Katolsk nationalikon bliver helt for homoseksuelle

Billedet af brandmændene, der bærer på liget af den katolske præst og nationalhelt Mychal Judge, har fået en stor ikonisk værdi og har prentet sig ind i amerikanernes bevidsthed. Derfor danner det også motiv til en skulptur, der vil blive rejst ved All Saints-kirken i New York. Foto: SHANNON STAPLETON Denmark

Fader Mychal Judge, helten fra 11. september, er efter sin død blevet hovedperson i debatten om homoseksuelle i den katolske kirke

Få personer har fået så megen heltestatus efter terrorangrebet i New York d. 11. september 2011 som den katolske præst Mychal Judge.

Beretningen om Judge, der ofrede sit liv for at redde mennesker ud af de brændende ruiner i New York, har givet ham status som nationalikon. Det er derfor ikke uden grund, at Judge, der fungerede som katastrofepræst for New Yorks brandvæsen, har fået tilnavnet Saint of 9/11 (11. september-helgen, red.).

Der har endda været tale om at helgenkåre ham. Men efter det er kommet frem, at Judge var homoseksuel, er det blevet sat på stand-by. Dermed kommer han til, post mortem, at spille en central rolle i debatten om katolske homoseksuelle i USA. Det skriver Huffington Post.

I All Saints Church er man i gang med at rejse en statue af Judge. Formålet er at hylde den mand, der forsøgte at bryde skellene ned mellem hvide og sorte, rige og fattige og, ikke mindst, hetero- og homoseksuelle, forklarer kirkens præst Fred Daley.

Daley tilføjer, at statuen er et minde om den mand, der, ligesom så mange andre homoseksuelle, har haft svært ved at finde sig til rette i en kirke, der opfatter homoseksualitet som syndigt og moralsk forkert, og som forsøger at forhindre homoseksuelle i at blive præster.

Daley, der selv er homoseksuel, indskærper, at Judge ikke havde nogen problemer med at leve i cølibat eller overholde præsteløftet.

Det er virkelig godt, at Mychal Judge kan være en rollemodel for især unge homoseksuelle.

Homoseksuelle har ikke været sene til at gøre Judge til deres egen. Ikoner og figurer bliver produceret i massevis, og aktivister, der kæmper for homoseksuelles rettigheder, holder vågenat på årsdagen for hans død.

Den homoseksuelle katolske kommentator Andrew Sullivan kalder Judges død et emblem på tjeneste, hellighed og mod og finder det tankevækkende, at hvis man skulle følge Vatikanets anvisninger, burde Judge aldrig være blevet ordineret på grund af hans seksuelle orientering.

Nogle katolikker har det svært med erklærede homoseksuelle inden for kirken og foretrækker, at det et emne, der ikke bliver nævnt.

Men præsten James Martin, der er redaktør på det jesuitiske magasin America, mener ikke, der er grund til at så tvivl om Judges integritet på grund af deres seksualitet.

"Han levede sit liv i cølibat fuldt og helt," siger Martin og fortsætter:

Han levede i overensstemmelse med katekismen og holdt sit præsteløfte. Han er en helt, uanset om han var homoseksuel, heteroseksuel eller noget midt imellem. Hvis du styrter ind i en brændende bygning for at vise omsorg for mennesker, selvom du ved, at det er livsfarligt, så er det sand hellighed."

Flere røster forsøger at nedtone betydningen af Judges seksualitet, netop fordi de ikke ønsker, at aktivister og lobbyister udnytter Judges heltestatus til at komme igennem med deres egen dagsorden.

Advokaten Dennis Lynch, der har arbejdet sammen med Judge for at skabe fred blandt katolikker og protestanter i Nordirland, mener, at homoseksuelle aktivister har taget sandheden til fange for at fremme deres egne mål.

Jeg tror, det sidste Fader Mike ville ønske som sit eftermæle, var, at folk diskuterede hans seksuelle orientering, siger Lynch.

I det hele taget er det langt fra sikkert, at Judge ville have ønsket, at hans indsats d. 11. september og hans diakonale arbejde blandt HIV-smittede, alkoholikere, kriminelle og etniske og seksuelle minoriteter, blev opfattet som hans bedrifter. Snarere ville han havde ønsket, at man opfattede det som Guds værk:

"Jeg, Mychal Judge, er ikke i stand til at gøre alt dette selv," kan man læse på Judges blog.

"Jeg kommer ind, holder en i hånden, tørrer tårer væk, beder en bøn. Men det er ikke mig, det er Guds nåde," skriver Judge.