LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Jedi-religion er den mest populære alternative religion i Storbritannien

George Lucas' berømte science fiction-filmserie fra 1977 er gået fra filmlærredet over til at være en religiøs trosretning. Den seneste folketælling i Storbritannien viser, at 176.632 af befolkningen identificerer sig som jediister. Foto: Denmark

Den seneste måling af briternes religiøse overbevisning viser, at 176.632 personer i England og Wales identificerer sig som Jedi-riddere, hvilket gør denne tro den mest populære alternative trosretning

Jedi-kraften er med rigtig mange britere.

Det viser en national folketælling af Storbritanniens befolkning, som bliver foretaget hver tiende år. I et spørgeskema bliver det engelske folk spurgt til alder, køn, bopæl og en mængde andre spørgsmål. Et af spørgsmålene ønsker at afdække befolkningens religiøse overbevisning.

LÆS OGSÅ: Jedi-riddere ønsker FNs anerkendelse som officiel religion

I den seneste undersøgelse fra 2011, hvis resultat netop er blevet offentliggjort, har 176.632 personer i England og Wales svaret, at de er tilhængere af den jediiske tro, hvilket gør jedi-religionen til den mest populære religion i kategorien andre religioner og den syvendestørste religion efter kristendom, islam, hinduisme, sikhisme, jødedom og buddhisme. Det skriver The Telegraph.

Selvom antallet af jedi-troende er faldet med 50 procent over de seneste ti år, er de stadig den mest valgte alternative trosretning i folketællingen blandt de engelsksprogede lande og udgør 0,31 procent af Englands og Wales befolkningers religiøse tilhørsforhold.

LÆS OGSÅ: Star Wars skal lære børn om religion

Udtrykket Jedi kommer fra den amerikanske filminstruktør George Lucas populære science fiction-filmserie Star Wars fra 1977, hvor udtrykket May the force be with you (må kraften være med dig) er en gennemgående replik. Jediisterne tror ikke, at figurerne fra Star Wars eksisterer, men de er alligevel overbeviste om, at den magiske guddom 'Kraften' kan hjælpe dem. Denne kraft er det centrale i jedi-troen, som efter sigende forbinder alle mennesker og ting i universet og accepterer alle racer og arter. Ifølge en engelsk jedi-kirkes hjemmside er kraften noget medfødt i alle mennesker sammen med en grundlæggende forståelse af moral.

I forbindelse med den forrige folketælling i 2001 iværksatte græsrodsbevægelsen Jedi Census Phenomenon en national kampagne, der opfordrede det engelske folk til at tilslutte sig den jediiske tro. Det førte til, at 390.127 engelske indbyggere identificerede sig som jedi-troende i rundspørgen, hvorefter jedi-religionen blev optaget på listen over mulige religioner.

LÆS OGSÅ: Fantasy-religion hitter hos unge

Det er dog uvist, hvor mange af de 176.632 personer i Wales og England, der er seriøse omkring deres kryds ved jedi-kirken. Græsrodsbevægelsen lancerede den nationale kampagne som en slags spøg og et opråb til det engelske folk om at tilkendegive deres begejstring for George Lucas film frem for troen i sig selv.