Der er et før og et efter 11/9

I den første tid efter terrorangrebet tror jeg, at den brede befolkning drog konklusionen, at muslimer begår terror. Men i dag har de fleste heldigvis droppet den fordom, siger terrorforsker Ann-Sophie Hemmingsen. Foto: Greg Semendinger Denmark

Terrorangrebet den 11. september 2001 har berørt alle aspekter af vores samfund, og terroren er blevet en del af hverdagen, mener terrorforsker Ann-Sophie Hemmingsen

Hændelserne den 11. september 2001 har haft stor betydning for, hvordan verden ser ud i dag. Endnu større end jeg på det tidspunkt havde forudset," siger ph.d. Ann-Sophie Hemmingsen, som er projektforsker med speciale i jihadisme i Vesten ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Ann-Sophie Hemmingsen mener godt, man kan tale om et før og et efter 11/9:

"I kølvandet på 11/9 kom krigen mod terror og Danmarks engagement i krigene i Irak og Afghanistan. Og så er der terrorlovgivningen. Terrorangrebet har berørt alle aspekter af vores samfund, og terroren er blevet en del af hverdagen.

Hvert andet år bliver der foretaget målinger af danskernes følelse af tryghed, fortæller Ann-Sophie Hemmingsen:

"TrygFondens seneste tryghedsrapport, viser, at 10% af danskerne er bange for terrorangreb på dansk jord. 9/11 har også spillet en stor rolle i forhold til dele af det politiske liv. I dag italesættes både nødhjælp og ulandshjælp eksempelvis som noget, der forebygger terrorisme og radikalisering.
 
Islam og den nye terrorisme
Hvordan adskiller den religiøse terror sig fra andre former for terror? Er de psykologiske konsekvenser for de berørte de samme? 

Eksperterne herhjemme diskuterer netop dette. Nogle terrorforskere mener, at den religiøse terror den såkaldte nye terrorisme der retfærdiggør sig selv ved hjælp af religiøse argumenter, bare er gennemført ond. Den har ikke nødvendigvis et bestemt politisk formål, men er bare ude på at slå ihjel.

Hemmingsen er ikke enig heri. Hun mener ikke, at der er den store forskel på den religiøse og ikke-religiøse terrorisme.

Hvordan har 11/9 ændret på opfattelsen af religiøs terror hos den enkelte i Vesten?

I den første tid efter terrorangrebet tror jeg, det fik den uhyggelige konsekvens, at den brede befolkning drog konklusionen, at muslimer begår terror. Dog ikke på længere sigt. I dag har de fleste heldigvis droppet den fordom. Mange almindelige mennesker interesserer sig nu mere for islam og sætter sig ind i, hvad religionen handler om.

Terrortruslen mod Danmark
Er verden blevet et mere usikkert sted at leve efter 11/9?

Det kommer an på, hvordan man måler sikkerhed. For nogle mennesker, ja. Nogle krige blev sat i gang i kølvandet på 11/9. Det har for eksempel fået stor betydning for folks hverdagen i Afghanistan.
Hvis man ser på danske forhold, så vurderer PET, at terrortruslen mod Danmark er forhøjet. Men det har både med tegningesagen og Danmarks deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan at gøre.
 
Er der en sammenhæng mellem tegningesagen og 11/9?
Det blev der spekuleret meget i umiddelbart efter tegningesagen. Nok ikke direkte, men det er klart, alt ville have set anderledes ud, hvis 11/9 ikke var gået forud, for der var allerede konflikter i gang.

Tid til samfundsmæssig refleksion
Er der nogle underbelyste aspekter ved 11/9, du synes, der burde komme mere fokus på?
Nej, der er rigeligt fokus på det! Vi bliver ved med at holde live i 11/9.

Men det er vel naturligt nok i og med, der er et før og et efter?
Ja, for der er mange tiltag siden 11/9. Har vi brug for dem alle sammen? Og hvad er de uønskede konsekvenser deraf? Jeg tror, det er vigtigt, vi tager et blik på for eksempel terrorlovgivningen, -revisionen og pakkerne. Vi traf nogle store beslutninger i kølvandet på 11/9. Måske i chok. Så det er en fælles samfundsmæssig refleksion, jeg efterspørger.

Hvad mener du, Vesten dels har lært, dels burde tage ved lære af efter 11/9?
Ja! Bush-regeringens - og med USA også mange andre landes reaktion har vist sig ikke at være den bedste måde at reagere på. Norge reagerede med enorm værdighed efter terrorangrebet den 22. juli 2011. Tænk hvis USA havde valgt samme strategi - hvordan ville verden så have set ud?

Men giver det mening at sammenligne de to terrorangreb?
Nej, det er svært at sammenligne de to angreb og ikke helt rimeligt, fordi verden i dag ser anderledes ud. Vi ved mere. Men det er vigtigt hele tiden at forholde sig til, hvordan man vil reagere efter et terrorangreb. Nu har vi to yderpunkter: Den 11/9 og den 22/7."

"Årsagen til at 11/9 har haft så store konsekvenser, er ikke så meget selve angrebene, som det er den måde, hvorpå verden reagerede på dem konkluderer terrorforskeren.