Japans kirker kommer katastrofeofrene til undsætning

Redningsarbejdere beder en stille bøn for jordskælvsofrene i Japan. Foto: LEE JAE-WON

Kirkerne i Japan yder en meget aktiv indsats for at rette op på katastrofen efter jordskælvet i Fukushima, blandt andet i form af bønner, indsamlinger og nødhjælp

Et jordskælv i Japan er ikke nogen nyhed. Men sjældent rammer det så hårdt, som det gjorde for en uge siden ud for den nordøstlige by Sendai.

Ifølge Ecumenical News International (ENI) er mere end 3700 døde, mere end 7800 meldt savnede og 2000 sårede. Tallet stiger time for time. 400.000 er blevet evakueret fra området. Jordskælvet, der har forårsaget en voldsom og ødelæggende flødbølge, er også gået ud over Fukushima Daiichi atomkraftværket, og derfor frygter man alvorlige atomudslip.

Kirkerne i Japan har ikke været sene til at reagere på katastrofen. De er omgående gået aktivt ind i redningsarbejdet, oplyser ENI.

På grund af de hyppige jordskælv i Japan er der blevet oprettet et kristent jordskælvscenter. Her blev der holdt møde for tre dage siden i United Church of Christ-kirken i byen Sendai nær epicentret. Kirkens medlemmer er i gang med at opsøge de katastroferamte områder sammen med kirkelederen, pastor Hideo Ishibashi.

Desuden er der iværksat mange landsindsamlinger, blandt andet af den ortodokse kirke, den katolske organisation Caritas Japan og det kristne landsråd i Japan. Vi er ved at koordinere et netværk af lokalhjælp for de mennesker, der er allerhårdest ramt, udtaler landsrådets leder Isamu Koshiishi.

Men kirkerne nøjes ikke med at samle penge ind. Mange kirker hjælper aktivt med redningsarbejdet. Den evangelisk-lutherske kirke foretager redningsarbejde i to sogne i Sendai, og den anglikanske kirke har opstillet en base for nødhjælp i Tokyo. Baptistkirkerne har stillet med et katastrofeteam, efter at have måttet sande, at flere af deres medlemmer blev skyllet væk af flodbølgen.

Den evangeliske alliance i Japan, som blandt andet omfatter Frelsens Hær og World Vision Japan, er gået ind i redningsarbejdet og bruger hjemmesider og sociale medier som Facebook samt det kristne nyhedsmagasin The Christians som kommunikationskanaler.

YWCA, den kristne forening for unge kvinder (som i Danmark hedder KFUK) beder om støtte til ofre og overlevende, især "kvinder, børn, ældre og de mennesker, som er udstødt." Desuden opfordrer de til at lukke atomkraftværkerne i Niigata og Shizuoka i det centrale Japan, fordi disse områder kan blive ramt af efterskælv eller måske endda yderlige jordskælv.

twitter