Baby Ghadi skriver historie i Libanon: Fødselsattest uden religiøst tilhørsforhold

I Libanon er det både fagligt, politisk og socialt altafgørende, hvilken sekt man tilhører. Stort set alt foregår under hensyntagen til ens religiøse tilhørsforhold. Derfor var det også opsigtsvækkende, da et libanesisk forældrepar forleden undlod at få deres søns religiøse forhold angivet på hans fødselsattest.

Den nyfødte Ghadi er den første baby født i Libanon, som ikke har fået skrevet sit religiøse tilhørsforhold på sin fødselsattest. Og det i et land, hvor arbejdspladser fordeles efter et religiøst kvotesystem

Da den lille nyfødte dreng, Ghadi, for godt en måned siden så dagens lys, skrev han sig samtidig ind i den libanesiske historie. Som den første baby nogensinde, der er født i Libanon, fremgår det ikke af hans fødselsattest, hvad hans religiøse tilhørsforhold er. Og det er et brud på almindelige konventioner og traditioner, skriver The Huffington Post, men måske er det også begyndelsen på en banebrydende ny tendens i det religiøst opdelte samfund.

I Libanon er det både fagligt, politisk og socialt altafgørende, hvilken sekt man tilhører. Stort set alt foregår under hensyntagen til ens religiøse tilhørsforhold. Fordelingen af magten i militæret, den offentlige sektor og regeringen er tydeligt niveauopdelt. Det betyder, at de mennesker, der besidder de øverste poster i samfundet, alle er repræsentanter for en af de tre vigtigste religiøse sekter i landet, og dermed enten tilhører sunni-islam, shia-islam eller kristendommen, skriver The Huffington Post.

Opgør med et religiøst baseret sekt-samfund
I Libanon fordeles både militære og offentlige arbejdspladser efter et religiøst baseret kvotesystem. Det rækker helt ind i de øverste magtstrukturer, og det er således bestemt, at præsidenten skal være maronitisk kristen, premierministeren en sunni-muslim og formanden for parlamentet en shia-muslim, skriver BBC News.

Men nu har forældrene til Ghadi, Kholoud Sukkarieh og Nidal Darwish, valgt at løsrive sig fra de sekteriske identifikationer. Hans mor, Sukkarieh, formulerer det således til Al Jazeeras The Stream:

Som ren libanesisk statsborger behøver han ikke at bekymre sig om noget. Han skal bare leve det liv, han ønsker at leve; Han skal bare føle sig fri til at vælge sin religion og alt andet, der vedrører ham.

Ny religiøs liberalisme?

Historien har tiltrukket sig stor opmærksomhed. Selv Libanons præsident, Michel Sleiman, lykønskede Ghadis mor på Twitter, efter at hun havde lagt et billede ud af det historiske blanke certifikat, skriver The Huffington Post.

Det var en dejlig overraskelse, at han gratulerede os. Det havde vi ikke umiddelbart forventet, udtaler hun til BBC News.

At det netop er Ghadis forældre, der er de første til at gøre op med det sektinddelte religiøse system, kommer ikke som nogen overraskelse. Forældrene fik nemlig tidligere i år, og som det første par i Libanon, en borgerlig vielse, efter at have fundet et smuthul i loven, skriver BBC News. Begge er fortalere for en mere fri form for religiøsitet. De hævder, at det nuværende system er uretfærdigt, og at jobs bør tildeles på baggrund af en persons kvalifikationer og evner og ikke ud fra et religiøst sektopdelt samfund.

Jeg er stolt af at være mor til det første nyfødte libanesiske barn uden tilknytning til nogen sekt og født i et civilt indgået ægteskab, skrev Ghadis mor, Kholoud Sukkarieh, på Twitter den 4. oktober 2013 1:32. I sine kommentarer til The Stream siger hun også, at hun er klar over, at hun har givet ham en masse at skulle håndtere i fremtiden, men at hun er sikker på, at han vil kunne håndtere det, fordi han vil blive opdraget i et hjem, hvor forældrene vil lære ham at respektere menneskers valg og acceptere dem, som de er.