Talsmand for russisk-ortodoks kirke fordømmer vinder af melodigrandprix

Østrigske Conchita Wurst fremfører sin vindersang "Rise Like a Phoenix" under lørdagens melodigranprix. Foto: Jan Erik Henriksson/TT/NTB/Scanpix.

Officielle repræsentanter for den russisk-ortodokse kirke fordømmer østrigske Conchita Wursts sejr til melodigranprix i lørdag, altimens vindersangen topper russiske hitlister

Den østrigske drag-queen Conchita Wurst, en langtbenet og beskægget dame, vandt i weekenden den 59. udgave af det europæiske melodigranprix, som fandt sted i København. 

Resultatet blev klart efter en optælling af stemmer fra folk i hele Europa. Og her var Conchita Wursts sang ”Rise Like a Phoenix” den mest populære ud af de 26 deltagende landes bidrag.

Men det er ikke kun sangen, som er populær. Selve sejren bliver af mange set som et udtryk for europæisk mangfoldighed, tolerance og frisind. Ikke alle er dog begejstrede over Østrigs sejr.

En talsmand for den ortodokse kirke i Rusland har taget afstand fra sejren ved at kalde den for et tegn på verdens moralske forfald og led i et forsøg på at ”introducere nye kulturelle normer”. Det skriver nyhedssitet Religion News Service.

”Den lovliggørelse, som Bibelen refererer til som intet mindre end vedderstyggeligt, er kke længere en nyhed i nutidens verden,” sagde Vladimir Legojda, formand for den russisk ortodokse kirkes informationsafdeling ifølge Religion News til nyhedsbureauet Interfax.

”Desværre har de juridiske og kulturelle sfærer bevæget sig i en parallel retning, hvilket denne konkurrence (det europæiske melodigranprix, red.) er vidne om,” sagde han med henvisning til den europæiske tolerance over for seksuelle minoriteter.

Vladimir Legojda kaldte også melodigranprixet for ”endnu et skridt i retningen af benægtelsen af den europæiske kulturs kristne identitet”.

Ruslands holdning udadtil over for seksuelle minoriteter, heriblandt transseksuelle, homo- og biseksuelle, har gennem længere tid være præget af mangel på accept. Sidste sommer blev en lov vedtaget i Rusland, som forbyder homoseksuel propaganda.

Det er kendetegnende for Ruslands officielle holdning som en moralsk bastion i kontrast til Europa og USA, at de tager afstand fra homoseksualitet, skriver Religion News.

Således har også Vitalij Milonov, politiker og medlem af den lovgivende forsamling i Skt. Petersburg, appelleret til det russiske kulturministerium efter melodigrandprixet om at forbyde enhver optræden af Conchita Wurst i Rusland. Milonov er kendt for sin homofobiske attitude.

Men noget tyder på, at en sådan beslutning ikke nødvendigvis ville være populær blandt den russiske befolkning. I hvert fald lå Conchita Wursts vindersang ifølge den norske netavis VG nummer ét på den russiske musiktjeneste iTunes' hitliste i mandags.