Det ønsker USA's religiøse ledere sig af Obamas næste fire år

Barack Obama er genvalgt til fire år mere i det hvide hus. USA's religiøse ledere har mange forslag til, hvad han skal bruge de fire år til at opnå. Foto: KEVIN LAMARQUE Denmark

Kampen mod sult og fattigdom, kampen mod fri abort, Israel-Palæstina-konflikten er blot nogle af de problemstillinger, USA's religiøse ledere ønsker, at præsident Obama specielt skal rette sin opmærksomhed mod i sin kommende valgperiode

I USA's kirkelige og religiøse kredse har man med spænding fulgt præsidentvalgkampen. Religion News Service har bedt ti religiøse ledere fortælle om deres ønsker til Barack Obamas kommende fire år som præsident.

"Mit håb er, at præsident Obama og hans administration vil bringe amerikanere sammen i fred og undgå nationale kriser," siger Leith Anderson, der er formand for "The National Association of Evangelicals" til Religion News Service.

Pastor Samuel Rodriguez, formand for "The National Hispanic Christian Leadership Conference", siger:

"Jeg beder for, at vores præsident vil gøre mere for at beskytte liv, styrke familien, beskytte religiøs frihed, og globalt vil slå et slag for religiøs pluralisme, især i muslimske lande".

Beskyt de svageste
En række af lederne har dog mere konkrete ønsker og interesser. Nogle vil have mere fokus på moralske problemstillinger.

Talskvinde for "U.S. Conference of Catholic Bishops" søster Mary Ann Walsh håber at præsidenten vil:

"Støtte lovgivning der beskytter de svage: fostre i livmoderen, ældre i deres sidste tid på jorden og alle midtimellem."

Sociale problemer spiller også en stor rolle for flere af ledere. Særligt kampen mod sult og fattigdom præger deres ønsker til præsidenten.

"Vi håber, at præsident Obama vil forholde sig til årsagerne til fattigdom og vil skabe livgivende uddannelses- og jobmuligheder," siger Katryn Mary Lohre, der er formand for "The National Council of Churches".

Pastor Carroll A. Baltimore, der er formand for "The Progressive National Baptist Convention", stemmer i:

"Det er mit dybtfølte håb, at præsidenten vil tage lederskab i forhold til at gøre opmærksom på fattigdomsproblemet og dets store virkning på hele vores samfund".

Pastor David Beckman, formand for den kristne folkebevægelse "Bread of The World", udtaler ligeledes:

"Som religiøse mennesker er det vores ansvar at holde præsidenten til ansvar for at gøre noget ved sult og fattigdom".

USA's rolle i verden
Udenrigspolitik er også vigtig for mange af lederne.

"Obama bør utvetydigt støtte Israels ret til at eksistere inden for sikre og forsvarede grænser, og Israels ret til ikke at blive udsat for en trussel om atomar udslettelse fra Teheran," siger Richard Land, der er formand for "The Southern Baptist Covention's Ethics & Religious Liberty Commission" til Religion News Service.

Rabbiner David Saperstein, leder af "The Religious Action Center of Reform Judaism", udtaler:

"Vi må også se ud over USA's grænser og have mål som at: Opnå fred mellem Israel og Palæstina, støtte sikkerhed for civile i Syrien, støtte religiøs frihed overalt, gøre noget ved global opvarmning før den løber løbsk".

Salam Al-Marayati, formand for "Muslim Public Affairs Council", kæder indenrigs- og udenrigspolitik sammen og mener, at Obama skal:

"Fortsætte inklusionen af amerikanske muslimer i politiske drøftelser. Amerikanske muslimer kan være med til at bygge bro til den islamiske verden, der kan hjælpe til at navigere i demokratiudvikling og i kampen mod voldelig ekstremisme".

Mere religiøs tolerance
Endelig spiller religionsfrihed, som det også ses i nogle af de andre citater, en rolle:

"Præsidenten burde sætte gang i en kraftig kampagne i mod den anti-islamiske lovgivning, der breder sig i nationen," siger Nihad Awad, som er national leder af "The Council on American Islamic Relations" til Religion News Service.

Læs flere af ledernes ønsker her.

Barack Obama er sikret fire år mere i det hvide hus. USA´s religiøse ledere har mange forslag til, hvad han skal bruge de fire år til at opnå Foto: iris