Buddhistisk Hollywoodstjerne: Kina er verdens største hyklokrati

Den dedikerede buddhist, Richard Gere, kritiserer Kina for deres mangeårige besættelse af Tibet i et nyligt tv-interview. Her ses han til Venedig Film Festival. Foto: Hans Heinz

Den amerikanske skuespiller og dedikerede buddhist Richard Gere stempler stormagten Kina som det mest hykleriske samfund i verden

Kinas årelange besættelse af Tibet og af det buddhistiske tibetanske folk har nu fået skuespilleren Richard Gere til at lange ud efter den kommunistiske stat i et tv-interview, skriver The Guardian.

Det er meget svært at leve i Kina, og især i Tibet, hvis man er et frit tænkende menneske, sagde Gere i et tv-interview med den indiske tv-station NDTV i sidste uge.

Gere var i Indien for at fejre den buddhistiske festival, Kalachakra Puja. Den finder sted en gang om året ved Bodhgaya nær Vajra-sædet, hvor Buddha nåede oplysning.

Kina har undervurderet tibetanerne
Richard Gere har i mange år været stærk tilhænger af den tibetanske sag, ikke mindst på grund af den tro, han deler med tibetanerne.

"Jeg tror, Kina i høj grad har undervurderet det tibetanske folk. De har troet, de kunne omvende tibetanernes dybe, dybe religiøsitet og gøre dem til dedikerede kommunister. Det vil aldrig ske. Hele deres liv drejer sig om deres tro, deres lærere, deres guruer alle de høje idealer i buddhismen. Det vil de ikke ændre på de næste hundrede, to hundrede eller tusind år. Det forsvinder aldrig, sagde Gere til NDTV.

Buddhismen betyder alt for Tibet
For snart seks årtier siden blev Tibet besat af Kina, og næsten lige så længe har tibetanernes åndelige leder, Dalai Lama, levet i eksil i det nordlige Indien sammen med en stor gruppe af tibetanere.

Gere, som har været buddhist siden starten af sine tyvere, er en regelmæssig gæst hos Dalai Lama. Han har længe benyttet sin stjernestatus til at advokere for tibetanernes sag.

Om buddhismens rolle i det tibetanske samfund har Richard Gere sagt til det buddhistiske magasin, Shambhala Sun:

Jeg er overbevist om, at samfundsinstitutionerne i Tibet i sin tid blev oprettet med det formål at skabe et godhjertet folk, bodhisattvas, og et miljø, hvor folk kunne opnå oplysning. Forestil dig det i USA! Vi har en god, stærk kristen og jødisk arv, men der er meget lidt i den arv, som opfordrer til oplysning og total frisættelse.

Verdenssamfundet skal sige fra
Richard Gere sagde under sidste uges tv-interview, at verden ikke bør lade Kinas voksende økonomiske kræfter overskygge landets misgerninger.

Er vi mest interesserede i penge eller sandhed, spurgte han retorisk, og fortsatte:

I sidste ende er man nødt til at bukke under for folkets vilje. Særligt med deres [Kinas, red.] fremskridt som verdensøkonomi, stiger uddannelsesniveauet også. Og dermed øges folkets interaktioner med resten af verden og mulighederne for ytringsfrihed. Ingen har lyst til at leve i hykleri, og lige nu er Kina det største hyklokrati i verden.