Dansk maler skaber lange køer i USA

Billedet er malet af den danske maler Carl Bloch (1834-1890 og forestiller en engel, der trøster Jesus i Getsemane Have, umiddelbart før han bliver taget til fange. - Foto: Wikimedia Commons

Den religiøse maler Carl Bloch er et tilløbsstykke på Brigham Young University Museum of Art i Utah, hvor mormonerne elsker ham

En enestående oplevelse for at se en mesters værker. En once in a lifetime-mulighed, som man bare ikke må gå glip af.

Sådan beskriver det mormonske Brigham Young University Museum of Art selv den udstilling med malerier af Carl Bloch, som vises i øjeblikket i den amerikanske stat Utah.

Og publikum er helt enige. De strømmer til i hobetal.

LÆS OGSÅ:Carl Bloch - en dansk kunstner i populær udlændighed
 
Udvidet åbningstid
Den danske maler Carl Bloch er relativt ukendt blandt de fleste af sine danske landsmænd til trods for at mange altertavler i de danske kirker bærer hans signatur.

I den amerikanske stat Utah udstilles i øjeblikket en mængde af hans værker, primært udlånt fra danske kirker og museer, og udstillingen er en kæmpesucces.

Ja, den er mere end det. Den er et gedigent tilløbsstykke, siger kommunikationschef Christopher Wilson fra Brigham Young University Museum of Art til kristendom.dk og fortsætter:

Lang tid inden udstillingen åbnede den 12. november var billetterne til de to første dage totalt udsolgte, og vi har endda udvidet vores åbningstid, mens denne udstilling kører. Vi har åbent fra 10 til 21. Og da vi opererer med at lukke 75 ind hver kvarter, så betyder det, at der er 3.300 billetter til rådighed om dagen, og de går som varmt brød.

Udstillingen gør mig til et bedre menneske
Kommunikationschef Christopher Wilson forventer, at det her måske er den første og eneste gang, at alle disse Carl Bloch-malerier er samlet i USA.

Derfor er det også vigtigt at se dem samlet, for det giver en helt anden forståelse af en maler, som i forvejen er dybt elsket blandt mormonerne i Utah, mener han.

Men også gæster fra resten af USA og andre kristne kirker strømmer til udstillingen, og de kan på denne blog fortælle, hvad de synes om maleren Carl Bloch og udstillingen og her er begejstringen stor.

Jeg står her foran mesterens værker. Helt overvældet. Disse værker er i sandhed en gave fra Gud til alle kristne. Jeg kommer igen næste gang med flere venner og mere familie, skriver en anonym.

En anden anonym mener tilmed, at udstillingen af Carl Bloch-malerier gør vedkommende til et bedre menneske, fordi malerierne får personen til at forstå kristendommen på et dybere niveau. Til at komme selveste Helligånden nærmere.

Og så er der de mange, som mener, at Blochs fremstillinger af Jesus altid har været noget helt specielt og som må bunde i at maleren havde en helt særlig og meget stærk indre religiøs overbevisning og forbindelse til det himmelske.

Der er også mange, som efter at have set malerierne, ønsker at rejse til Danmark for at se malerens hjemland og som skriver, at de håber, at danskerne ved, hvilken skat de har i Carl Blochs malerier.

En profet er ikke anerkendt i sit eget hjemland
At danskerne så ikke er nær så begejstrede for Carl Blochs malerier som mormoner i USA, ved kommunikationschef Christopher Wilson fra Brigham Young University Museum of Art udmærket godt.

Han vil dog ikke give nogle bud på, hvorfor det forholder sig sådan, men nøjes i stedet med at sige, hvorfor amerikanerne efter hans mening er så glade for Carl Bloch.

Vi elsker især Carl Bloch for hans måde at fremstille Frelseren på, som er med lige store dele respekt for Jesu guddommelighed, menneskelighed, indfølelse og maskulinitet. Værdier, som vores gæster alle sætter pris på og selv prøver at leve efter, siger kommunikationschefen til kristendom.dk.