Chelsea Clintons ægteskab med jøde skaber debat i USA

Chelsea Clinton, datter af tidligere præsiden Bill Clinton og nuværende udenrigsminister Hillary Clinton ses her under sin vielse med jødiske Marc Mezvinsky, som under vielsesceremonien bar kalot og bedesjal, den 31. juli 2010 i Rhinebeck, New York. Deres forskellige religiøse baggrunde og deres interreligiøse bryllup har affødt debat.

Metodisten Chelsea Clintons bryllup med jødiske Marc Mezvinsky har pustet til debatten om ægteskaber mellem personer med forskellige trosretninger

Da Chelsea Clinton lørdag den 31. juli 2010 gav Marc Mezvinsky sit ja, havde gommen bønnesjal og kalot på, mens bruden strålede i en Vera Wang-kreation uden religiøse symboler. Chelsea, der er datter af den tidligere præsident Bill Clinton og USAs nuværende udenrigsminister, Hillary Rodham Clinton, er metodist, mens hendes mand er konservativ jøde

Blandingen af religioner i ægteskabet er med det celebre bryllup kommet på dagsordenen i USA, skriver USA Today. Clinton-Mezvinsky-formælingen belyser den tendens, som tegner til at blive mere og mere udbredt: National Opinion Research Center på University of Chicago melder således, at for tyve år siden delte 25% af gifte par i USA ikke tro. I 2008 kunne U.S. Religious Landscape Survey rapportere, at dette tal var vokset til 37%. 

Chelsea Clintons forældre er selv eksempler på denne slags blandede ægteskaber: Bill Clinton er baptist, mens hans hustru Hillary er metodist som datteren. 

Problematisk eller pragmatisk?
De mere konservative troende kredse mener, at trosblandingen kan blive et problem for ægtefællerne, der må forhandle om din og min tro, også med hensyn til børn. Skal lille Peter døbes og i så fald inden for hvilken kirkelig retning, skal han fejre bar mitzvah, eller gælder der helt andre trosregler, alt efter hvilke religioner forældrene hver især tilhører? 

Den pensionerede sydstatspræst Gerald Harris fra North Carolina er en af de konservative troende, som protesterer mod at blande religionstraditioner. Harris er redaktør for magasinet The Christian Index (USAs ældste religiøse tidsskrift fra 1822) og nægtede i sin gerning for eksempel at vie troende og ikke-troende. Han siger ifølge USA Today:

"Det vil blive sværere og sværere for folk at stå klippefast ved deres tro ... den absolutte sandhed er det, der er på spil her."

Også andre frygter, at de gamle religiøse traditioner forsvinder med sammenkoget af regler og skikke, som blandede trosretninger i ægteskabet nødvendigvis må afstedkomme. En af dem er Steven C. Wernick, vicepræsident for United Synagogue of Conservative Judaism:

Det vi ved om, hvilket stort arbejde det er at videreføre den jødiske tradition til næste generation, viser, at dette bedst sker i familier, hvor begge forældre er engagerede i den jødiske tro, siger Wernick ifølge New York Times.

Clinton-Mezvinsky-brylluppet har da også affødt ambivalente reaktioner blandt USAs seks millioner jøder. Nogle føler en vis stolthed over, at en jøde har giftet sig ind i USAs nærmest royale kreds. Andre frygter, at trosblandede ægteskaber blandt kendte som Chelsea Clinton og Caroline Kennedy, der i 1986 giftede sig med jøden Edwin A. Schlossberg, vil påvirke flere jøder til at gifte sig med andre trosretninger.

Den liberale jødiske avis, The Forward, kaldte dog forleden Chelsea Clintons bryllup med Marc Mezvinsky en milepæl, en målestok for social accept. 

Metodistkirken er ikke bekymret
Metodistkirken, som Chelsea Clinton tilhører, er ikke så bekymret over udviklingen. Pastor Taylor Burton-Edwards, der er leder af en gren af kirkens General Board of Discipleship, siger ifølge New York Times, at i et tiltagende pluralistisk USA bliver opfattelsen af, at man skal forblive blandt sine egne, i sin egen gruppe, mindre og mindre udbredt.

Chelsea Clinton konverterede ikke til jødedommen ved brylluppet med Marc Mezvinsky, men forbliver metodist.