Fotokonkurrence

Hvem tager årets flotteste feriefoto?

Vinderbilledet af "Med troen på ferie" i 2018: En nonne i Assisi. Foto: Henrik Sørensen

Vi har allerede fået mange flotte bidrag til fotokonkurrence "Med troen på ferie"! Billederne finder du her i denne artikel. Alle kan deltage med et billede fra sommeren 2019 med et åndeligt eller religiøst motiv. Konkurrencen slutter 1. august.

Ah, sommerferie! Uanset om man skal til Vesterhavet, på fynsk sommerlejr eller besøge kirker i Barcelona, venter der oplevelser, afslapning - og Kodak moments. Sagt på bedre dansk; øjeblikke, der bør foreviges på billeder.

I år er det endnu engang muligt at deltage i Kristeligt Dagblads store fotokonkurrence "Med troen på ferie" med fokus på billeder af tro, religion og traditioner fra læsernes ferieoplevelser i sommerferien 2019.

Hvad kendetegner troen, som du møder den på din ferie? Er det munke på tur i bjergene, religiøs kunst i Lemvig eller yoga på en strand i Indien? Kun fantasien sætter grænser.

Det er 10. gang aviser holder konkurrencen, og vores erfaring er, at mange får glæde af at se de gode billeder fra læsernes vej gennem sommeren.

Der er mulighed for at vinde hæder, ære - og et gavekort til stormagasinet Magasin på 2000 kroner.

Sådan gør du
Send os dit bedste foto fra sommeren 2019 af et religiøst motiv på feriefoto@k.dk - og husk at oplyse dit navn, adresse og telefonnummer. Husk også at skrive, hvad der ses på billedet, hvor det er taget, og af hvem.

Her er de spændende fotos, vi indtil videre har fået:

Det er lige godt, om du har været på ferie i Danmark eller i udlandet - gode motiver kan findes alle steder.

På mit besøg i Luxor i Egypten i februar 2019 ønskede jeg at besøge en koptisk kirke. Min kusk, der kørte hestevognen, fandt bag den larmende basar ad smalle gyder en meget lille kirke, der efter dansk målestok lignede et skur ude fra. Men det var som at træde ind i en anden verden. Stilhed og mange mennesker i bøn. Alle vægge dekoreret med smukke ikoner, fortæller Helle Olsen:

Et anderledes billede fra Helnæs Kirkegård. På et lille skilt ved siden af gravstenen er tilknytningen til kirken beskrevet. Som mangeårig kontaktperson ved Storvorde Kirke morede jeg mig i mit stille sind. Sådan en medarbejder har jeg dog aldrig skrevet et ansættelsesbevis for, fortæller Merete Aarup-Kristensen:

Der er masser af muligheder for at fange et godt motiv i både kulturen og naturen - så længe motivet har et åndeligt eller religiøst tema.

Billederne er alle taget i sommeren 2019.

Vi er ret vilde med moderne kirkekunst og er netop kommet hjem fra en tur i det jyske, hvor vi har set rigtigt megen vidunderlig kunst, som har berørt os på forskellig vis. Men den altertavle, som vi slet ikke kunne komme fra igen, var S. Havsteen-Mikkelsens ”Opstandelse” i Thorning Kirke! Lyset i den er fantastisk, skriver Rikki Thomsen:

Sommertid betyder valfarts-/pilgrimstid. Hvert år, som regel på den første søndag i juli måneden er der mulighed for at deltage i Knud Lavardsvalfart i Haraldsted ved Ringsted. På Knud Lavardvalfarten oplever man dansk katolsk historie og vandrer i bøn og sang gennem smukke landskab og forbi kapelruinen. Valfarten har fokus på en blodig periode i danmarkshistorien. Den 7. 01.1131 blev hertug Knud myrdet af sin fætter Magnus i Haralds Skov. Folk begynder at valfarte til stedet, der bygges et kapel, Knud blev helgekoret og Haraldsted er meget vigtigt pilgrimsted. På billedet kan man se pilgrimme som befinder sig i kapelruinen under valfartsmessen den 7. juli 2019.Siden 1914 har pilgrimme igen valfartet til stedet og dermed er Haraldstedvalfarten den ældste efter reformationen, skriver Jerzy Golubowski:

Jeg har været i Jerusalem og besøgte Begravelseskirken. Billedet viser trappen op til ”hvad der er tilbage af Golgata”, skriver Jens O. Pedersen:

Billedet er en detalje fra katedralen i Reims i Nordfrankrig, der i ægte gotisk stil er udsmykket med et mylder af figurer. Her har vi Sankt Dionysios, der var den første biskop i Paris og led martyrdøden ved halshugning. Men ifølge legenden skete der det under, at den døde biskop rejste sig op og gik to mil med sit hoved i hænderne, skriver Anette Broberg Knudsen:

Jeg besøgte Tamil Nadu-regionen i Indien, hvor man håndfast fortæller, at de tre hovedreligioner kan leve fredeligt side om side. Her afbildet på en taxa, skriver Janne Rude:

Jeg fandt denne korsformede åbning i murværket hvor igennem lyset slipper ind og blikket ud på Chateau Haut Koenigsbourg i Alsace d. 8. juli 2019, skriver Marianne Thompson:

Der var en dejlig stemning efter at jeg havde spillet til et bryllup i Bjergsted Kirke. En af landets mindste kirker som ligger nær Jyderup på Sjælland, skriver Kirsten Falther:

Vi anbefaler, at du tager dit billede på den brede led, det kan vores publiceringssystem bedre arbejde med.

Cypern skal ifølge den græske mytologi være stedet, hvor kærlighedsgudinden Afrodite er født. I den by, hvor vi boede, var der en kirke, der havde navnet Lazaruskirken. Her ligger den Lazarus begravet, som Jesus vakte til live igen.

Historien fortæller, at Lazarus af jøderne blev sat i en lille båd med ordre om ikke at vende tilbage, fordi jøderne ikke ønskede, at han skulle vidne om Kristus. Men vidnet blev der på Cypern af både Paulus og Lazarus. Overalt er der opført kristne kirker. Kirker, der er præget af den græsk-ortodokse kirkes mange ikoner, skriver Viggo Noe.

Kykosklosteret er utroligt flot bygget med et stort alterparti belagt med guld. Klosteret er tillige ude og inde besmykket med de flotteste ikonmalerier. Et af malerierne, er et billede af Jomfru Maria med barnet. Da min kone hedder Maria kunne jeg ikke stå for at tage et billede af Maria og barnet, som det ses, fremtræder i stereo: skriver Viggo Noe:

Vi besøgte tidligere på sommeren Gergeti treenighedskirken fra det 14 århundrede i Georgien. Kirken ligger i 2170 meters højde, og vi var kommet dertil i jeep og på gåben. Det var varmt, alle var tørstige og søgte til det rindende vand.

Men inden det blev vores tur, måtte vi vente på denne herlige flok, der i disse smukke omgivelser åbenbart også vidste, hvor de kunne få vand, skriver Inger Mellerup.

Tænder ofte stearinlys i en kirke, når jeg er på ferie, og mindes levende og døde. Her er det i "Church of the Holy Annunciation", som er en vidunderligt fredfyldt ortodoks kirke i Dubrovnik, Kroatien, skriver Pia Leisner:

Det er muligt at deltage med ét billede i fotokonkurrencen. Har man allerede et billede med i denne artikel, er det ikke nødvendigt at sende flere.

Jeg besøgte Mijas Pueblo (den hvide by) ved kapellet Ermita de la Virgende la Peña i provinsen Malaga i Spanien. Et unikt lille kapel hugget ind i klippen, skriver Tina Greve Nygaard:

Græsk ortodokse præster må gerne være gift. Så måske er det hans kone, som sidder og venter på, at han får læst avisen. Måske læser han den uden at købe. Det er billigere. Men så skal den også læses på stedet, skriver Folke Ramskov:

Jeg fik taget et billede af kirken lige efter solnedgang torsdag den 11. juli 2019, hvor himlen lyste smukt op. Kirken står på klippegrund og hænger nærmest ud over Ohrid søen i Nordmakedonien, skriver Julian Bybeck Tosev.

Min mand og jeg var i Nordfrankrig for at gå i hans sønderjyske bedstefædres spor - de kæmpede i 1. verdenskrig ved Verdun.

Vi besøgte også den danske kirkegård for faldne sønderjyder i Braine. Lige ved siden af lå en fransk kirkegård med lange rækker af kors - og midt blandt de kristne kors et muslimsk gravsted for en falden soldat fra de franske besiddelser i Nordafrika, skriver Anette Broberg:

Billedet er fra Brugge i Belgien og er taget om aftenen. Det, der gør billedet til noget særligt, er, at det viser to af de store kirker i Brugge i et næsten himmelsk aftenlys, skriver Ebbe Krogh-Salomonsen.

På Hærvejsvandring med mit barnebarn på 11 år indtages madpakken denne dag foran Øster Nykirke - Danmarks højest beliggende kirke - inden vandringen fortsætter til Jelling. Kirken var desværre aflåst, skriver Vivian Christensen:

Vi har været på Gotland, hvor vi bl.a besøgte Bro kirke. Den er lidt speciel i og med at den har et særskilt “bønnerum” ( inklusorium – fik vi at vide det hed) - et rum helt nøgent, uden vinduer, men med et korsformet glughul (hagioskop) hvor i gennem man kan se alter og prædikestol (og formentlig også høre Guds orsd og salmesang) Rummet hat fundet anvendelse til dels mennesker der frivilligt har ladet sig lukke inde for bedre at kunne koncentrere sig , og dels anvendt til brug for syge, så de ikke skulle smitte resten af menigheden, skriver Kirsten Bjørke og Nils Møller:

Her er til gengæld et billede fra for få dage siden. Billedet er taget på Færøerne på en sejltur til Mykines. Mit barnebarn Laurids og jeg stod agter, og Laurids funderede og spurgte Hvorfor er vandet blåt, bedstefar? alt imens strålelyset i horisonten indramme vores lille fælles historie og oplevelse, skriver Hans J. Jacobsen:

Husk: Dit billede må ikke deltage i konkurrencen, hvis det har været trykt et andet sted.

Ved indsendelse accepterer man, at billedet kan bruges i Kristeligt Dagblad.

Teksterne på de tre kors udenfor Horne Rundkirke på Fyn er velvalgte, første kors.: " I dag skal du komme med mig i Paradis!" Skriver Heine Fricke. Foto: Heine Fricke
Corpus Christi-optog i landsbyen Spycimierzu i Polen, 20. Juni 2019. Blomsterne blev lagt til Kristi ære og blev fjernet igen ved dagens afslutning. De strakte sig i et fantastisk mønster to kilometer rundt omkring hele landsbyen, skriver Randi Hundebøll. Foto: Randi Hundebøll
Denne lyriske indgangsdør til sognekirke kontoret “Casa Parrocchiale” så vi i Stresa, hovedbyen ved Lago Maggiore, hvor vi var på ferierejse fra den 1.juni - 6.juni. Vi boede på hotel Moderno lige bag kirken midt i bymiljøet,. Teksten på det lille skilt betyder “Der er fred i dette hus og til alle dem, som bor der”. skriver Birte Q. Michaelsen Foto: Birte Q. Michaelsen
Billedet forestiller St. Olav Church i York. Billedet er taget fra Museums Garden, York - 27. juli 2019, skriver Kurt Dokkedahl Foto: Kurt Dokkedahl
Der tændes et lys i en lille koptisk-ortodoks kirke i Luxor. Foto: Helle Olsen
Billedet har jeg taget på Helnæs kirkegård på Sydfyn, hvor man har den tradition, at man anbringer gravsten fra nedlagte grave for tidligere kirkefunktionærer lige ved kirkedøren, skriver Merete Aarup-Kristensen Foto: Merete Aarup-Kristensen
Pilgrimsandagt ved vejkors, Øster Nykirke, Hærvejen. Foto: Elisabeth Lidell
Alteret i Vildbjerg Kirke nær Herning. Utroligt smukt og enkelt med sarte farver. Kan nogen mon fortælle hvad de to sten over alteret symboliserer? Spørger Henning Høj Jørgensen Foto: Henning Høj Jørgensen
Drangsnes kirken i den nordvestlige del af landet er tilsyneladende ikke i brug længere, skriver Jacques Courrier. Billedet er taget i Island den 25. juni 2019. Foto: Jacques Courrier
Sjælen er rastløs en sommeraften i København, skriver Charlotte Jørgensen Foto: Charlotte Jørgensen
S. Havsteen-Mikkelsens ”Opstandelse” i Thorning Kirke ved Viborg, onsdag den 3.juli 2019. Foto: Rikki Thomsen
Møgeltønder kirke badet i sol, mens truende skyer kommer ind fra syd 6. juli 2019. Foto: Susanne Linnet
Knud Lavards Kapelruin Haraldsted ved Ringsted, 7. juli 2019 Foto: Jerzy Golubowski
Et stemningsbillede fra Katedralen i Lucca, Italien den 28. maj 2019. Foto: Bente Hangaard
Antequera i Spanien (Andalucien), ret inden en påskeprocession tager af sted ud fra kirken, skriver Knut E. Arnesen Foto: Knut E. Arnesen
Foto: Jens O. Pedersen
Foto: Anette Broberg Knudsen
Det traditionelle og det moderne trives side om side i Napoli. Foto: Andreas Rude
Foto: Marianne Thompson
Foto: Kirsten Falther
Foto: Janne Rude
Trappen med de 29 trin " Scala Santa" i Laterankirken. Trappen har været lukket inde i træ i over 300 år, men lige da vi var i Rom var den uden beklædning, hvorefter den blev lukket igen. Jeg kravlede op ad de 29 trin, som man jo skal. Foto: Jørgen Viktor
Foto: Viggo Noe
Foto: Inger Mellerup
Foto: Pia Leisner
Billedet er taget i Kalamata, Grækenland. Foto: Folke Ramskov
Church of St. John Kaneo i Ohrid i Nordmakedonien. Foto: Julian Bybeck Tosev
"Samekstistens i døden" kalder Christian Damm Knudsen billedet af den danske kirkegård for faldne sønderjyder i Braine. Foto: Christian Damm Knudsen
Ribe Domkirke. Foto: Lasse Høj Jørgensen
Mit feriefoto 2019 fra grædemuren i Jerusalem, skriver Bendt Hansen
De to kirker er ”Onze Lieve Vrouw” og ”Sint-Salvatorskathedraal”. Foto: Ebbe Krogh-Salomonsen
To munke i ivrig samtale ved Santa Sabina i Rom. Foto: Ole Wagner
Foto: Vivian Christensen
Foto: Kirsten Bjørke og Nils Møller
Foto: Hans J. Jacobsen
"Diset morgen ved busstoppested" kalder Susanne Nielsen billedet, hun har taget, da hun var på retræte i dagene i juli 2019, ved Sostrup Slot og Kloster. Foto: Susanne Nielsen