Amerikansk fodboldspiller skaber debat om synlig religion i sport

Den amerikanske fodboldspiller Tim Tebow fra Denver Broncos beder på sin karakteristiske måde efter at have besejret Pittsburgh Steelers den 8. januar 2012. Foto: MARC PISCOTTY Denmark

Religion og sport er tæt beslægtede for nogle idrætsudøvere. Det tidligere missionærbarn Tim Tebows indtog i amerikansk fodbold har øget debatten om religionens plads i sport

Denne artikel blev første gang bragt i 2012

I tilhængernes øjne er han en forkæmper for kristendommen iført hjelm og skulderpuder en frygtindgydende amerikansk fodboldspiller, der elsker Gud og touchdowns. For modstanderne er han derimod den værste quarterback i amerikansk fodbold og anses som udskiftningsspiller på et nedrykkerhold.

LÆS OGSÅ: Der er stadig religion på grønsværen

USA er delt, når det kommer til det 24-årige fodboldfænomen Tim Tebow, men frem for alt har det tidligere missionærbarns tilstedeværelse i de professionelles fodboldrækker øget debatten om religionens plads i sport, skriver New York Times.

Det er ikke fordi han er den første, der åbent bekender sin kristne tro i amerikansk sport. Langt fra. Men en kometkarriere i universitetsfodbold og en tydelig kristen fremtoning sammenholdt med op- og nedture i den seneste sæson for holdet Denver Broncos har skabt røre om Tim Tebows person.

Religion spiller en enormt stor rolle i det her, fortæller Kurt Warner, der også er kristen og tidligere professionel fodboldspiller til New York Times.

Når du bekender din tro offentligt, og det gjorde jeg i lang tid, tror folk automatisk, at du takker Gud, fordi det gør dig til en bedre spiller, og hjælper dig til at vinde kampe. Når du taber, siger folk, at din tro ikke hører til her: Din Gud hjælper dig ikke med at vinde.

Tilsyneladende uanfægtet fortsætter Tebow med at markere sin tro. For eksempel fremkalder det både forargelse og jubel, når Tebow efter en scoring knæler på banen med det ene knæ i græsset og albuen hvilende på det andet i en bedende positur. Stillingen kaldes tebowing og efterlignes af fans, der uploader billeder af sig selv, knælende foran Eiffeltårnet, i skiliften eller hjemme i stuen.

Et andet af Tim Tebows varemærker er små påtegnede bibelhenvisninger under øjnene. I 2009 tegnede han ordene John og 3:16 på højre og venstre kind før en kamp, og straks strøg det kendte bibelvers til tops på Googles søgeliste med over 90 millioner søgninger i løbet af 24 timer. Året efter forbød universiteternes sportsforbund NCAA alle slags beskeder på den sorte maling, som mange amerikanske fodboldspillere maler under øjnene. Den nye regel blev i medierne omtalt som The Tebow Rule, Tebow-reglen.

Den amerikanske fodboldanalytiker Tim Hasselbeck ser ikke noget ekstraordinært ved Tim Tebows tro. Eksperten vurderer ifølge New York Times, at omtrent halvdelen af spillerne i den nationale fodboldliga NFL er på linje med Tebow i spørgsmålet om personlig tro. For eksempel plejer en lille gruppe spillere efter hver kamp at samles på midten af banen og knæle i bøn, uden at det har fået særlig opmærksomhed i medierne. På den baggrund er det tankevækkende, at Tebow har formået at tiltrække sig så meget opmærksomhed.

Opmærksomhed ser dog ikke ud til at bekymre Tim Tebow, der under den stort anlagte Super Bowl-finalekamp i 2010, tonede frem på landets tv-skærme sammen med sin mor i en 30 sekunders antiabort-reklame.

Familien Tebow, der i en årrække virkede som baptistiske missionærer i Filippinerne, har selv haft abortspørgsmålet tæt inde på livet. På grund af en sygdom hos Tims gravide mor forventede lægerne ikke, at det ufødte barn skulle overleve fødslen, og de anbefalede en abort. Forældrene sagde nej, og deres søn bruger nu sin berømmelse til fordel for kristendommen og nogle af sine mange penge på at finansiere et nyt filippinsk hospital, der ifølge ESPN forventes at åbne i 2013.

For Tim Tebow er det simpelt: Jeg er bare taknemmelig for den platform, som Gud har givet mig og muligheden for at være quarterback for Denver Broncos.

En quarterback er den spiller i amerikansk fodbold, der er ansvarlig for at kaste bolden og dermed den mest centrale spiller på holdet. Tim Tebow for Denver Broncos i en kamp mod San Diego Chargers, den 9. oktober 2011. Foto: DOUG PENSINGER.
I 2009 tegnede Tim Tebow ordene "John" og "3:16" på højre og venstre kind før en kamp, og straks strøg det kendte bibelvers til tops på Googles søgeliste med over 90 millioner søgninger i løbet af 24 timer. Foto: RICK WILKING Denmark
24-årige Tim Tebow i hvidt tørner ud for Denver Broncos den 6. november 2011 i Oakland, Californien. Foto: Thearon W. Henderson.
Tim Tebow er som quarterback i stand til både at løbe med bolden og præstere de lange afgørende kast. Foto: DOUG PENSINGER.
Fælles bøn efter en kamp mellem Denver Broncos og New York Jets, den 17. november 2011. Fodboldekspert Tim Hasselbeck vurderer ifølge New York Times, at omtrent halvdelen af spillerne i den nationale fodboldliga NFL er troende på linje med Tim Tebow (#15). Foto: DOUG PENSINGER Denmark
Tim Tebow afleverer bolden efter at være sluppet fri af New York Giants spilleren Ropati Pitoitua i NFL-kampen den 17. november 2011. Foto: RICK WILKING.
Tim Tebow på vej ud af stadion i San Diego efter opvarmningen til kampen mod Chargers, den 27. november 2011. Foto: DONALD MIRALLE Denmark
Tilhænger viser skilt med støtte til Tim Tebow. Foto: DOUG PENSINGER Denmark
Tim Tebow nyder stor popularitet. Den 8. januar 2011 har han netop været med til at skaffe Denver Broncos en sejr i overtiden mod Pittsburgh Steelers. Foto: DOUG PENSINGER Denmark