Ikke-russiske præster er uønskede i Belarus

Udenlandske katolske præster må forlade Belarus. - Foto: .

Katolske præster får efter mange års tjeneste ikke deres tilladelse fornyet

Tre udenlandske katolske præster, der arbejdede i Grodno Stift i det vestlige Belarus det tidligere Hviderusland har fra nytår ikke længere tilladelse til at arbejde i deres menigheder, meddeler den i Norge baserede nyhedstjeneste Forum 18. Den katolske ærkebiskop i Belarus, Tadeusz Kondrusievic fra Minsk, oplyser endvidere til Forum 18, at også tre nonner og endnu endnu en udenlandsk præst har fået besked på at forlade landet.

Det bringer antallet af ikke-russiske katolske præster og menighedsarbejdere, der er blevet frataget retten til at arbejde i landet, op på 29 i løbet af de sidste fire år. Ærkebiskoppen erklærer i forbindelse med de seneste udvisninger: "Dette synes jeg er meget sørgeligt. Hvem er det egentlig, som bliver straffet her? Det er jo de gode borgere i Belarus."

Der er ifølge ærkebiskoppen omkring 430 katolske præster i landet. 160 har anden national oprindelse. Kirken arbejder hårdt for at skaffe flere indfødte præster, og landets katolske præsteseminarium har omkring 140 elever. Men det tager tid, og kirken har brug for trofaste præster og nonner udefra til at styrke kirkens arbejde.

En talsmand for regeringens kontor for fremmede udsendte i landet, Marina Tsvilik, forsvarer over for Forum 18 beslutningerne. De pågældende er ikke udvist, men har kun fået indskrænket deres arbejdstilladelse. De tre præster har ifølge hende nægtet at prædike på hverken russisk eller belarus. Det burde stiftet forstå. Staten har modtaget flere klager og har ret til at gribe ind i sådanne tilfælde, hvor kirken ikke selv griber ind.

Netop Grodno Stift har et stort polsk mindretal, hvorfor en række katolske menigheder forstår og bruger det polske sprog. Det har haft den følge, at hvor udenlandske præster og medarbejdere i resten af landet skal have fornyet deres arbejdstilladelse en gang årligt, skal det i netop dette stift ske to gange om året.

Foto: stock.xchng