11. september: Oplevet med terroristens øjne

Mohamed Atta, en af hovedbagmændene bag terrorangrebet den 11. september 2001. Han var piloten, der styrede det første fly ind i World Trade Centers nordlige tårn. Forinden havde Mohamed Atta flyve-timer, blandt andet i Florida. Foto: .com

Mohamed Atta, en af terroristerne blandt terrorangrebet den 11. september 2001, efterlod sig et fem-siders dokument på arabisk, som efter terrorangrebet blev fundet i hans kuffert

Dagen efter terrorangrebene i USA den 11. september 2001 gjorde FBI et interessant fund i en efterladt kuffert i lufthavnen i Boston. Kufferten havde tilhørt Mohamed Atta, en af hovedbagmændene bag terrorangrebet, som også fløj et af flyene ind i World Trade Center.

Udover diverse personlige ejendele fandt man en fem-siders håndskrevet dokument på arabisk, der omfatter en blanding af islamiske bønner, korancitater, instruktioner til den sidste nat i livet samt praktiske påmindelser om at huske at medbringe knive , testamente, ID, pas, og derudover påmindelser om endelig at sikre sig, at ingen følger efter dig."

Dokumentet rummer en detaljeret beskrivelse af flykaprerens sidste døgn og forberedelser inden kapringen af flyet og selve angrebet og giver dermed et førstehåndsindblik i terroristens inderste tanker.

DOKUMENTATION:
Læs dokumentet i den engelske oversættelse her

Forskere er den dag i dag ikke sikker på forfatterens identitet - om det var Mohamed Atta selv, der skrev det, en af de øvrige flykaprere eller en helt tredje person.

Eftersom flykaprerne alle er døde, er dokumentet muligvis det mest levende og gennemtrængende indblik i terroristernes mentale tilstand og sidste timer, inden de udførte den dødbringende terrorhandling.

Ved at sammenholde diverse fakta indsamlet i forbindelse med efterforskningen af terrorangrebet med detaljer i dokumentet, har vi her forsøgt at genskabe hændelsesforløbet i det sidste døgn op til angrebet.

Teksten i kursiv er citater fra dokumentet.

Aften, den 10. september, 2001

Når selve konfrontationen begynder, kæmp, som en, der ikke ønsker at vende tilbage til denne verden. Råb Allahu Akbar, (Gud er stor, red.) da dette spreder frygt i hjerterne hos de ikke-troende.

Mohamed Atta læser manualen igennem for 117. gang. Han går i bad og barberer sig omhyggeligt både i ansigtet og på kroppen, nøjagtigt som der står, han skal.

Det er sen aften den 10. september 2001. Den 33-årige Mohamed Atta befinder sig sammen med sin ven, Abdulaziz Alomari, på hotel Comfort Inn i Portland, kun få minutters kørsel fra Logan International Airport, hvorfra de skal nå et fly næsten morgen.

Vær sikker på at du kender alle aspekter af planen godt og forvent en reaktion fra fjenden. Læs al-Tawba og Anfal (traditionelle krigskapitler fra Koranen, red.), reflektér over deres betydning og husk på alle de ting, som Gud har lovet martyrerne.

Efter badet sætter Mohamed Atta sig på gulvet for at bede. Indimellem afbryder han kortvarigt for at læse i manualen.

Rens din sjæl for alle urenheder. Glem alt hvad der kaldes denne verden eller dette liv. Tiden for leg er ovre, og den seriøse tid begyndt.

Natten igennem beder Mohamed Atta. Han glæder sig til alt det, der venter ham som martyr.

Du bør føle fuldstændig ro, da tiden mellem dig og dit ægteskab i himmelen er meget kort. Bagefter begynder det lykkelige liv, hvor Gud er tilfreds med dig.


Morgen, den 11. september, 2001

Næste morgen bestiller Mohamed Atta og Abdulaziz Alomari en taxa til lufthavnen. Det er meget tidligt, og solen er endnu ikke stået op.

Når taxaen kører dig til lufthavnen, husk på Gud konstant, mens du befinder dig i bilen, og bed. Alt deres udstyr, deres gates og teknologi vil ikke kunne forhindre eller skade dig, med mindre det sker ved Guds vilje. Troende frygter ikke sådanne ting.

Du må ikke virke forvirret eller vise nogen tegn på nervøsitet. Vær glad, optimistisk og rolig, for du er på vej mod at udføre en gerning, som Gud vil elske og acceptere. Det bliver dagen, om Gud vil, du vil tilbringe med paradisets kvinder.

Taxaen med Mohamed Atta og Abdulaziz Alomari kører dem til lufthavnen i Portland, hvor de står på et fly mod Boston. Flyet ankommer i Boston planmæssigt kl. 06:50, og efter et kort telefonopkald fra en af lufthavnens telefonbokse mødes de med tre øvrige kammerater, Waleed al-Shehri, Wail al-Shehri og Satam al-Susqami.

Alle fem kommer igennem sikkerhedskontrollen og går ombord på American Airlines-flyet af typen Boeing 767. Klokken 07:59 letter det mod en klar og skyfri septemberhimmel. Det fuldt optankede fly sætter kursen mod Los Angeles på USAs vestkyst. Ombord er i alt 92 passagerer inklusiv besætningsmedlemmer.

Efter et kvarter i luften indledes kapringen. Mohamed Atta trækker sin kniv, mens han husker på de sætninger, som han efterhånden har læst så mange gange:

Hvis Gud beordrer nogen af jer at slagte, dedikér slagtofferet til jeres fædre, da I har forpligtelser over for dem. Sæt dig ikke imod eller nægt. Hvis du skal slagte, sørg da for, at dem, du dræber, ikke lider ubehag, da dette også er måden, hvorpå profeten gjorde det.

I flyet bliver to af stewardesserne stukket ned, da Mohamed Atta tvinger sig adgang til cockpittet. Også en af de mandlige passagerer, Daniels Lewin, forsøger at afværge kapringen, men får skåret halspulsåren over af en af de andre flykaprere.

Gud sagde: Slå dem på halsen og slå på alle deres ydre lemmer. Vid, at paradisets haver venter på dig i al deres skønhed, og paradisets kvinder venter, kaldende Kom hid, du ven af Gud. De har klædt sig i deres smukkeste klæder.

Efter at have overmandet piloten og førsteofficeren sørger Mohamed Atta for, at døren til cockpittet bliver låst, så han ikke bliver forstyrret i sin mission.

Mohamed Atta vil sende en besked ud til passagererne ombord, men kommer uden at vide det til at sende sine meddelelse over radiosignalet til kontroltårnet i stedet:

Vi har nogle planer, bare forhold dig i ro og du vil være ok, vi flyver tilbage til lufthavnen.

Ingen rører sig, alt skal nok blive ok. Hvis du forsøger på noget, vil du bringe både dig selv og flyet i fare, bare forbliv rolig.

Ingen rører sig, tak, vi flyver tilbage til lufthavnen. Forsøg ikke på at gøre noget dumt!

LYDKLIP:
Hør de originale optagelser med Mohamed Atta her

Herefter mister kontroltårnet signalet til flyet.

Kort efter tager flyet en skarp drejning mod syd og styrer nu direkte mod New York City.

Du vil snart, ved Guds tilladelse, være sammen med dine himmelske brude. Smil, når du står ansigt til ansigt med døden, unge mand, for du er på vej mod evighedens paradis.

I månederne forinden har Mohamed Atta taget flyvelektioner, men han har aldrig før siddet bag roret på et stort passagerfly som dette.

Når virkelighedens time kommer, den nulte time, byd helhjertet døden velkommen for Guds skyld. Husk hele tiden på Gud. Slut enten dit liv, mens du beder, sekunder før du rammer målet, eller sørg for at dine sidste ord bliver: Der findes ingen anden gud end Gud, Muhammad er hans sendebud..

Kl. 8.46 flyver flyet med en hastighed på 605 km/t ind i den nordlige side af World Trade Centers nordlige tårn. Flyet rammer ved 94.-98. etage og skærer sig igennem bygningen på 6/10 sekund. Herefter bliver alt sort...