Astronomi skal bestemme tidspunkt for ramadan

Den muslimske fastemåned ramadan er ifølge islamisk tro den måned, hvor Allah åbenbarede Koranen for profeten Muhammed, som herefter skænkede den til menneskeheden. Omkring en femtedel af verdens befolkning holder ramadan, men ikke nødvendigvis på det samme tidspunkt. Her er det ramadanfejrende muslimer i Alsace. Foto: colourbox.com

Muslimer i Frankrig har besluttet at afskaffe en næsten 1400 år gammel tradition og i stedet benytte moderne astronomi til at afgøre, hvornår ramadanen skal påbegyndes

Traditionelt set er begyndelsen på den muslimske fastemåned ramadan blevet fastsat ved hjælp af det blotte øje, men nu har muslimer i Frankrig vedtaget at benytte astronomi. Det har ellers været normal procedure at indlede ramadanen som følge af synet af en ny halvmåne, som signalerer starten på den 9. måned i den islamiske kalender.

Denne tradition har dog ifølge Mohammad Moussaoui, præsidenten for Det Franske Råd for Muslimsk Tro (CFCM) skabt ravage i den muslimske kalender, fordi man ikke kan planlægge årets gang. Fremgangsmåde har før i tiden ført til, at ramadanen blev uhensigtsmæssigt forsinket med et par dage på grund af særlige vejrforhold.

Moussaoui udtaler, at nu vil alt dette blive forenklet, fordi man kan forudsige fasteperioden, som i år vil begynde den 9. juli. Det skriver The Huffington Post.

LÆS OGSÅ: Hvad er ramadan?

Muslimske videnskabsmænd har i årevis støttet foreslaget om at benytte astronomiske beregninger i fastlæggelsen af tidspunktet for ramadanen og andre muslimske helligdage, men først nu er beslutningen en realitet.

Ramadanen falder forskelligt fra år til år, fordi den islamiske kalender, der blev indført omkring år 630, følger månens faser og derfor er kortere end den anvendte gregorianske kalender. Da hver måned således er lidt kortere, fremrykkes fasten med cirka 11 dage hvert år. Selve fasten varer måneden ud, hvilket svarer til omkring 30 dage.

Det er historisk. Nu kan alle muslimer i Frankrig begynde ramadan på samme dag, udtaler den muslimske leder Azzedine Gaci om beslutningen.

LÆS OGSÅ: 10 vigtigste ting at vide om ramadanen

De franske muslimer er den største islamiske minoritet i Europa og tæller op mod 5 millioner mennesker. På verdensplan ligger ramadanen på forskellige tidspunkter alt efter, hvordan perioden fastlægges. I Tyrkiet har det længe været normal procedure at benytte videnskabelige beregninger.

Muslimer i Europa vælger ofte at holde ramadan på samme tid som deres oprindelsesland, hvilket betyder, at muslimer i det samme land kan holde ramadan på forskellige tidspunkter.

Den muslimske fastemåned ramadan er ifølge islamisk tro den måned, hvor Gud åbenbarede koranen til Allah, som herefter skænkede den til menneskeheden. Omkring en femtedel af verdens befolkning holder ramadan, men ikke nødvendigvis på det samme tidspunkt.