Amish-folket er i kraftig vækst

Amish-folket lever i en kultur med stærke familiebånd, og de får også mange børn, hvilket er en af årsagerne til deres forudsete vækst. En anden årsag er, at der ikke er ret mange, som forlader trossamfundet. Her er det amish-folk i Missouri. Foto: Frank Polich Denmark

Ny undersøgelse forudsiger, at antallet af amish-folk vil være steget til det firedobbelte i 2050

I 2010 var der cirka amish-folk 250.000 medlemmer. Det ventes at være steget til cirka 900.000 i år 2050. Samtidigt ventes det, at antallet af deres bosættelser mangedobles over de kommende år samtidigt med, at de bliver mere spredt ud over USA. Det skriver Washington Times.

Amish-folket er kendt for at køre i hestevogn og gå klædt som folk i 1700-tallet. De skyr alt moderne teknologi og lever for det meste som farmere. Når de lever som farmere, er det ud fra en filosofi om, at mændene skal være så tæt på hjemmet som muligt. Amish-folket lever i en kultur med stærke familiebånd, og de får også mange børn, hvilket er en af årsagerne til deres forudsete vækst. En anden årsag er, at der ikke er ret mange, som forlader trossamfundet.

Vækst i amish-samfund

De er dygtige til at socialisere deres sønner og døtre ind i deres tro. Amish-folket er ikke isoleret, men kan siges at være en dynamisk kultur. De har bare udviklet sig i en anden retning end resten af Amerika, udtaler Joseph Donnermeyer, som er professor i landbrugssociologi ved Ohio State University. Han er primus motor i undersøgelsen om amish-folket.

Samtidigt med, at medlemmernes antal ventes at stige, vokser der også nye amish-samfund op ud over USA. Traditionelt har den religiøse gruppering været bosiddende i Pennsylvania og stater i Midtvesten som for eksempel Ohio. Nu er der alene i staten New York kommet 15 nye amish-bosættelser i løbet af de sidste tre år. Lave jordpriser og mange farmere, som opgiver deres erhverv, gør, at Amish-folket har forholdsvis nemt ved at finde nye steder at slå sig ned.

Amish-folket går ind for voksendåb, og det er hovedårsagen til, at de skilte sig ud fra andre protestantiske grupperinger tilbage i 1600-tallet.

Ovennævnte Donnermeyer fortæller, at antallet af medlemmer i amish-samfundet, som når til voksendåben, er steget eksplosivt siden Anden Verdenskrig. Han mener, at det er et billede på en stigende adskillelse mellem amish-folket og resten af samfundet.

Amish-ægtepar i gang med markarbejdet i staten New York. Foto: Wikimedia