Debat

Muslim: Fejringen af Muhammeds fødselsdag var skelsættende for mit liv

Den muslimske profet Muhammed blev født i år 570 i Mekka i Saudiarabien. Det er mange forskellige holdninger blandt verdens muslimer til, hvorvidt fødselsdagen skal fejres, skriver muslim Mobarak Hussein Ahmed. Billedet viser pilgrimsfærd i Mekka. Foto: Amr Nabil/AP/ritzau

Dedikationen fra disse unge mennesker forbløffede mig, og jeg blev påvirket i en sådan grad, at jeg mærkede det fysisk. Jeg mærkede kærligheden til den mand, som muslimerne har alt at takke for, skriver muslimske Mobarak Hussein Ahmed

I dag er det den muslimske profet Muhammeds fødselsdag. Han blev født i år 570, også kaldt elefantens år, i Mekka i Saudiarabien. Der er mange forskellige holdninger blandt verdens muslimer til, hvorvidt dagen skal fejres.

Jeg mindes ikke, at vi markerede Muhammeds fødselsdag med nogle faste traditioner eller lignende derhjemme eller i den islamiske privatskole, hvor jeg gik de første seks-syv år af min skoletid. Jeg husker heller ikke, at jeg selv markerede dagen i de efterfølgende år som ung mand.

Men nu, hvor jeg, der er yemenit, er blevet gift med en araber, lærer jeg islam at kende fra en ny vinkel. Min kones familie har tradition for at deltage i store velorganiserede fejringer af den pågældende dag. Det kan måske virke lidt forvirrende, at der er så stor forskel på måden vore familier markerer Muhammeds fødselsdag, men sagen er den, at muslimer ikke er enige om, hvorvidt fejringen af hans fødsel er velanset.

Debatten går på, at selve fejringen er bid’ah, en nyopfunden religiøs handling, der ikke kan føres tilbage til Muhammed, og derfor ikke er gyldig. Så vidt jeg har lært, er selve det at fejre fødselsdag også bid’ah, da hverken Muhammed, hans kaliffer eller andre ledsagere fejrede fødselsdag. Hvad er så rigtigt og hvad er forkert? I religion er det ofte et tolkningsspørgsmål, som det heldigvis er de lærdes opgave at besvare og ikke min.

I år har jeg for første gang deltaget i et arrangement, som fejrede Muhammeds fødselsdag. Jeg mødtes med min kones familie i et stort selskabslokale i Ballerup, som husede arrangementet. Der var et kæmpe fremmøde, og det overvældede mig fuldkomment. Entreen var gratis, men man kunne donere et beløb, som udelukkende ville gå til drift og velgørenhed. Der var også mulighed for at købe lodder, og senere blev der udtrukket numre til præmier, hvoraf den største præmie var en billet til en pilgrimsrejse til Mekka.

Under næsten hele arrangementet var der et mandskor, som fremførte flere religiøse sange dedikeret til Muhammed. Der var flere gæstetalere, som berettede, gengav og underviste om Muhammed og i islams historie. Et lille teaterstykke opført på flere sprog, ytrede kærlighed og hengivenhed med betagende mellemøstlige stemmer og toner. Dedikationen fra disse unge mennesker forbløffede mig, og jeg blev påvirket i en sådan grad, at jeg mærkede det fysisk. Jeg mærkede kærligheden til den mand, som muslimerne har alt at takke for. Den bedste skabning af dem alle, Muhammed.

Jeg havde en fantastisk aften og var meget påvirket af hele oplevelsen. Jeg var desværre nødt til at gå før arrangementet sluttede, så jeg gik glip af præmieuddelingen. Jeg oplevede fejringen som noget skelsættende for mit liv. Det gav mig en del stof til eftertanke, og jeg tror, at jeg i fremtiden vil prøve at deltage noget oftere i de kommende fejringer. Oplevelsen lærte migat påskønne min religion endnu mere og på et dybere plan. Jeg lærte faktisk at elske min religion mere.

Ovenstående skal derfor ses, som mine egne refleksioner som muslim i Danmark. For mig var fejringen af Muhammeds fødselsdag en god oplevelse. Jeg er hverken imam eller lærd, og mine påstande og udtalelser er ikke generelle for alle muslimer. Jeg har stadig meget at lære og vil gerne dele min viden, livsstil og religionsdyrkelse for at fremme sameksistens i det danske samfund på tværs af kulturer, religioner og etniciteter.

Mobarak Hussein Ahmed er studerende