Er det lettere at snyde religiøse mennesker?

"Det var næsten ligesom en kult. Der var bønner næsten efter hvert et opkald. Der var en virkelig følelse af kammeratskab, en følelse af fællesskab," udtaler mormonsk offer for millionsvindel. Foto: .

I de sidste par år er en række religiøse amerikanere blevet udsat for svindel for milliarder af kroner. Forskere mener, at de religiøse er lettere ofre for svindel

For tiden er der en sag oppe i USA om tre pakistanske immigranter, som formodes at have svindlet medmuslimer i Chicago for ca. 150 millioner kroner. Svindlerne lokkede dem til at smide penge i en investeringsplan, som de lovede, levede op til islamisk lov. Men alle pengene røg direkte ned i svindlernes lommer.

En anden sag, som undersøges i øjeblikket, omhandler en kristen radiovært fra Minnesota, som igennem en treårig periode sammen med en medsammensvoren lokkede mere end en milliard kroner ud af sine lyttere og sponsorer.

Disse sager er blot de sidste i en lang række, som har religiøse mennesker og fonde som ofre.

Ifølge Lori Schock, advokat for U.S. Securities and Exchange Commission, er svindlerne ofte medlemmer af samme menighed eller samme religion som ofrene, og de har derfor haft lettere ved at vinde deres tillid:

Vi har set tilfælde, hvor det er en udefra, som er kommet ind i folden, og vi har set tilfælde, hvor det er en person, der har været medlem af fællesskabet i årtier, udtaler hun til Huffington Post.

Vi har haft sager, hvor folk citerer Skriften for, at Herren vil have, at du tjener penge. Og når korthuset så vælter, mister ofrene nogle gange mere end deres penge - nogle gang mister de deres tro, og det er ekstremt sørgeligt, fortsætter hun.

Professor i religionsvidenskab ved Boston University Nancy Ammerman er enig med Schock:

Det grundlæggende problem, tror jeg, er spørgsmålet om gensidig tillid. Disse svindelnumre forudsætter og udnytter den tillid, og mennesker i religiøse fællesskaber er tilbøjelige til at have stor tillid til andre i deres fællesskab, udtaler hun.

Ifølge sociolog og forfatter Anson Shupe er nogle religiøse grupperinger oftere udsat for svindel end andre. Hans egen forskning viser, at især evangeliske kristne og mormoner er lette ofre:

Protestanter og mormoner er tilbøjelige til at mene, at der er en sammenhæng mellem at overholde deres tros grundsætninger og bidrage finansielt til dem, og så høste frugterne her og nu. Nogle præster prædiker om et en-til-en-forhold mellem verdslig fremgang og engagement i trosspørgsmål, forklarer han til Huffington Post.

Medlemmer af disse grupper tror også, at Gud ønsker, at de har fremgang, og at Gud ikke vil tillade, at de bliver flået - især ikke af nogen, som deler deres trosforestillinger, fortsætter han.

Og måske er der noget om snakken, i alt fald har det mormonske samfund i Utah været hårdt ramt de seneste år. Ifølge Huffington Post er mormonerne sammenlagt blevet franarret mere end 6 milliarder kroner.

Et af svindelnumrene var i 2009. Her lykkedes det tre svindlere at få flere tusinde mormoner til at investere sammenlagt 270 millioner i en fup-virksomhed, der foregav at sælge ædelmetaller. Mange af ofrene havde oprettet fonde for at investere flere penge med henblik på at donere overskuddet til gode formål. Ifølge et af ofrene, en kvindelig mormon, blev man næsten afhængig af at investere penge:

Det var næsten ligesom en kult. Der var bønner næsten efter hvert et opkald. Det element var centralt. Der var en virkelig følelse af kammeratskab, en følelse af fællesskab, og alt vi skulle gøre involverede humanitært arbejde for at forandre verden. Det var derfor, du følte, at du ikke turde ødelægge det. Gud står bag os, og du ønsker ikke at svigte ham, udtalte hun til Bloomberg.

Professor i erhvervsøkonomi Ned Hill, som selv er praktiserende mormon, er enig med Anson Shupe. Ifølge ham har mormoner en lang forhistorie som ofre for svindel:

Det, du har i et mormon-samfund eller et andet religiøst samfund, er tillid, og den kan være meget stærk. Hvis du kan bryde ind i den tillid, så vil de ting, der gør den så stærk, gøre folk virkelig sårbare. Mormoner kan være særlig sårbare, fordi de er forpligtede til at gøre godt, udtaler han.

Men det er ikke alle, der er enige i, at religiøse udgør lettere ofre. Earl L. Grinols, professor i økonomi ved Baylor University, mener ikke, de religiøse er lettere at snyde end andre, men han mener, at svindlerne formoder det. Derfor går de målrettet efter dem:

Forbryderne har en fejlagtig opfattelse af, at disse medlemmer er mere naive. De er tilbøjelige til at mene, at kristne er mere simple og måske lettere at styre, udtaler han til Huffington Post.

Ifølge Lori Schock er det vigtigt, at man forhører sig med en professionel rådgiver, inden man investerer i et projekt, uanset hvem der prøver at sælge det:

Stol på folk, men forsikr dig. Hvis noget lyder for godt til at være sandt, er det det formentlig, udtaler hun.