Hindu-badedragt trukket tilbage efter protester

Indiske aktivister fra den højreorienterede hinduistiske organisation Shiv Sena demonstrerer mod designeren Lisa Blue, som har kreeret en badedragt med motivet af hindu-guden Lakshmi på. Amritsar, 8. maj 2011. Kontroversen begyndte under Australian Fashion Week i Sydney.

En badedragt med et motiv af hinduguden Lakshmi har medført flagafbrænding og dødstrusler mod designeren Lisa Blue. Billedet på badedragten har fornærmet hinduernes religiøse følelser. Nu har designeren været ude at sige undskyld

Tager man til Indien er det er ganske normalt at møde afbildninger af forskellige hinduistiske guder og gudinder. I hinduismen findes der nemlig ikke et billedforbud.

Alligevel skabte en badedragt med et motiv af hinduguden Lakshmi for nylig en hinduistisk krise i Indien. Det skriver USA Today.

Bag badedragten står den australske designer Lisa Blue, som viste den frem under modeugen i Sydney for nylig.

Hindu-badedragt udløste trusler mod designeren

Fremvisningen af badedragten udløste en række protester fra indiske hinduer, som i vrede brændte det australske flag af under en demostration.

Også et foto af en model i badedragten har ført til negative reaktioner fra flere hinduer.

Ifølge hjemmesiden Fashionising.com har det været alt fra nedsættende bemærkninger til forbandelser og dødstrusler rettet mod designeren Lisa Blue.

Også det officielle Indien har taget afstand fra badedragten.

Lakshmi er en guddom, som tilbedes af hinduer, og ved at bruge billedet på en badedragt fornærmer man deres religiøse følelser, har den indiske handelsminister Anand Sharma udtalt til Associated Press.

Lisa Blue undskylder for at have fornærmet hinduer

På grund af protesterne har producenten Lisa Blue Swimwear nu stoppet produktionen af badedragterne og tilbagetrukket serien fra butikkerne.

Hun har på Facebook undskyldt over for hinduerne, at hun har formærmet dem og sagt, at ikke var intensionen.

"Brugen af billedet af guden Lakshmi var ikke på nogen måde et mål for at provokere, men blot for at fejre forskellige kulturer og dele det igennem vores brand," skriver hun i et statement.

Hinduer godtager undskyldning

Det officielle Indien hilser tilbagetrækningen velkommen, og en ellers planlagt retssag mod designeren er nu afblæst.

Landets højesteret var ellers parate til at føre en sag mod producenten, fordi de mente, at fotografier af badedragten ikke skulle være offentliggjort i indiske aviser.