Britisk domstol slår fast: Scientology er en religion

Den britiske højesteret besluttede den 11. december, at Scientology er en religion og gav en 25-årig kvinde og hendes forlovede lov til at blive viet i bevægelsens hovedkvarter i London (billedet). Foto: Amer Ghazzal / Demotix/ Denmark

Nu vil både fødsler, bryllupper og begravelser i Scientology for fremtiden blive registreret af folkeregistre

En årelang britisk diskussion om, hvorvidt Scientology er en religion eller ej, er nu afsluttet. Storbritanniens højeste domstol gav nemlig forleden en 25-årig kvinde og hendes forlovede de juridiske rettigheder til at gifte sig ved Scientologys hovedkvarter i London, skriver Religion News Service.

Vi er virkelig glade for, at vi nu kan blive gift, udtaler Louisa Hodkin efter afgørelsen. Det er Louisa Hodkin, der har appelleret sagen til Højesteret, efter at en lavere domstol havde slået fast, at ritualer, der udføres af scientologer, ikke er religiøse.

LÆS OGSÅ: 10 ting, Scientology tror på

Afgørelsen er imidlertid et godt eksempel på, at religioner i mindre og mindre grad begrænses til kun at tilhøre dem, der har en tro på en højere guddom:

Det vil være en form for religiøs diskrimination og uacceptabelt i dagens samfund, skriver højesteretsdommer Lord Roger Toulson i sin afgørelse.

LÆS OGSÅ: Hvordan bliver et trossamfund godkendt?

Fra nyreligiøs bevægelse til religion
I 1970 afgjorde en britisk domstol, at Scientologys ritualer ikke blev anerkendt, men som resultat af den aktuelle afgørelse vil både fødsler, bryllupper og begravelser i Scientology for fremtiden blive registreret af folkeregistret.

I følge Religion News Service er det en vigtig sejr for Scientology og for dens organisation, som ofte har været i modvind og af britiske akademikere, jurister og teologer er blevet stemplet som harmløs filosofi eller farlig kult.

L. Ron Hubbard grundlagde Scientology i begyndelsen af 1950'erne. Siden 1954 har bevægelsen bredt sig til mere end 160 lande. Der skønnes på verdensplan at være mellem en halv og halvanden million medlemmer. I Danmark er der cirka 500 kernemedlemmer, og cirka 5000 er løsere tilknyttet.

LÆS OGSÅ: Bør Scientology anerkendes i Danmark?