Efterkommere af eksilerede jøder konverterer tilbage til jødedom

Fra Sydamerika til Indien genfinder gamle jødiske slægter nu deres religiøse identitet efter at have konverteret til kristendom i forbindelse med eksil. Her ses en synagoge i Buenos Aires, Argentina. Foto: Wikimedia

Efter mange århundrede er efterkommere af spanske jøder nu ved at genfinde deres jødiske identitet og konverterer fra kristendom tilbage til jødedom

Om det er Columbia, Brasilien eller Indien alle steder, hvor det spanske imperium engang havde sine forposter, begynder gamle jødiske slægter nu at genfinde deres religiøse identitet. Det skriver Washington Post.

Da inkvisitionen hærgede i Spanien var det forbundet med livsfare at være jøde. Spanske jødiske familier søgte så langt væk fra selve Spanien som muligt til de yderste forposter af det dengang spanske imperium. Ikke alene søgte de væk, de udskiftede også deres navne og konverterede til kristendom.

Men gennem de seneste år er de spanske jøder begyndt at konvertere tilbage til jødedommen igen. Der er tale om en decideret vækkelse, siger Michael Freund, som leder Shavei Israel, en Jerusalem-baseret gruppe, der hjælper nye jødiske samfund med at starte op.

"Den jødiske gnist blev aldrig helt slukket blandt disse mennesker, og de opfylder deres forfædres drøm ved at tage den jødiske identitet tilbage, en identitet, der i sin tid så brutalt blev røvet bort," siger Freund til Washington Post.

Et eksempel er den nye jødiske menighed i byen Bello i den colombianske delstat Antioquia. Her var Juan Carlos Villegas oprindelig præst for en evangelikal menighed med 3000 medlemmer. Men i årene 1998 til 2003 opholdt han sig i Israel, hvor han blev tiltrukket af jødedommen.

Da han kom tilbage til Columbia fortalte han menigheden, at han havde besluttet at konvertere. Mange i menigheden fulgte Juans eksempel, som nu havde skiftet sit spanske navn ud med det hebraiske Elad. Jorden var allerede gødet for en sådan konvertering, for der er flere gamle jødiske slægter på stedet, og jødiske traditioner har overlevet til vores tid.

Men mange af disse traditioner har levet upåagtet, selv af dem, som førte dem videre. Det fortæller blandt andet Ezra Rodriguez, en yngre mand fra menigheden i Bello:

Det var først, da jeg begyndte at studere jødedommen, at jeg opdagede de jødiske traditioner i min familie, siger han til Washington Post.

Som et eksempel nævner han sin far, der aldrig har gået barhovedet selv i kirken. Faren fortalte sønnen, at det ville være topmålet af disrespekt at blotte sit hoved.