Hollandske kongelige døbt som mormoner efter deres død

Prins Bernhard og prinsesse Juliana er nogle af de kongelige hollændere, der er blevet 'døbt' som mormoner efter deres død. Her ses de til deres bryllup i 1939. Foto: DALMASSIPA

Flere medlemmer af det hollandske kongehus er posthumt blevet døbt som mormoner

Upublicerede dokumenter i mormonernes globale genealogiske database viser, at hollandske prins Claus, prins Bernhard og prinsesse Juliana alle er blevet 'døbt' som mormoner efter deres død. Det skriver DutchNews.nl.

Ifølge mormonernes egne regler kan kun medlemmers egne ikke-troende forfædre døbes ind i kirken. Men ikke alle medlemmer af kirken holder sig til dette ifølge mormonernes talsmand Hans Boom i Holland:

"Jeg mener, at det skyldes overentusiastiske medlemmer. På den anden side forestiller jeg mig ikke, at der vil være indvendinger mod de posthume dåbshandlinger. De er jo gjort som en en gestus af kærlighed."

Han mener desuden, at interessen for de kongelige måske er grundet i, at der i mormonernes teologi lægges vægt på særlige ædle og store personligheder, der skal påtage sig lederroller i kirken.

Ifølge DutchNews skulle Prins Claus' dåb have fundet sted to år efter hans død i 2002 i et mormontempel i Brasilien. Hvor de andre to kongelige blev døbt, foreligger der ikke nogle oplysninger om.

I andre sammenhænge har mormoners dåb af afdøde personer ført til forargelse, blandt andet når det er sket for afdøde jøder. Det var således tilfældet, da det skete for det hollandske jødiske Holocaust-offer Anne Frank i 2010. Kilden til denne historie er den tidligere mormon, amerikaneren Helen Radkey.

I henhold til Radkey, er der foretaget mindst ni rituelle dåb af Anne Frank gennem de senere år. Men i forbindelse med dåben i 2010 siger Radkey, at dette er første gang, at Franks navn er blevet optaget i en mormonsk database, der kan anvendes både til slægtsforskning og også til at forelægge en afdød persons navn for komme i betragtning til posthum dåb - en separat proces.

Avisen Trouw rapporterer, at mormonerne har tilbudt gratis hjælp til administrative organer i de 12 nederlandske provinser med hensyn til digital scanning af fødsels- vielses- og dødsattester. Nogle provinser har sagt ja til hjælpen, mens andre har takket nej, da de mener, at Mormonkirken vil bruge oplysningerne til gendåb.

Der foreligger endnu ikke nogen officiel reaktion fra den hollandske kongefamilie. Ifølge mormonerne i Holland har de omkring 9.000 levende medlemmer.

Prins Bernhard er en af de kongelige hollændere, som er blevet 'døbt' som mormoner efter deres død. Foto: Wikimedia