- Tre religioner dominerer online

Situationen på internettet afspejler situationen offline og vidner om, hvilke religioner der blandt andet på grund af bevidst missionstænkning er i aktuel global fremgang, mener Peter Fischer-Nielsen. - Foto: Foto:

Det er ikke urimeligt at hævde, at den store kamp om sjælene i dag står mellem islam, kristendom og new age-religiøsitet, skriver religionsforsker Peter Fischer-Nielsen

Man skal lede længe efter religionerne hinduisme, buddhisme og jødedom på listen over de 50 største religiøse websites på verdensplan.

Udover et enkelt jødisk website chabad.org (nr. 27) er disse tre verdensreligioner totalt fraværende på en liste, der domineres af kristendom, islam og new age.

I alt 17 websites har en kristen afsender. Det er primært amerikanske websites med udgangspunkt i en evangelikal tradition. Blot to katolske websites er repræsenteret: Vatikanets officielle hjemmeside vatican.va (nr. 28) og det amerikanske catholic.net (nr. 41).

Næstflest websites har en tilknytning til new age-religiøsitet. Fælles for de fleste af disse 15 websites er et fokus på konkrete teknikker som astrologi, tarotlæsning og numerologi (læs mere her).

Endelig er der 10 websites, der beskæftiger sig med islam, hvor de største af disse er islamway.com (nr. 2) og islamonline.net (nr. 5). Mange af de muslimske websites redigeres fra den arabiske verden, men forsøger via flersprogede tjenester at nå et globalt publikum.

Internettet afspejler situationen offline
At jødedom, buddhisme og hinduisme ikke markerer sig på internettet, kan der gives forskellige forklaringer på. I forhold til jødedommen er den mest oplagte naturligvis, at religionen globalt set har en beskeden skare af tilhængere og derfor også på internettet fylder mindre.

Hinduisme og buddhisme er ligeledes i sammenligning med islam og kristendom små religioner.

Man kan også forsøge at forklare hinduismens og buddhismens beskedne tilstedeværelse med, at internettet i mange asiatiske lande (med undtagelse af Japan og Sydkorea) er langt mindre udbredt i befolkningen.

Men selvom kun 7 % af den indiske befolkning er online, er det alligevel det land, der har fjerdeflest indbyggere online, og hinduismen burde dermed have mange talsmænd i cyberspace.

I sidste ende er den mest nærliggende forklaring da også, at situationen på internettet afspejler situationen offline og vidner om, hvilke religioner der blandt andet på grund af bevidst missionstænkning er i aktuel global fremgang.

Det er ikke urimeligt at hævde, at den store kamp om sjælene i dag i store dele af verden står mellem islam, kristendom og new age-religiøsitet.

Internettet vil i stigende grad indgå i denne kamp, og styrkeforholdet mellem religionerne online vil være med til at give et praj om, hvem der klarer sig bedst i konkurrencen.

De 50 største religiøse websites fordelt på religionerne:
Kristendom: 17
New Age: 15
Islam: 10
Religion generelt: 4
Mormonerne: 2
Jødedom: 1
Jehovas Vidner: 1

Download:
Oversigt over de 50 mest populære religiøse websites i verden

Læs også:
Kristendommen er presset på internettet

Bibelen er ikke i krise online

Denne artikel er et blogindlæg af Peter Fischer-Nielsen, der skriver ph.d.-projekt om folkekirken på internettet. Du kan læse hans blog her.