Fotokonkurrence

Hvem har taget årets bedste feriefoto?

Sidste års vinderfoto var taget på Spejdernes Lejr, hvor et lykkeligt par - begge medlem af Erik Menved-spejderne - valgte at blive viet. Foto: Thomas Heie Nielsen

10 finalistfotos er fundet i konkurrencen "Med troen på ferie." Se dem alle her og stem på det billede, du synes, der skal vinde

I år er det endnu engang muligt at deltage i Kristeligt Dagblads store fotokonkurrence med billeder af tro, religion og traditioner fra læsernes ferieoplevelser. Hvad kendetegner troen, som du møder den på din ferie? Er det munke på tur i bjergene, religiøs kunst i Lemvig eller yoga på en strand i Indien? Kun fantasien sætter grænser.

117 billeder har Kristeligt Dagblads læsere i år sendt ind til fotokonkurrencen med mange forskellige motiver. Dommerpanelet, som består af kirkeredaktør Anders Ellebæk, cheffotograf Leif Tuxen, designchef Ole Munk og religion.dk-redaktør Inge Haandsbæk Jensen, har nu stukket hovederne sammen og udvalgt 10 finalistfotos ud fra kriterier om komposition, farvesammensætning, motiv og historie bag.

Se de 10 finalistfotos her:

1. "Ged og Gud i Island" af Ulla Sørensen

Hun skriver: ”I min sommerferie var jeg en tur i Island. Ved et cafeteria, hvor vi havde en pause, mødte jeg denne ged, som gerne ville snakke, men han var på vej op til kirken.”

Dommerne synes, at det er en skæg detalje med geden foran kirken. Det er humoristisk på en fin måde. Det er et godt billede med overraskende sammensætning af elementer. Kompositionen er spændende, og det er fint med både en forgrund og en baggrund.

2. "Kærligheden har mange afkroge" af Jørgen Kjærgaard

Det minder dommerne om en moderne og mangfoldig folkekirke, og så er det en god blanding af flot motiv og inddragende tekstfelt.

3. Nonne i Assisi af Henrik Sørensen

Han skriver: ”Billedet er taget i slut april i den lille italienske by Assisi. Jeg var på en tidlig rundtur i byen, og jeg havde netop stået og set på et lille gadealter, da denne nonne kom ud af døren med en vandkande på vej for at vande blomsterne ved alteret. Morgenlyset glødede og fik stenenes terracottafarve til at spille .... klik .... ”

Dommerne mener, at der er masser af historie. Hvor kommer hun fra, og hvad tænker hun på? Vandkanden er en fantastisk og afgørende detalje. Det er smukt, og kompositionen er i skabet.

4. Nonner i Rom af Torben Holm

Han skriver: ”Billedet er fra en rejse til Rom. Efter en kort regnbyge kom 3 nonner med paraplyer gående. Jeg syntes, det var et spændende motiv, så jeg fulgte efter og endte med dette billede.”

Dommerne fremhæver billedets fine måde at fortælle en historie på og det spændende persongalleri. Se bare nonnerne, kvinden i højre side, der kigger undrende på de tre, og manden, der springer for at undgå bussen til venstre. Og så er billedet fotografisk flot.

5. Sandkatedral ved Lønstrup af Viggo Noe

Han skriver: ”Vi bor i sommerlandet ved Lønstrup. Vi slutter de fleste dage af med en lille tur til stranden for at sige farvel til dagen. Aftenen efter blodmånen havde fascineret os, gik vi igen til stranden. Og der, midt på stranden, stod der, i det kontrastfyldte lys, en kirke, sirligt udført i stampet sand. Det sagde mig, at når legende børn og forældre instinktivt bygger en kirke i sand, ja, så har kirken en stor plads i manges bevidsthed.”

Dommerne fremhæver, at motivet er godt, fordi det er så simpelt. Det er den nøgne kirke, som er udtrykket for en idé, nogen har fået i løbet af dagen og kreativt udført i sandet. Samtidig udtrykker det også forgængelighed, fordi kirken jo vil forsvinde, når havet skyller ind. Og der er flotte farver i billedet.

6. Lys i mørket af Anne-Mette Kelter Skovsgaard

Hun skriver: "Da nogle gode græske venner skulle giftes i Grækenland denne sommer, var jeg inviteret med til den store begivenhed.

Langt oppe i bjergene, langt ude på landet i en lille landsby skulle brylluppet stå i et lille bitte kapel, og vi var 230 gæster. Den efterfølgende middag blev holdt ved kapellet, der stod åbent hele aftenen, så man kunne aflægge det et besøg eller finde en stille stund i løbet af festlighederne.

Jeg var placeret ved et bord ved indgangen til kapellet, og i løbet af aftenen fik jeg lejlighed til at tage dette billede. Et par af brudebørnene var på egen hånd gået ind i kapellet for at tænde lys. De var meget højtidelige og respektfulde og deres lille seance var en smuk oplevelse at være vidne til på sidelinjen."

Dommerne fremhæverer det rigtig flotte lys i billedet, der vækker minder om Rembrandt og Bergmans 'Fanny og Aleksander.' Rigtig god komposition i billedet.

7. "Børnekor" af Jens Aksen Skjærbæk Søndergaard.

Han skriver: ”Billedet er taget på FMIs (Ferie Med Indhold) 50 års jubilæumslejr. Minikoret synger ”Jesu lille lam jeg er” som indslag under en af lejrgudstjenesterne.”

Dommerne er glade for de mange ansigter i billedet, som man kan gå på opdagelse i. Hvad tænker børnene? Derudover er billedet lyst og glædeligt, og det emmer af sommer og dansk musik- og kirkekultur.

8. "God save us" af Erik Bitsch

Han skriver selv: ”Navnet på en fiskerbåd i havnen i MARSAXLOKK på Malta. Vidner om fiskernes tro og håb i et farefuldt erhverv.”

Dommerne synes, at det er et rigtig flot billede, og at det har en fin historisk dimension.

9. "Gravid Jomfru Maria i Palæstina" af Dorte Dalsgaard

Hun skriver selv: "Maleriet af den gravide Jomfru Maria er malet på den israelsk-byggede separationsmur af den britiske ikonmaler Ian Knowles i 2010. Lige overfor ligger Emmanuel Klosteret. Under Jomfru Maria er der malet en åben dør, hvor man kan se Jerusalem (som mange palæstinensere på grund af muren ikke har mulighed for at rejse til) i horisonten. Tilsammen udtrykker de to malerier tro og håb."

Dommerne mener, at der er en god historie i billedet, og så er det et flot motiv, der er malet på muren. Det vidner om kristendommens vugge og de problemer, der er i området i dag.

10. "KFUM-spejderne i Uganda" af Karen Damsgaard-Bruhn

Hun skriver: ”Spændte ugandere venter på at blive interviewet og få tjekket deres øjne i en lille kirke i landsbyen Budadiri. KFUM-spejderne Lystrup Gruppe var denne dag med til at give briller til 117 personer. Skrædderen kan nu se til at tråde sin nål, læreren kan rette opgaver og mange var lykkelige for endelig at kunne læse i Bibelen.”

Dommerne mener, at der er et vidunderligt lys i dette billede. Kompositionen er rigtig fin, og der er flot spil mellem farverne på væggene, danskerne og uganderne.

Tak for alle de indsendte bidrag.

Vinderen af konkurrencen kan se frem til et skønt gavekort til et hotelophold for to personer med middag, altsammen til en værdi af 2199 kroner. Til anden- og tredjepladsen er der spændende bogpræmier fra Kristeligt Dagblads forlag.

Vinderen kåres den 16. august i avisen.

Se andre eksempler på indsendte fotos fra konkurrencen her:

"Vores smukke kirke i Nysted har haft det mest imponerende stillads under renoveringen af tårnet, som har fået nyt kobber," skriver Nellie Balslev, der har taget billedet.
"Vi kalder det Buddhahjørnet i vores have. Bare at se på hans fredfyldte smilende ansigt minder os om, at livet er smilende og fredfyldt, og derfor sætter vi stor pris på ham," skriver Dhamu Chodavarapu, der har taget dette billede i sin private have i Aars. Foto: Dhamu Chodavarapu
Bevæbnet med dåsetun og energidrikke tager en gruppe drenge sig et hvil på tappen foran Jacobskirken i Roskilde - på vej til Roskilde Festival. Foto: Karen Groth
I slutningen af juni tog Søren Bækkel dette billede, da solnedgangens stråler fik to kors til at kaste skygge på Radsted Kirke. Foto: Søren Bækkel
"På en miniferie i Israel besøgte jeg Tel-Aviv og Jerusalem. Det var en stor oplevelse! Dette billede er fra den gamle bydel af Jerusalem i det Armenske kvarter, hvor jeg var på vej mod Grædemuren," skriver Cathrine Bækskov-Jensen om sit bidrag. Foto: Zakaria Lamnaouar
Birgit Lorenzen har indsendt dette billede, der i hendes øjne er fyldt med symbolik: "Skyggen af træet er som livstræet, vindmøllen som et kors, og de tre piletræer som Treenigheden. Det er mit yndlingsmotiv her i Husby på Nordvestfyn." Foto: Birgit Lorenzen
Lizzie Bejstrup har indsendt dette billede fra den jødiske kirkegård i den polske storby Krakow. Foto: Lizzie Bejstrup
"På vores tur vestpå lagde vi med vilje vejen forbi Vigersted Kirke for at beundre de mange kalkmalerier i kirken. Her blev vi mødt af en ualmindelig velholdt og farverig kirkegård," skriver Erling Dujardin om sit bidrag. Foto: Erling Dujardin
I Kreuzberg i Berlin mødte Ingrid Borchorst denne smukke, unge kvinde. Foto: Ingrid Borchorst
På toppen af triumfbuen i Lissabon, Portugal, findes en række skulpturer af billedhuggeren Célestin Anatole Calmels, der forestiller guder fra den græske mytologi - men bag englen findes en lille figur af Moses med de 10 bud. Foto: Henrik Grenvald
"Over døbefonden i den ottekantede kirke i Nyord på Møn hænger dette smukke kirkeskib," skriver Helle Olsen om sit bidrag til konkurrencen. Foto: Helle Olsen
På en rejse til Kina mødte Kirsten Damgaard denne munk. Foto: Kirsten Damgaard
Leonard Cantor har taget dette billede i Garajau i Madeira. "Ikke-katolske kristne blev kastet fra klipperne indtil år 1770, fordi kun katolikker fik lov til at blive begravet på øen," skriver han. Foto: Leonard Cantor
Helle Olsen har taget dette smukke billede af en engel, der gemmer sig i et hult træ. Foto: Helle Olsen
Anna Storgaard har sendt dette billede af Kristus på korset i lyshav af farver fra arkitekten Gaudís endnu ufærdige katedral Sagrada Familia i Barcelona. Foto: Anna Storgaard
Disse bedende muslimske kvinder er set i mindecentret foran massegravene i Srebrenica i Bosnien. Foto: Gert Kjeldal
Supermånen viste sig på en tur til Madeira over Montes Kirke i nattemørket. Foto: Merete Heltboe Cantor
Der er stilhed og ro ved denne kirke i Kirkjubøur på Færøerne. Lokalt benævnes kirken Munkekirken, og den var i 12-1300 Færøernes domkirke. Foto: Arne Hyldahl
Ged og Gud på Island Foto: Ulla Sørensen
Nonner i Assisi Foto: Henrik Sørensen
Nonner i Rom Foto: Torben Holm
Sandkatedralen ved Lønstrup Foto: Viggo Noe
Lys i mørket Foto: Anne-Mette Kelter Skovsgaard
Børnekor Foto: Jens Aksen Skjærbæk Søndergaard.
"God save us." Foto: Erik Bitsch
Gravid jomfru Maria i Palæstina. Foto: Dorte Dalsgaard
KFUM-spejdere i Uganda. Foto: Karen Damsgaard-Bruhn