Snup en gudstjeneste

Der er ikke noget i vejen med tempoet i kirken - det er uden for kirken, det går for stærkt, mener Poul Joachim Stender.

Nybegyndere synes måske, at gudstjenesten er kedelig. Men det er slet ikke så tosset at kede sig bare en lille smule, skriver sognepræst Poul Joachim Stender i sin blog

Skulle du af en eller anden grund være en person, der ikke går regelmæssigt i kirke, vil jeg tillade mig at sige, at det er dumt af dig. Prøv kirken på søndag. Dit første indtryk af gudstjenesten vil nok være, at du synes, at den foregår i slowmotion. Og det har du ret i.

Vi er gode til at være langsomme i kirken. Men der er ikke noget i vejen med tempoet i kirken. Det er uden for kirken, det går for stærkt. Folk klager over, at de ikke kan følge med, når de er i kirke. Men det forholder sig omvendt. Vi kan ikke følge med, når vi ikke er i kirke. Lær af kirkens tempo og gå hjem efter gudstjenesten og lav langsom mad, kys din elskede.

Den anden ting du måske vil føle under gudstjenesten, hvis du er nybegynder, er at du keder dig. Det er helt naturligt. Man kan sige, at vi som kirke har specialiseret os i ikke at være underholdende hele tiden. Når du sidder i kirkerummet og ser dig omkring og hører salmerne, så bliver der tid til at tænke lidt anderledes tanker end man plejer. Måske tænker man på døden: Ups, jeg skal dø. Man kan også pludselig komme til at tænke på, hvad meningen med livet er. Det er slet ikke så tosset at kede sig bare en lille smule.

Det tredje du nok vil bemærke, hvis du snupper en gudstjeneste er, at der bliver bedt meget. Det er godt nok pinligt for mange at tale om bøn i vore dage. Men det er rart at kunne lægge mangt og meget i Guds hænder. Selv om man ikke kommer igennem med sin bøn, kan der være mening i at bede.

Da jeg gik i 3.g bad jeg Vorherre inderligt om at ville lade en dejlig pige, som jeg var forelsket i, forelske sig i mig. Hun så aldrig til min side. Og tak for det. Forleden mødte jeg hende i Netto i Vordingborg. En vred dame, der skreg af sin ligblege mand. Gud kan have en mening med ikke at bønhøre os.

Altså. Hvis du føler dig stresset, kan jeg godt påpege nogle af årsagerne. Du er ikke langsom. Du keder dig ikke engang i mellem. Du beder for lidt. Derfor anbefaler jeg: Snup en gudstjeneste.

Poul Joachim Stender er sognepræst og kandidat til bispevalget i Roskilde 2008. Læs hans blog her