Brad Pitt: Kvælende at vokse op i religiøs familie

"Jeg blev opdraget til at tro, alt skete efter Guds vilje, og, at, hvis noget gik galt, var det en del af Guds plan," udtaler Brad Pitt. Foto: FRANCOIS GUILLOT Denmark

Brad Pitts oplevede kristendommen som meget kvælende, da han voksede op. Men hans børn skal alligevel indvies i det religiøse univers

"Få mig ikke for godt i gang. Jeg oplevede det som meget kvælende," udtalte Hollywood-skuespilleren Brad Pitt forleden om sin barndoms religiøse opdragelse. Det skriver Christian Today.

Brad Pitt er aktuel med filmen "The Tree of Life", som netop er blevet belønnet med De Gyldne Palmer på filmfestivallen i Cannes, og i forbindelse med interviews om filmen fortalte han pressen om sit anstrengte forhold til religion. 

Pitt mistede barnetroen
Pitt fortæller, at han godt kan identificere sig med drengen i filmen, fordi han selv havde en lignende opvækst; en streng kristen opdragelse, som han ikke kunne forlige sig med.

Jeg blev opdraget til at tro, alt skete efter Guds vilje, og, at, hvis noget gik galt, var det en del af Guds plan, udtaler Pitt til TV-magasinet Extra og tilføjer, at han stadig har svært ved at tale om religion på grund af sin opvækst.

Jeg har mine egne problemer med det. Det kunne jeg tale længe om. Jeg syntes, det var meget kvælende, fortæller Pitt.

"The Tree of Life" centrerer sig om en 11-årig dreng, der bliver konfronteret med sygdom, sorg og død, og den foregår i det midtvestlige USA i 1950erne. Den skildrer drengens kamp for at finde en mening i lidelsen og med at forene det, forældrene lærer ham, med de oplevelser han tildrager sig.

Opgør med den straffende Gud
Pitts familie bekendte sig til en konservativ, bibeltro kristendom og gik i kirke i Southern Baptist Church. Da Pitt kom i gymnasiet, oplevede han en personlig krise, fordi han ikke længere kunne stå inde for det kristne livssyn, som han havde lært hjemmefra.

I filmen The Tree of Life ser man ligeledes, hvordan drengen Jack ændrer sit syn på verden og bliver udfordret på troen. Gennem Jacks øjne ser man, hvordan faderen veksler mellem at være kærlig og omsorgsfuld og være brutal og tyranniserende. Ifølge Kristeligt Dagblads filmanmelder Søren Hermansen repræsenterer faderen det gammel-testamentlige gudsbegreb, og moderen det nytestamentlige.

På samme måde kan man anskue Pitts opgør med sin kristne børnelærdom som en afvisning af den gammeltestamentlige gudsopfattelse, en opfattelse af Gud som en straffende og dømmende fader.

I et interview med Parade Magazine har Pitt forklaret, at hans tro ikke kunne vare ved, fordi den Gud, han havde lært at tro på, ikke gav mening for ham:

Jeg kunne ikke forstå idéen om en Gud, der siger: 'Du skal anerkende mig. Du skal sige, at jeg er den største, og at jeg vil give dig evigt liv. Hvis du ikke vil have det, så får du det ikke!' Det virkede som om, det bare handlede om et ego. Og jeg kan ikke forestille mig, at Gud handler ud fra et ego, så jeg kunne ikke finde nogen mening med det."

Pitts børn skal lære om alle religioner
Dog agter Pitt ikke at holde sine egne børn væk fra religiøs indflydelse, på trods af egne bitre erfaringer. Pitt og hans kone, Hollywood-skuespillerinden Angelina Jolie, vil gerne vise børnene, at mødet med den religiøse verden kan være berigende og mangfoldigt. Det fortæller Jolie til Parade Magazine:

"Brad og jeg lærer børnene at respektere alle mennesker. Vi har en bogreol, hvor der både står en bibel, en torah, en koran det hele er der."

Børnene skal ikke tvinges til noget, mener Jolie, og de skal selv have lov til at vælge deres religion.

"Vi vil tage børnene med i kirke, i templet til buddhistiske ceremonier, i moskéer og lære dem om alle religioner. Den religion, de så vælger, vil blive deres," udtaler Jolie.