover den omfattende linksamling også indeholdt nyhedsartikler fra avisen.

Fra linksamling til religionsdialog

Fra primært at være linksamling overgik portalen i 2001 til at facilitere debatter og religionsdialog i samarbejde med dialogorganisationen Areopagos. På www.religion.dk kunne man nu chatte med imam Fatih Alev, tidligere biskop Jan Lindhardt og daværende overrabiner Bent Lexner om religionernes fredsskabende potentiale, eller man kunne følge med i religionspanelet svar på læsernes spørgsmål.

Under sloganet "hvor tro og religioner mødes" blev læserne inviteret med ind i religionsdialogen. Visionen var ikke længere blot at gøre kaos til kosmos. Nu skulle portalen påvirke religioner udenfor den virtuelle verden og facilitere en informeret debat om tro, etik og religion.

20 år senere er www.religion.dk Danmarks største religionsportal med omkring 3 millioner besøgende årligt og 370.000 sidevisninger om måneden. Selvom Google vandt søgemaskine-titlen og Facebook overtog chatten, kan www.religion.dk stadig bryste sig af at være Danmarks største portal om religion.

Udover at surfe rundt i linksamlingen kunne man fra 2001 følge med i debatter og dialoger på tværs af religioner. Foto: Arkiv /15. november 2001
Den 7. januar 2000 gik Kristeligt Dagblad på nettet. Foto: Arkiv /7. januar 2000
www.religion.dk var i begyndelsen en guide til links om religion på internettet. Foto: Arkiv /7. januar 2000
I 1999 søgte Kristeligt Dagblad ildsjæle til opstarten af den nye 'home-page' www.religion.dk. Foto: Arkiv /29. maj 1999