LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Fotokonkurrence

Hvem tager årets flotteste feriefoto?

Vinderbilledet af "Med troen på ferie" i 2018: En nonne i Assisi. Foto: Henrik Sørensen

Vi har allerede fået mange flotte bidrag til fotokonkurrence "Med troen på ferie"! Se alle de fine, anderledes og farverige billeder her i denne artikel

De ti finalister er nu fundet. Se dem her.

Ah, sommerferie! Uanset om man skal til Vesterhavet, på fynsk sommerlejr eller besøge kirker i Barcelona, venter der oplevelser, afslapning - og Kodak moments. Sagt på bedre dansk; øjeblikke, der bør foreviges på billeder.

I år er det endnu engang muligt at deltage i Kristeligt Dagblads store fotokonkurrence "Med troen på ferie" med fokus på billeder af tro, religion og traditioner fra læsernes ferieoplevelser i sommerferien 2019.

Hvad kendetegner troen, som du møder den på din ferie? Er det munke på tur i bjergene, religiøs kunst i Lemvig eller yoga på en strand i Indien? Kun fantasien sætter grænser.

Det er 10. gang avisen holder konkurrencen, og vores erfaring er, at mange får glæde af at se de gode billeder fra læsernes vej gennem sommeren.

Der er mulighed for at vinde hæder, ære - og et gavekort til stormagasinet Magasin på 2000 kroner.

Sådan gør du
Send os dit bedste foto fra sommeren 2019 af et religiøst motiv på feriefoto@k.dk - og husk at oplyse dit navn, adresse og telefonnummer. Husk også at skrive, hvad der ses på billedet, hvor det er taget, og af hvem.

Her er de spændende fotos, vi indtil videre har fået:

Det er lige godt, om du har været på ferie i Danmark eller i udlandet - gode motiver kan findes alle steder.

Et anderledes billede fra Helnæs Kirkegård. På et lille skilt ved siden af gravstenen er tilknytningen til kirken beskrevet. Som mangeårig kontaktperson ved Storvorde Kirke morede jeg mig i mit stille sind. Sådan en medarbejder har jeg dog aldrig skrevet et ansættelsesbevis for, fortæller Merete Aarup-Kristensen:

På mit besøg i Luxor i Egypten i februar 2019 ønskede jeg at besøge en koptisk kirke. Min kusk, der kørte hestevognen, fandt bag den larmende basar ad smalle gyder en meget lille kirke, der efter dansk målestok lignede et skur udefra.

Men det var som at træde ind i en anden verden. Stilhed og mange mennesker i bøn. Alle vægge dekoreret med smukke ikoner, fortæller Helle Olsen:

Der er masser af muligheder for at fange et godt motiv i både kulturen og naturen - så længe motivet har et åndeligt eller religiøst tema.

Billederne er alle taget i sommeren 2019.

Vi er ret vilde med moderne kirkekunst og er netop kommet hjem fra en tur i det jyske, hvor vi har set rigtigt megen vidunderlig kunst, som har berørt os på forskellig vis. Men den altertavle, som vi slet ikke kunne komme fra igen, var S. Havsteen-Mikkelsens ”Opstandelse” i Thorning Kirke! Lyset i den er fantastisk, skriver Rikki Thomsen:

Jeg har været i Jerusalem og besøgte Begravelseskirken. Billedet viser trappen op til ”hvad der er tilbage af Golgata”, skriver Jens O. Pedersen:

Sommertid betyder valfarts-/pilgrimstid. Hvert år, som regel på den første søndag i juli måned er der mulighed for at deltage i Knud Lavardsvalfart i Haraldsted ved Ringsted. På Knud Lavardvalfarten oplever man dansk katolsk historie og vandrer i bøn og sang gennem smukke landskab og forbi kapelruinen.

Valfarten har fokus på en blodig periode i danmarkshistorien. Den 7. januar år 1131 blev hertug Knud myrdet af sin fætter Magnus i Haralds Skov. Folk begyndte at valfarte til stedet, der blev bygget et kapel, Knud blev helgekoret, og Haraldsted er et meget vigtigt pilgrimsted.

På billedet kan man se pilgrimme som befinder sig i kapelruinen under valfartsmessen den 7. juli 2019. Siden 1914 har pilgrimme igen valfartet til stedet, og dermed er Haraldstedvalfarten den ældste efter reformationen, skriver Jerzy Golubowski:

Billedet er en detalje fra katedralen i Reims i Nordfrankrig, der i ægte gotisk stil er udsmykket med et mylder af figurer. Her har vi Sankt Dionysios, der var den første biskop i Paris og led martyrdøden ved halshugning. Men ifølge legenden skete der det under, at den døde biskop rejste sig op og gik to mil med sit hoved i hænderne, skriver Anette Broberg Knudsen:

Jeg besøgte Tamil Nadu-regionen i Indien, hvor man håndfast fortæller, at de tre hovedreligioner kan leve fredeligt side om side. Her afbildet på en taxa, skriver Janne Rude:

Jeg fandt denne korsformede åbning i murværket hvor igennem lyset slipper ind og blikket ud på Chateau Haut Koenigsbourg i Alsace d. 8. juli 2019, skriver Marianne Thompson:

Der var en dejlig stemning efter at jeg havde spillet til et bryllup i Bjergsted Kirke. En af landets mindste kirker som ligger nær Jyderup på Sjælland, skriver Kirsten Falther:

Vi anbefaler, at du tager dit billede på den brede led, det kan vores publiceringssystem bedre arbejde med.

Cypern skal ifølge den græske mytologi være stedet, hvor kærlighedsgudinden Afrodite er født. I den by, hvor vi boede, var der en kirke, der havde navnet Lazaruskirken. Her ligger den Lazarus begravet, som Jesus vakte til live igen.

Historien fortæller, at Lazarus af jøderne blev sat i en lille båd med ordre om ikke at vende tilbage, fordi jøderne ikke ønskede, at han skulle vidne om Kristus. Men vidnet blev der på Cypern af både Paulus og Lazarus. Overalt er der opført kristne kirker. Kirker, der er præget af den græsk-ortodokse kirkes mange ikoner, skriver Viggo Noe.

Kykosklosteret er utroligt flot bygget med et stort alterparti belagt med guld. Klosteret er tillige ude og inde besmykket med de flotteste ikonmalerier. Et af malerierne, er et billede af Jomfru Maria med barnet. Da min kone hedder Maria kunne jeg ikke stå for at tage et billede af Maria og barnet, som det ses, fremtræder i stereo: skriver Viggo Noe:

Tænder ofte stearinlys i en kirke, når jeg er på ferie, og mindes levende og døde. Her er det i "Church of the Holy Annunciation", som er en vidunderligt fredfyldt ortodoks kirke i Dubrovnik, Kroatien, skriver Pia Leisner:

Jeg besøgte Mijas Pueblo (den hvide by) ved kapellet Ermita de la Virgende la Peña i provinsen Malaga i Spanien. Et unikt lille kapel hugget ind i klippen, skriver Tina Greve Nygaard:

Det er muligt at deltage med ét billede i fotokonkurrencen. Har man allerede et billede med i denne artikel, er det ikke nødvendigt at sende flere.

Vi besøgte tidligere på sommeren Gergeti treenighedskirken fra det 14 århundrede i Georgien. Kirken ligger i 2170 meters højde, og vi var kommet dertil i jeep og på gåben. Det var varmt, alle var tørstige og søgte til det rindende vand.

Men inden det blev vores tur, måtte vi vente på denne herlige flok, der i disse smukke omgivelser åbenbart også vidste, hvor de kunne få vand, skriver Inger Mellerup.

Græsk ortodokse præster må gerne være gift. Så måske er det hans kone, som sidder og venter på, at han får læst avisen. Måske læser han den uden at købe. Det er billigere. Men så skal den også læses på stedet, skriver Folke Ramskov:

Jeg fik taget et billede af kirken lige efter solnedgang torsdag den 11. juli 2019, hvor himlen lyste smukt op. Kirken står på klippegrund og hænger nærmest ud over Ohrid søen i Nordmakedonien, skriver Julian Bybeck Tosev.

Min mand og jeg var i Nordfrankrig for at gå i hans sønderjyske bedstefædres spor - de kæmpede i 1. verdenskrig ved Verdun.

Vi besøgte også den danske kirkegård for faldne sønderjyder i Braine. Lige ved siden af lå en fransk kirkegård med lange rækker af kors - og midt blandt de kristne kors et muslimsk gravsted for en falden soldat fra de franske besiddelser i Nordafrika, skriver Anette Broberg:

Vi har været på Gotland, hvor vi besøgte Bro kirke. Den er lidt speciel i og med, at den har et særskilt “bønnerum” (inklusorium – fik vi at vide, det hed) - et rum helt nøgent, uden vinduer, men med et korsformet glughul (hagioskop), hvorigennem man kan se alter og prædikestol (og formentlig også høre Guds ord og salmesang).

Rummet har været anvendet til dels mennesker, der frivilligt har ladet sig lukke inde for bedre at kunne koncentrere sig, og dels til syge, så de ikke skulle smitte resten af menigheden, skriver Kirsten Bjørke og Nils Møller:

Billedet er fra Brugge i Belgien og er taget om aftenen. Det, der gør billedet til noget særligt, er, at det viser to af de store kirker i Brugge i et næsten himmelsk aftenlys, skriver Ebbe Krogh-Salomonsen.

På Hærvejsvandring med mit barnebarn på 11 år indtages madpakken denne dag foran Øster Nykirke - Danmarks højest beliggende kirke - inden vandringen fortsætter til Jelling. Kirken var desværre aflåst, skriver Vivian Christensen:

Her er til gengæld et billede fra for få dage siden. Billedet er taget på Færøerne på en sejltur til Mykines. Mit barnebarn Laurids og jeg stod agter, og Laurids funderede og spurgte Hvorfor er vandet blåt, bedstefar? alt imens strålelyset i horisonten indramme vores lille fælles historie og oplevelse, skriver Hans J. Jacobsen:

Hver søndag før højmesse beder en præst eller en diakon alle bønner i stilhed foran Guds alter. Sedlerne lægges i en kurv og bæres frem i højmessen uden at bedes højt. Efter højmessen destrueres sedlerne, skriver Astrid Munck Daverkosen.

Ved træet står der: "Jesus sagde: Jeg er vinstokken, I er grenene. Du er en gren, båret af Jesus. Du er en gren, som kan bære andre i bøn. Velkommen til at sætte en seddel med en bøn på Klosterkirkens Bønnetræ".

På min cykeltur ud i sommerlandet, kom jeg forbi Kornerup kirke, en af Danmarks mindste kirker. Her er et par billeder fra denne smukke kirke, skriver Henning Petersen:

Billede fra kapellet med den sorte Madonna ved pilgrimsstedet Rocamadour i Frankrig. Mor og datter sætter lys og beder et hil dig Maria, skriver Janne Rude:

Kampin Kappeli er et kapel i Helsinki beliggende på Narinkka-pladsen i Kamppi-bydelen midt i et travlt område med busstation, banegård og mange butikker.

Kapellet er et sted at søge hen for en stille stund i bøn eller eftertænksomhed. Kapellet kaldes også "Chapel of Silence". Kapellet er økumenisk og byder alle velkommen uanset religion, livssyn og baggrund.

Kampin Kappeli er en 11,5 meter høj træbygning med et smukt lukket rum uden vinduer. Der kommer lys ind gennem sprækker i loftet. Det er et fuldstændig stille og uforstyrret rum, skriver Bente Kirk:

Jeg tog billedet midt i januar ved en større begivenhed i den katolske kirke, Skt Knud Lavard, Lyngby. To brødre ses fra ryggen med kirkevante to-årige Samuel, som så gerne ville være med som messedreng. Men hvor er nu mor og far?, skriver Maja Arthy:

Husk: Dit billede må ikke deltage i konkurrencen, hvis det har været trykt et andet sted.

Glasmosaik af Helle Scharling Todd i Uhre Kirke. Hun har også samme med arkitekten Kristian Kristensen lavet farvelægningen af kirke i lyse farver, mest gult og grønt, skriver Peter Holleufer:

Skärhamn's kirke i Sverige smiler til befolkningen om sommeren. Det har den gjort siden 1996, skriver Erik Høgh:

En sommerdag i Svendborg ved indgangen til Sct. Nicolai Kirke, skriver Erik Nielsen om sit bidrag til "Med troen på ferie":

Vi var på ferie i Sønderjylland og havde besluttet, at vi ville se Ribe domkirke og Carl Henning Petersens smukke mosaikbilleder i kirken, men lige netop den dag var kirken lukket, fordi de skulle øve til en koncert i kirken. Vi stod der lidt slukøret ved kirkedøren, og så fik jeg øje på det usædvanlige dørhåndtag, som forestiller en pige, der flagrer i vinden eller en engel. Det er det, jeg har taget et billede af, skriver Torben Holm:

Hvert år indbyder Kirkens Korshær til en ugelang vandring et sted i Danmark. Denne gang var det på Djursland og Mols. Officielt kaldes det en Korshærs-vandring, men når jeg er medarrangør og liturg, kalder jeg det en pilgrimsvandring. Vi har liturgisk indhold både morgen, middag og aften, og ved middagstid tilstræber vi at finde en kirke til middagsandagten.

Denne gang var der ca. 30 deltagere hele ugen, og en del, som var med en dag eller to – frivillige og brugere i Kirkens Korshær, som vandrede op til 20 km. Pr. dag. på billedet nærmer vi os Agri Kirke efter en formiddagsvandring i Mols Bjerge, skriver Karsten Jervad:

Billedet er taget ved Vesterkær Kirke i Ålborg den 27. juli 2019. Præsten er sognepræst Jens Ole Christensen fra Fredens - Nazareth Kirke på Østerbro i København. Billedet er taget umiddelbart efter, at Jens Ole Christensen har begravet sin far, der var sognepræst her i Vesterkær Kirke.

Billedet viser os sognepræsten som en del af vores liv midt i vores travle hverdag ved røde lys og vejarbejde. Billedet giver en fantastisk bekræftelse af, at præsten ikke er et usynligt og fjernt begreb i et støvet kirkerum, men en der lever med os, skriver Leif Sonne-Mortensen:

Fra SommerOase ved Horsens set op mod loftet i Store Telt, hvor der samledes omkring 2000 voksne hver formiddag og aften i ugens løb. Temaet var kraften fra det høje og på billedet ses symbolet, Helligånden som en due, skriver Maria Klokmose Hornshøj Østergård:

En vej ud?, spørger Henrik Mieritz:

Under vores familieferie, besøgte vi den smukke by Cervo, en kystby i Ligurien i provinsen Imperia ved den italianske Riviera i det nordlige Italien. Cervo ligger omkring 100 kilometer fra den franske grænse mod vest og 100 kilometer fra Genova mod øst.

På billedet er mine børn Ida og Mathias bjergtaget af de smukke loftsmalerier i kirken Giovanni Battista o dei Corallini i Cervo, Ligurien i Italien en tidlig ferieaften i juli. Børnene er meget optaget af de mange smukke og dramatiske malerier, figurer og loftsmalerier, hvor biblens fortællinger udfolder sig. Kirken er opført i det 17. og 18. århundrede af arkitekt G.B. Marvaldi. Byggestilen er barok, skriver Susan Højgaard Møller:

Billedet er taget lige inden afslutningsgudstjenesten på årets familiesommerlejr "Ferie med Indhold", der med sloganet "En folkekirkelig fornøjelse" hvert år inviterer 300-400 børn, unge og voksne med på en uge med bibeltimer, lejrbål, kor, sport, gudstjenester, gode snakke, konkurrencer, strandture og meget mere, skriver Inge Marie Kirketerp Hansen:

En Solstråle finder vejen i Holy Apostles kirke i Athen, skriver Monica B. Papagno:

Areopagoskatedralen som blandt andet huser musikmeditationer, tidebønner og Den lyttende kirke. Billedet er taget til Dansk Sommeroase 2019, skriver Mette Dalsgaard:

Under et besøg i det sydlige Skotland i byen Melrose besøgte vi bl.a. Melrose Abbey, der blev grundlagt i 1136. Rygterne siger, at Robert the Bruces' hjerte ligger begravet her. - Billedet blev taget under en sen aftenvandring, hvor solen stod lavt og oplyste kirkeruinen og dermed gjorde den 'levende' igen med sine oplyste vinduer, skriver Helle Tranæs og Preben Lundgreen:

"Lyset fortrænger mørket". Dette foto er fra Hallgrimskirken, Reykjavik, Island, skriver Claus S. Clausen:

I maj var min datter og jeg på ferie i Ribe, hvor vi har dybe rødder.

5. maj var vi til højmesse i domkirken, og bagefter var der kirkekaffe i nordre kirkeskib, og netop det hænger de to store malerier af mine 10 X tipoldeforældre, Lauge Steffensen og Mette Kristiernsdatter, der begge døde i 1554. Deres søn, Hans Laugesen blev senere biskop i Ribe, og han var gift med Dorothea, som var datter af Hans Tausen.

Det var meget specielt at sidde der med sin kaffekop!, skriver Anne Poulsen:

Marstral Kirke/Ærø – Vi var de eneste i kirken ”Ingen adgang”, måske gælder det kun i ferieperioden!, skriver Claus Koefoed:

På ferie i Masaimare i Tanzania og på besøg hos Miriam Bjerres kirke-/missionsprojekt. Her ses 4 små piger med en tro på fremtiden, der har fået deres fineste tøj fra Danmark, skriver Inger Marie Svinth:

Forleden var jeg i Christiansfeld på Gudsageren, hvor dette billede er taget. Over indgangen til Gudsageren står der: "Det oprejses i uforkrænkelighed". Det opfatter jeg som "De skal være her til evig tid" og derfor bliver gravene vedligeholdt, skriver Judith Jørgensen:

Mågehospice i Middelfart - en syg måge der har lagt sig til hvile på en ligsten foran kirken i Middelfart.

Kan en måge tro?

Nej, men denne måge kunne sige os:

Husk, du skal dø, men husk også at dit håb ligger ved kirken/Kristus.

Vi så mågen på en aftentur i det gamle Middelfart. Vi opholdt os med vores motorbåd i den gamle havn en enkelt nat på vej sydover fra Djursland til Aabenraa. Båden skulle sælges, fordi vi ikke kunne klare at holde den i stand mere. Det var både sørgmodigt og en lettelse at få båden solgt. Stemningen i billedet med mågen passede godt til vores sindsstemning i forbindelse med vores sidste tur med båden, skriver Bente Aabenhus:

I de Sydeuropæiske – læs katolske – lande er der tradition for at anbringe kors eller Madonnafigurer på bjergtoppe og andre iøjnefaldende steder. Disse 2 kors står på et plateau med Mont Blanc – massivet i baggrunden. De 2 kors er fremstillet af samme stykke træ. Det fritstående kors passer nøjagtigt i åbningen af det andet kors.

Hvis – hvis man vil anlægge en symbolik bag de 2 kors, kan man udlægge det sådan, at det fritstående kors er skåret ud af det kors, som nu står som ”en åbning”. Man kan få den tanke, at de to kors symboliserer Gud, som faderen, og Jesus som sønnen. De er to og dog èt – kommer fra det samme udgangspunkt, skriver Hans Jørgen Lysholm:

Den smukke Ry kirke taget fra kirkegården, skriver Niels Munksgaard:

Østerlars i regnvejr, skriver Birgit Madsen:

Den 24. Juli 2019 besøgte min hustru og jeg Jukkasjärvi kirke, 25 km øst for Kiruna i Nordsverige. Her så vi en vidunderlig altertavle, malet helt i samisk stil. Billedet viser det højre billede af det tre-leddede altermotiv. Altertavlen er holdt i de klassiske samiske farver: blåt, rødt og gult. Det viser den samiske præst og vækkelsesprædikant Lars Levi Laestadius (1800-1861) knælende. Det er sommer, overalt blomstrer det, både fordi sommeren i Lapland er præget af blomster og som et symbol på Guds frelse. Den strålende midnatssol skinner som en glorie omkring den samiske kvinde Maria, som ledte præsten Laestedius frem til personlig frelsesvished. Den samiske kvinde til højre er ude af sig selv i jubel over Guds kærlighed, og yderst forenes et stridende ægtepar i boden og syndsbekendelsen. Altertavlen, som stammer fra 1958, viser dels en vigtig side ved samernes kristentro, som stadig lever den dag i dag, dels illustrerer den for mig, hvordan kristendommen altid er i stand til inkarneres i den lokale kultur og udtryksformer, skriver Carsten Vang:

Søster Martha til ringridning, skriver Søren Rais:

Fra Orheiul Vechi i Moldova. Denne munk bor i et af mange huleklostre, hvoraf de fleste er forladte eller ødelagt af jordskælv. Klippen, hvori hulerne er udhuggede, har været hjemsted for mennesker i 30.000 år. Ud over vin er dette meget smukke område den eneste egentlige turistattraktion i et land, som besøges af kun 9.000 turister om året, skriver Jan Hobel:

Dette er et af broderierne, som er udstillet i Viborg Domkirke p.t.

162 kunstfærdige “lapper” er nu syet sammen til seks smukke tæpper. Stiftet opfordrede til at sy en linje fra en elsket salme, og det kom der blandet dette fine broderi ud af.

Udstillingen kan ses indtil august 2019, hvorefter den kan ses i andre kirker i Viborg Stift, skriver Johanne Kirstine Mose:

I Lübeck står en af de få kirker, der blev bygget i det nazistiske Tyskland - Lutherkirken. For nazisterne var der jo ikke plads til den lidende Kristus - ja, ikke engang et kors - så udenfor står en stærk Martin Luther - og på alterets plads stod fire stærke mennesker.

En tavle over de faldne fra 1.Verdenskrig blev også sat op - den havde siddet i Lutherkirkens midlertidige lokaler - men nu fjernede man også enhver henvisning til Kristus her - der havde været en Pieta - den blev fjernet - ingen lidende Kristus her!

Men nu har menigheden i samarbejde med den lokale Baltic Gemeinschaftsschule lavet dette Kristus-hoved, der er sat på mindetavlen - Kristus er tilbage i Lutherkirken.

Dette giver ekstra god mening, for det var jo her den evangeliske præst blandt de fire "Lübecker-martyrer", der blev henrettet af nazisterne - Karl Friedrich Stellbrink - fra 1934-1943, skriver Otto Rühl:

Freya og Erling er sammen på sommerkirke i Hjortshøj kirke. Der blev igen holdt sommerkirke den første uge af skoleferien i år var det med Emil og Lille Ida fra Lønneberg som tema og sognegården var ændret til en svensk ødegård.

Freya havde om morgenen i kirken hørt fortællingen om Emils far der ikke ville have at man bandede, for han var Kirkeværge, og da Smeden Erling indtog Lønneberg og snakkede som smede gør flest (et krydret sprog.) tog Freya fat og påtalte, at her i Lønneberg bander man ikke - for det vil Emils far ikke have. Erling gjorde, hvad han kunne for at minimere de grimme ord skriver Poul Nyholm:

Nogen tror på storken - Storken stoler på kirken.

Vi har overnattet på samme hotel de sidste 6 år, og hvert år har der været storke og storkeunger på byens kirkedag. Dejligt at den slags også kan forekomme inde i byen, det viser måske lidt om, hvor tillidsfuld storkeparret er, skriver Ove Hede:

“Det altseende øje”. Himlen over døbefont i Løgumkloster kirke, skriver Lisbeth Bjergskov Jensen:

Et besøg i Bogota i Colombia indeholder absolut en tur på bjerget Monserrate. Bjerget kan ses fra ethvert hjørne af byen, og det er 3152 meter højt.

Colombias guvenør, Juan de Borja gav i 1640 ordre til, at der skulle bygges en kirke på toppen af bjerget. Turen op ad bjerget med tog og ned med svævebane er fantastisk flot. Langs stien det sidste stykke op til kirken og kirkepladsen følger vi Jesu lidelseshistorie med skulpturer, så det bliver en meget tankevækkende vandring til sidst. Her ses korsfæstelsen, skriver Anna-Margrete Bohsen:

Iranske piger slapper af ved indgangen til moskeen i Esfahan, Iran, skriver Jens Klit Work Kristensen:

På den svenske ø, Ivö, ligger en ganske lille kirke. Under et besøg her den 5. juni i år, vandrede jeg rundt på kirkegården. Og da dukkede denne smukke stensætning op. Set lidt på afstand så jeg det straks for mig, og tænkte, at stensætningen oprejst, ledte tankene hen på det tomme kors, skriver Bent E. Skovsgaard:

På rundrejse i Portugal sidst i maj vandrede min mand og jeg rundt i byen Guimaraes, hvor vi i en snæver gade i et vindue så dette tableau med Jesus der under vandring til Golgata er segnet, og Josef af Aritmatæa bliver tvunget til at bære hans kors, skriver Lena Estrup:

Under rundrejse i Portugal i slutningen af maj, var min kone og jeg en dag på vej til domkirken i Braga. Undervejs så vi i et butiksvindue nogle bibelske tableauer i humoristiske udformning, bl.a. detee med den mobile fødselstald i Bethlehem med såvel engel som stjerne over. Vi var forbløffet over at se noget sådant i et dybt katolsk land som Portugal, skriver Niels-Erik Estrup:

Så enkelt - og dog så smukt! Fra krypten i Lund Domkirke, skriver Ingrid Wyke Rudolph:

Mosaik udført af Trondur Patterson i indgangslågen til Olavskirken (år 1111) på Færøerne. Kirken ligger i Kirkjubøur på Streymoys sydlige spids, skriver Marie Hegndal:

På vores sommerrejse i Sverige besøgte vi Habo Kirke (vest for Vättern). Habo Kirke er en stor og imponerende trækirke (“trækatedralen”) med flotte malerier overalt på loft og vægge. Hvad der især påkaldte vores opmærksomhed, var altertavlen fra 1723. Midt i altertavlen er et ur (fra 1750). Det har kun én viser, og det tikker, hvilket høres meget tydeligt. Klokken passer. Over uret sidder figuren af en dreng, der hver time slår løs med de hamre, han har i hænderne. Hvad formålet med uret er, fremgår ikke, men det lægger vel pres på præsten, så prædikenen ikke bliver for lang, skriver Marianne og Louis Rolander:

Måske et lidt alternativt bidrag, men for mig er troen kendetegnet ved evnen til at se det guddommelige overalt og i alt. Jeg kalder mit billede for “Havets katedral”. Det er taget mandag den 29/7-19 ved Nationalpark Vadehavet på Fanø, skriver Grete Fält-Hansen:

Midsommerfest i Sverige, Eksharad stavkirke. Modsætninger eller forudsætninger? Kan den ene stå uden den anden?, spørger Claus Brinch Sørensen:

Jens Rosing har lavet den firedelte altertavle med Kristus, himmel, vand og jord med den typiske grønlandske plante kvan.

For 5o år siden, da jeg var kifak i byen og var til gudstjeneste var der solskin på knæfaldet. På alteret var der "kun" keramikstager, bibel, to blomster vaser, kande og kalk mm. til brug ved altergang.

En smuk enkelthed!, skriver Anne Lisbeth Jepsen:

«Englevinger» Den unge kvinde i den røde kjole er lige blevet døbt i Atlanterhavet i Loire-Atlantique i Frankrig. Veninden stod på stranden og tog imod hende, da hun kom op af havet, skriver Jette Abildtrup Perrier:

Manden til venstre er dansk turist og præst på Fur. Jeg tænker, at han og den græsk-ortokse præst til højre havde en god teologisk snak, skriver Jens Christian Olesen:

Smukt budskab formidlet af en kreativ graver på Vester Broby kirkegård nær Susåen, skriver Suzanne Anthony:

Et billede af klokkerne ved et af klostrene i bjergene ved Loutraki ved Korinth bugten i Grækenland, fortæller Lene Akosua Plenge Bach:

Her er et feriebillede af Farmor og sit barnebarn Madeline foran Klippemoskeen i Jerusalem. Vi var 3 generationer afsted på ferie i Israel i 17 dage. Fantastisk rejse, lyder det begejstret fra Brian Viuf Christensen:

Det var et meget historisk spændende besøg på den katolske kirkegård i Sant Juame, Spanien, beretter Jeanette Willers:

Lars Jacobsen Hætta deltog 1852 i et blodigt oprør i den norske by Kautokaino, hvor præsten blev pisket og to blev dræbt, købmanden og lensmanden. Oprøret var organiseret af den samiske sekt ”De åndliga”, der med vold ville standse brændevinssalget!

Sammen med sin bror Aslak og fem andre fik Lars Jacobsen Hætta en dødsdom ved underretten, men Højesteret i Oslo ændrede staffen til fængsel på livstid. I fængslet oversatte han biblen til samisk og vendte hjem til Kautokaino som kirketolk.

Koutokeino kommune rejste malmkorset som anerkendelse for han indsats for samisk sprog, forklarer Gunnar Lundsgaard:

Det var en meget varm nat, og jeg kunne ikke sove. Stod op for at åbne et vindue for at få mere luft ind.

Det er udsigten fra min bolig, hver eneste dag (og nat) nyder jeg det vue. Den nat var det så ubeskriveligt smukt, at jeg måtte forevige det.

Den smukke blå himmel, kirken som knejser bag ved, det var et kort sekund i stilhed, og det er det, som glæder mig hver gang jeg ser på det, fortæller Susanne Kragh:

Med udsigt fra klokketårnet ses Huleklosteret i Kiev fra det 11. århundrede, hvor en viking fra Norge efter sigende skulle have doneret penge til opbygningen af klosteret i sin tid. På billedet ses også to af områdets andre smukke kirker. Her så vi valfartende ortodokse kristne og munke, skriver Katrine Rødvig:

Julie Stidsholt har været på Grønland. Her så hun Zions Kirke i byen iluissat:

I Jerusalems kristne kvarter i ’Den gamle By’ kom vi en dag forbi en lille tatovør-butik. Gennem vinduet kunne vi se en koptisk munk blive tatoveret på armen. Vi fik senere mulighed for at se tatoveringen, hvor datoen for den første dag på hans pilgrimstur til Jerusalem stod skrevet. Munken kom fra et ørkenkloster i det sydlige Ægypten, skriver Gunvor Bach Nikolajsen:

I Mariager er der hen over sommeren morgensang i kirken efterfulgt af en lille vandring i nærområdet. Andagten står præsterne for, mens vandringen er lagt i hænderne på Birgittaforeningen. På billedet fra Munkholm er vi standset op ved en kilde i ”Munkenes lille skov”, mens der bliver fortalt, lyttet - og tænkt tanker. I sin tid hørte den til kirken og Birgittaklosteret i Mariager

Som Søren Kierkegaard sagde, så er det ikke alene vigtigt, at vi går. Vi skal også standse op. Og ikke bare på vejen, men også i livet. Derved opnår vi en langsomhed, der vækker til eftertanke og forundring. Og forundring er et af dine vinduer til Gud.

Med til morgensang og vandring var folk fra Mariager, lille Karl og morfar, samt campinggæster fra Snejbjerg, Varde, Nørre Nebel, Holstebro og Holbæk, fortæller Grethe Holmriis:

Billedet er fra toppen af bjerget Monte Vettore i Italien, som er Umbriens højeste bjerg 2476m. Der er en fantastisk udsigt efter en vandretur op med 1000 m stigning. Vinteren har haft godt fast i korset på toppen, der er brudt ned (anes i baggrunden). En lille figur med den plastikdimser har måske overlevet vinterens rasen. Foden til figuren er knækket, men hænderne peger modtagende mod os.

Det er nok en Mariafigur, men mange gange er Jesus også afbilledet med hænderne i en modtagende gestus. Motivet er da et billede på, at selv når stål og andet krølles sammen under elementernes hærgen, så overlever kirkelige elementer alligevel, skriver Kjeld-Ole Munk:

Vi var i Rom i påsken og stødte på dette lille optog i en klostergård, fortæller Christa Christensen:

Ved indsendelse accepterer man, at billedet kan bruges i Kristeligt Dagblad

Teksterne på de tre kors udenfor Horne Rundkirke på Fyn er velvalgte, første kors.: " I dag skal du komme med mig i Paradis!" Skriver Heine Fricke. Foto: Heine Fricke
Corpus Christi-optog i landsbyen Spycimierzu i Polen, 20. Juni 2019. Blomsterne blev lagt til Kristi ære og blev fjernet igen ved dagens afslutning. De strakte sig i et fantastisk mønster to kilometer rundt omkring hele landsbyen, skriver Randi Hundebøll. Foto: Randi Hundebøll
Denne lyriske indgangsdør til sognekirke kontoret “Casa Parrocchiale” så vi i Stresa, hovedbyen ved Lago Maggiore, hvor vi var på ferierejse fra den 1.juni - 6.juni. Vi boede på hotel Moderno lige bag kirken midt i bymiljøet,. Teksten på det lille skilt betyder “Der er fred i dette hus og til alle dem, som bor der”. skriver Birte Q. Michaelsen Foto: Birte Q. Michaelsen
Billedet forestiller St. Olav Church i York. Billedet er taget fra Museums Garden, York - 27. juli 2019, skriver Kurt Dokkedahl Foto: Kurt Dokkedahl
Der tændes et lys i en lille koptisk-ortodoks kirke i Luxor. Foto: Helle Olsen
Billedet har jeg taget på Helnæs kirkegård på Sydfyn, hvor man har den tradition, at man anbringer gravsten fra nedlagte grave for tidligere kirkefunktionærer lige ved kirkedøren, skriver Merete Aarup-Kristensen Foto: Merete Aarup-Kristensen
Pilgrimsandagt ved vejkors, Øster Nykirke, Hærvejen. Foto: Elisabeth Lidell
Alteret i Vildbjerg Kirke nær Herning. Utroligt smukt og enkelt med sarte farver. Kan nogen mon fortælle hvad de to sten over alteret symboliserer? Spørger Henning Høj Jørgensen Foto: Henning Høj Jørgensen
Drangsnes kirken i den nordvestlige del af landet er tilsyneladende ikke i brug længere, skriver Jacques Courrier. Billedet er taget i Island den 25. juni 2019. Foto: Jacques Courrier
Sjælen er rastløs en sommeraften i København, skriver Charlotte Jørgensen Foto: Charlotte Jørgensen
S. Havsteen-Mikkelsens ”Opstandelse” i Thorning Kirke ved Viborg, onsdag den 3.juli 2019. Foto: Rikki Thomsen
Møgeltønder kirke badet i sol, mens truende skyer kommer ind fra syd 6. juli 2019. Foto: Susanne Linnet
Knud Lavards Kapelruin Haraldsted ved Ringsted, 7. juli 2019 Foto: Jerzy Golubowski
Et stemningsbillede fra Katedralen i Lucca, Italien den 28. maj 2019. Foto: Bente Hangaard
Antequera i Spanien (Andalucien), ret inden en påskeprocession tager af sted ud fra kirken, skriver Knut E. Arnesen Foto: Knut E. Arnesen
Foto: Jens O. Pedersen
Foto: Anette Broberg Knudsen
Det traditionelle og det moderne trives side om side i Napoli. Foto: Andreas Rude
Foto: Marianne Thompson
Foto: Kirsten Falther
Foto: Janne Rude
Trappen med de 29 trin " Scala Santa" i Laterankirken. Trappen har været lukket inde i træ i over 300 år, men lige da vi var i Rom var den uden beklædning, hvorefter den blev lukket igen. Jeg kravlede op ad de 29 trin, som man jo skal. Foto: Jørgen Viktor
Foto: Viggo Noe
Foto: Inger Mellerup
Foto: Pia Leisner
Foto: Tina Greve Nygaard
Billedet er taget i Kalamata, Grækenland. Foto: Folke Ramskov
Church of St. John Kaneo i Ohrid i Nordmakedonien. Foto: Julian Bybeck Tosev
"Samekstistens i døden" kalder Christian Damm Knudsen billedet af den danske kirkegård for faldne sønderjyder i Braine. Foto: Christian Damm Knudsen
Ribe Domkirke. Foto: Lasse Høj Jørgensen
Mit feriefoto 2019 fra grædemuren i Jerusalem, skriver Bendt Hansen
De to kirker er ”Onze Lieve Vrouw” og ”Sint-Salvatorskathedraal”. Foto: Ebbe Krogh-Salomonsen
To munke i ivrig samtale ved Santa Sabina i Rom. Foto: Ole Wagner
Foto: Vivian Christensen
Foto: Kirsten Bjørke og Nils Møller
Foto: Hans J. Jacobsen
"Diset morgen ved busstoppested" kalder Susanne Nielsen billedet, hun har taget, da hun var på retræte i dagene i juli 2019, ved Sostrup Slot og Kloster. Foto: Susanne Nielsen
Billedet er fra et Bønnetræ - livets træ i Vadstena Klosterkirke Foto: Astrid Munck Daverkosen
Kornerup Kirke Foto: Henning Petersen
Foto: Janne Rude
Kampin Kappeli er et kapel i Helsinki. Foto: Bente Kirk
Foto: Maja Arthy
Glasmosaik i Uhre Kirke. Foto: Pelle Holleufer
Sammen med Tall Ship Race besluttede pastoren Bengt Rosenqvist i 1996 at lade Skärhamn's kirke smile til folket. Foto: Erik Høgh
Sct. Nicolai Kirke i Svendborg. Foto: Erik Nielsen
Foto: Torben Holm
Foto: Karsten Jervad
Foto: Leif Sonne-Mortensen
Foto: Maria Klokmose Hornshøj Østergård
Foto: Henrik Mieritz
Foto: Susan Højgaard Møller
Foto: Inge Marie Kirketerp Hansen
Foto: Monica B. Papagno
Foto: Mette Dalsgaard
Foto: Helle Tranæs og Preben Lundgreen
Foto: Claus S. Clausen
Foto: Anne Poulsen
Foto: Claus Koefoed
Foto: Inger Marie Svinth
Foto: Judith Jørgensen
Foto: Bente Aabenhus
Foto: Hans Jørgen Lysholm
Foto: Niels Munksgaard
Foto: Birgit Madsen
Foto: Carsten Vang
Foto: Søren Rais
Foto: Jan Hobel
Foto: Johanne Kirstine Mose
Foto: Otto Rühl
Foto: Poul Nyholm
Foto: Ove Hede
Foto: Lisbeth Bjergskov Jensen
Foto: Anna-Margrete Bohsen
Foto: Jens Klit Work Kristensen
Foto: Bent E.Skovsgaard
Foto: Lena Estrup
Foto: Niels-Erik Estrup
Foto: Ingrid Wyke Rudolph
Foto: Marie Hegndal
Foto: Marianne og Louis Rolander
Foto: Grete Fält-Hansen
Foto: Claus Brinch Sørensen
Foto: Anne Lisbeth Jepsen
Foto: Jette Abildtrup Perrier
Foto: Jens Christian Olesen
Foto: Suzanne Anthony
Lene Akosua Plenge Bach
Foto: Brian Viuf Christensen
Foto: Jeanette Willers
Foto: Gunnar Lundsgaard
Foto: Susanne Kragh
Foto: Katrine Rødvig
Foto: Julie Stidsholt
Foto: Gunvor Bach Nikolajsen
Foto: Grethe Holmriis
Foto: Kjeld-Ole Munk