Boom i antallet af kirkebryllupper i Kina

Bryllupper af mere eller mindre vestligt tilsnit bliver mere og mere almindelige i Kina, herunder også kirkebryllupper. Her er det et kinesisk par, der bliver viet i en kirke i Shenyang den 28. april 2007. Foto: AFP Denmark

Men årsagen skal ikke nødvendigvis findes i et stigende antal kristne par

Kirker rundt omkring i Kina rapporterer om et boom i antallet af kirkebryllupper. Det er ikke mindst efter, det er blevet tilladt for ikke-troende at afholde kirkebryllupper, at antallet er begyndt at stige. Det skriver China Daily.

I 2008 blev reglerne omkring kirkebryllupper lempet, så ikke-kristne sognebørn også kunne blive viet i kirker. Det fortæller den protestantiske præst Fan Guoxing fra Beijing.

Nu da reglerne er blevet lempet, afholder jeg omkring 40 bryllupper om året, hvoraf halvdelen er for ikke-troende, fortæller han. Lørdage er de travleste, fortæller præsten endvidere, hvor det er muligt at afholde helt op til otte bryllupper.

Længere mod sydvest i Sichuan-provinsen er andelen af ikke-kristne brude og brudgomme øjensynligt endnu større. Det fortæller i hvert fald en katolsk bryllupsplanlægger fra Chengdu Stift. Xie Hongxia fortæller, at af de omkring 70 bryllupper, som hun arrangerer årligt, er hele 90 procent for ikke-kristne par. Det er dog langt fra alle kirker, som tillader ikke-troende par at bliver viet, som det fremgår af hjemmesiden Beijing Impression.

Det ikke-kristne ægtepar Wang Manshu og Jiang Jin blev gift den 12. februar i år i en katolsk kirke i Beijing. Om grunden til, at de valgte kirkebryllup, fortæller brudgommen Wang:

"Unge mennesker som os har brug for en speciel (kirke-)ceremoni. Det hjælper os med at finde en dybere mening med tilværelsen"

Parret brugte 6.000 yuan (lidt mere i danske kroner, red.) på deres store dag, som omfattede omkostningerne til præstehonorar, dekorationer, kormusik og lignende. Det ville have kostet meget mere, hvis det var et traditionelt kinesisk bryllup. Så det er også en årsag til valg af kirkebryllup. Dertil siger Wang:

"Traditionelle kinesisk bryllupper er for komplicerede. I kirken er alting til gengæld enkelt og ligetil. På forhånd blev vi orienteret om, hvad der ville ske i løbet af den 30 minutter lange ceremoni, og vi havde ikke engang brug for at mødes med præsten før ceremonien."

Brudens 65-årige onkel, Wang Tianyu, ser også fordele ved et kirkebryllup:

"Unge har en masse hurtige ægteskaber og hurtige skilsmisser i dag. Måske vil et højtideligt kirkebryllup hjælpe dem til at tage ægteskabet mere alvorligt."

Kinesisk brud med vestligt brudeslør. Bryllupper af mere eller mindre vestligt tilsnit bliver mere og mere almindelige i Kina, herunder også kirkebryllupper. Foto: Wikimedia