Første buddhist og første hindu valgt til den amerikanske kongres

Tulsi Gabbard, en demokrat fra Hawaii, bliver det første hinduistiske kongresmedlem i USA. Her taler hun ved Democratic National Convention i Charlotte, North Carolina den 4. september 2012. Foto: STREETER LECKA Denmark

Der er kommet lidt mere religiøs mangfoldighed i den amerikanske kongres efter valget i tirsdags. Den første hindu træder nu ind i Repræsentanternes Hus, og den første buddhist blev valgt til Senatet

Tulsi Gabbard, en demokrat fra Hawaii, bliver det første hinduistiske kongresmedlem, efter at have besejret sin republikanske rival. Det skriver Religion News Service.

Den 31-årige Gabbard blev født i Amerikansk Samoa af en katolsk far og en hinduistisk mor og flyttede til Hawaii, da hun var 2. Hun bekender sig til vishnuisme, også kaldt vaishnavisme, en af de tre hovedgrene af hinduisme, som ærer guddommen Vishnu og hans inkarnationer.

Med sin baggrund, åbner Tulsi Gabbard endnu en dør for, hvad der er muligt for minoritetsgrupper i USA. Gennem de seneste år har der været en række af personer fra forskellige minoritetsgrupper, som er blevet valgt til Kongressen, både hvad angår religion, race og seksuel orientering.

Gabbard er meget bevidst om det forbillede, som hun gennem sin position er for andre hinduer. I forbindelse med valget udtaler hun blandt andet:

En hindu fortalte mig for nylig, at hans datter altid skammede sig over sin religiøse baggrund, men efter at hun havde mødt mig, skammede hun sig ikke længere.
.

Første buddhist i Senatet - også fra Hawaii
Også den første buddhistiske senator kommer fra Hawaii. Demokraten Mazie Hirono, som også er den første asiatisk-amerikanske kvinde valgt til Senatet, var en af tre buddhister i Repræsentanternes Hus. De to andre, demokraten Hank Johnson fra Georgia, og ligeledes demokrat Colleen Hanabusa, der som Hirono kommer fra Hawaii, fik begge genvalg tirsdag.

Hirono, som blev født i Japan og voksede op dér, blev opdraget i Rene Lands buddhisme, en af de mest populære traditioner i Østasien. Hun har udtalt, at hun "tror på buddhistiske forskrifter", men ikke praktiserer religion dagligt.

Kongressen forbliver dog for størstepartens vedkommende kristen. Mere end 85 procent af Kongressens medlemmer har en kristen baggrund i følge Pew Forum. Blot to medlemmer er muslimer.

Repræsentanternes Hus mistede sin første ateist, da republikaneren Pete Stark fra Californien tabte sin plads ved valget i tirsdags. Til gengæld er en anden ateist kommet ind i samme kammer, da den demokratisk kandidat fra Arizona, Kyrsten Sinema, blev valgt ind.

USA's første buddhistiske senator, demokraten Mazie Hirono Foto: Wikimedia