4 millioner mormoner har spisekammeret klar til dommedag

Op imod 4 millioner mormoner har huset fyldt med dåsemad og tørvarer til et helt års forsyninger. Det vurderer informationschef i det danske mormonsamfund, Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, Helge Nørrung. Foto: BILL PUGLIANO Denmark

Halvdelen af verdens aktive mormoner har et fødevarelager klar til at klare skærene igennem til dommedag, finanskrise og tsunami, vurderer informationschef i det danske mormonsamfund

Selvom den amerikanske valgkamp ikke bliver afgjort før november er de amerikanske medier allerede begyndt at diskutere, hvilke religiøse ritualer Mitt Romney vil have med ind i det Det Hvide Hus. Det er blandt andet den amerikanske avis New York Times, som i en artikel spekulerer i om Romneyerne påtænker at følge de religiøse retningslinjer, og oprette et maddepot som traditionen foreskriver:

Vi opfordrer kirkens medlemmer over hele verden til at forberede modgang i livet, ved at have en grundlæggende forsyning af mad, vand og penge. Vi er dog klar over, at nogle af jer måske ikke har økonomiske ressourcer eller plads til en sådan lagring. Vi opfordrer jer til at gøre så meget som jeres ressourcer kan klare, opfordrer det amerikanske mormonsamfund, The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints på deres hjemmeside.

Hvis man følger den logik, burde Romneyerne have masser af gøre godt med i spisekammeret. Mitt Romney har dog indtil videre ikke haft den store lyst til at kommentere sit religiøse tilhørsforhold, og derfor heller ikke om han praktiserer madlagringen.

Informationschef i det danske mormonsamfund, Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, Helge Nørrung, vurderer at omkring hver fjerde mormon har et spisekammer med nødreserver:

Ud af kirkens cirka 15 millioner er det cirka halvdele, der er aktive. Jeg vil anslå, at halvdelen af dem følger forrådsprogrammet. Omkring 4 millioner mennesker verden over, udtaler Helge Nørrung.

Traditionen kommer af, at mormonerne tror på dommedag:

Vi tror på, at tusindårsriger kommer på et tidspunkt, samt at der skal komme hårde tider med krig og kaos før Kristus genkomst. I praksis er forrådskammeret et velfærdsprogram, der kan forberede mennesker på at stå imod arbejdsløshed og katastrofer. På den måde slipper man for panik i krisesituationer. Man er forberedt, udtaler Helge Nørrung.

I den mormonske forrådsprogram er målet, at man skal opbygge rationer nok til et helt år, hvis man skal klare sig igennem til den bitre ende. Derfor skal fødevarekammeret være vel. Meningen er, at man køber lidt ekstra ind, hver gang man er i supermarkedet. På den måde ender man til sidst med et kæmpe lager af langtidsholdbare varer såsom mel, salt og konserves.

Den praksis er tidligere blevet kritiseret for, at mange glemmer at få spist de madvarer, der passerer udløbsdatoen. Det kender man dog ikke noget til hos de danske mormoner:

Vi har gjort det i mange år og opfordret medlemmerne til at opbygge et forråd, men man skal ikke sætte sin økonomi over styr. Man skal stille roligt bygge op med de vigtigste madvarer, og være opmærksom på at rotere de gamle ud af systemet. Jeg har aldrig hørt, at det skulle være et problem, at folk ikke får smidt de gamle varer ud, udtaler Helge Nørrung.

I takt med, at de ældste varer i forrådet bliver for gamle er meningen, at de skal inddrages i madlavningen. Derfor eksisterer der masser af særlige mormonkogebøger, der er baseret på langtidsholdbare varer fra nødlageret.

Ud over at være til privat brug er der en i USA en hel industri for mormonsk langtidsholdbar mad, som produceres til godgørende formål. En ide, der startede i forbindelse med den økonomiske krise i 1930erne, hvor mange tidligere velstillede familier måtte flytte på gaden. Det udviklede sig til et stærkt velfærdssystem, der er så effektivt, at man i forbindelse med orkanen Katrina i 2005 allerede var fremme med de første forsyninger inden for 30 minutter.