Kirkerne skal ud af det 20. århundrede

Kirkernes forældede hjemmesider sender dårlige signaler til unge. - Foto: Foto: Arkiv

De lokale kirker må oppe sig og lave bedre hjemmesider, hvis de vil nå ud til folk under 50. Det mener teolog og webmaster Bo Billeskov Grünberger

Det var under mit praktikophold hos Danmarks Kirkelige Mediecenter i efteråret 2007, at det for alvor gik op for mig, hvor gammeldags folkekirken egentlig er.

Som praktikant var en af mine opgaver at finde flotte kirkelige hjemmesider til folkekirkens hjemmesides 'kirkeklik'. 'Kirkeklik' var et forsøg på at promovere de flotteste kirkelige hjemmesider og dermed forsøge at få ændret kirkernes tankemønstre om hjemmesider.

Opgaven kan lyde let, men var alt andet, for allerede efter kort tid løb jeg simpelthen tør for kirkelige hjemmesider at præsentere. Dem, der var tilbage, lignede noget som var lavet i forrige årtusinde og bar kraftigt præg af ikke at have været opdateret i måneder - og nogle gange år!

Min kone og jeg bor i Århus C og vores kirke er Vor Frue kirke, der ligger i smukke omgivelser og med en stor og flot have tilknyttet. Men ak, hvis bare Vor Frue Kirkes hjemmeside havde en brøkdel af den charme og skønhed som kirken har!

Vor Frue Kirke, og mange andre kirker ligesom den, viser med al tydelighed verden, at her er en kirke, der kun er for gamle mennesker!

Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at et ungt menighedsråd (altså en gennemsnitsalder under 50) ville være bekendt at have sådan en hjemmeside, for et ungt menighedsråd ville vide to meget vigtige ting:

1. Hjemmesiden er kirkens ansigt udadtil: Det er det første sted, man går ind, hvis man ønsker information om kirken, og det er her kirken signalerer, at man er en dynamisk og seriøs kirke.

2. En hjemmeside er uendeligt meget billigere end stort set alt andet, man kunne tænke sig at ville promovere sin kirke med. For cirka 1200 kr. om måneden kan man købe en kirkehjemmeside hos Danmarks Kirkelige Mediecenter med fuld support og sat professionelt op. Det får man ganske enkelt ikke billigere nogen andre steder. I stedet vælger mange kirker desværre at smide mange penge i kirkeblade, der er dyre og ikke bliver læst af andre end folk over 70.

For at det ikke kun skal være Vor Frue Kirke der får på puklen vil jeg også lige nævne en anden kirke her i Århus: Skt. Lukas Kirke er en stor og flot kirke, der ligger ved Harald Jensens plads. Men lige så flot kirken er, lige så grim er kirkens hjemmeside. Den ligner noget, der er lavet i Frontpage af en meget nærsynet person!

Under "Sidste Nyt" på Skt. Lukas kirkes hjemmeside finder man ingen nyheder, men kun en kort sætning, der siger "Børnesang og salmeklang' se under: 'Børn og unge'", hvilket ikke er en nyhed, men nærmere ligner en fejl.

Der står at hjemmesiden er opdateret d. 23. februar, men det kunne for den sags skyld være den 23. februar 1996, for hjemmesiden er simpelthen så grim, at man kniber sig selv i armen.

Der er mange flere lignende hjemmesider, og pointen med mit indlæg er ikke at nedgøre Vor Frue Kirke eller Skt. Lukas Kirke. Pointen er derimod at slå fast, at man ikke både kan brokke sig over gamle menighedsråd og tomme bænkepladser, samtidig med at man leverer hjemmesider, der i den grad signalerer 'gennemsnitsalder 70+' for de eventuelle nysgerrige, der måtte være. Det svarer simpelthen til at DR stadig sendte i sort-hvid med monolyd og klagede over faldende seertal!

Det kan ikke understreges nok, at kirkerne simpelthen må tage sig sammen og komme op i samme gear som resten af verden. Det har intet at gøre med at lefle for ungdommen - det har simpelthen noget at gøre med at signalere seriøsitet og dynamik!

Bo Billeskov Grünberger er teolog og webmaster på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet