Allah-tatoveret sangerinde måtte droppe Malaysiakoncert

Det var en tydeligt berørt Erykah Badu, der til en pressekonference den 29. februar undskyldte for pressebilleder, hvorpå hun fremviser tatoveringer med ordet 'Allah'. Billederne fik de malaysiske myndigheder til at aflyse en koncert i Kulua Lumpur, efter massive protester i det overvejende muslimske land. Foto: STRINGERMALAYSIA Denmark

Den amerikanske popsanger Erykah Badu måtte aflyse koncert i Malaysia på grund af sine religiøse tatoveringer

Tatoveringer kan indimellem medføre mere postyr, end deres indehavere måske havde forestillet sig, da de fik dem lavet.

Dette var netop, hvad der skete for den amerikanske sangerinde Erykah Badu, da hun forleden måtte aflyse en koncert i Malaysia.

Det skriver engelske BBC.

Sangerinden blev i forbindelse med koncerten i landets hovedstad, Kulua Lumpur, interviewet af bladet The Star.

Med interviewet fulgte et pressebillede fra pladeselskabet Universal Music, hvor sangerinden er afbildet med nøgne skuldre og to tatoveringer, der forestiller det arabiske ord for Allah.

Sangerindens optræden i Malaysia var egentlig godkendt, men billedet blev for meget for det malaysiske kulturministerium, som trak godkendelsen af koncerten tilbage og aflyste arrangementet på koncertdagen.

LÆS OGSÅ: Kirke opfordrer sine medlemmer til at få tatoveringer

I en pressemeddelelse udtalte informationsminister Rais Yatim, at Badus kropskunst sås som "en fornærmelse mod islam og en meget alvorlig overtrædelse," og at man derfor havde valgt at aflyse alligevel.

Dermed henviste han til et religiøst forbud mod at lade sig tatovere og at bære Allahs navn.

LÆS OGSÅ: Tillader islam tatoveringer?

Desuden argumenterede ministeriet, at tatoveringerne "motiverede offentlig kritik, der potentielt kunne være til fare for den nationale sikkerhed og få negativ indflydelse på regeringens image."

SE OGSÅ: 10 kendte med religiøse tatoveringer

Ifølge avisen The Arab Times havde flere malaysiske politikere og religiøse grupper da også protesteret mod koncertafholdelsen i landet, der er overvejende muslimsk.

Aflysningen skuffede Erykah Badu, der trods den lange rejse og de allerede solgte koncertbilletter udtrykte forståelse for beslutningen.

"Det er trist, for vi har rejst langt. Men jeg har fuld forståelse for ministerens beskyttelse af loven og befolkningen. Han vil ikke have, der sker noget. Det er i orden med mig," udtalte hun i en pressemeddelelse.

Hun beskrev i øvrigt, hvordan pressefotoet var inspireret af fransk-chileneren Alejandro Jodorowskys surrealistiske film 'The Holy Mountain' fra 1973.

Erykah Badu beskriver sin egen religiøsitet som åben og peger på, at religiøs kunst praktiseres og forstås forskelligt rundt om i verden.

"Jeg synes ofte, kunst bliver misforstået religiøst, og det er OK. I USA er det meget anderledes. Kunst misforstås også her, men det er ikke så alvorlig en sag at fremstille Guds navn. Jeg lærer og forstår mere om islam i andre lande, hver gang vi rejser," udtalte hun.

Med aflysningen kom blandede reaktioner i landet, hvor mange protesterede over beslutningen, som de kaldte religiøs intolerance.

The Star, som beskrev offentliggørelsen af fotoet som en redaktionel tilsynsfejl, undskyldte prompte med denne pressemeddelelse:

"Vi beklager dybt enhver form for overtrædelse mod muslimer og undskylder tilsynsfejlen."

To redaktører blev følgende suspenderet, og avisens chefredaktør og nyhedschef blev indkaldt til møde med ministeriet.

Her blev The Star anmodet om at være mere opmærksomme i fremtiden med denne skrivelse, som avisen senere offentliggjorde:

"Ministeriet råder The Star og alle medieorganisationer til at overveje præventive, korrektive og informative forholdsregler for at undgå indhold, der overtræder multi-etniske og -religiøse gruppers anskuelser."

LÆS OGSÅ: Danskere smykker sig med religiøse tatoveringer

Erykah Badu gav i øvrigt udtryk for, at hun håber og vil se frem til at kunne optræde i landet ved en anden lejlighed.