LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Katolsk protest mod religion i medierne

Tegneserien South Park er blandt de mange udsendelser, der anklages for at være katolsk-fjendtlige.

Katolske ledere verden over kritiserer medier for at være anti-kristne og især anti-katolske

Det katolske nyhedsbureau Zenit offentliggjorde i pinsen en kronik, der retter en skarp kritik mod mediernes især de store tv-stationers - behandling af den katolske kirke og kristendommen i almindelighed.
Protestens aktuelle anledning er den italienske tv-station RAIs køb af et omdiskuteret BBC-program, der vakte stor opsigt sidste efterår.

BBC bruger falske beskyldninger
BBC-programmet Sex Crimes and the Vatican rejste sidste år en række beskyldninger mod den katolske kirke for at dække over misforhold. Bl.a. hævdes pave Benedict XVI som kardinal at have dækket over seksuelle krænkelser inden for den katolske kirke.

Da BBC bragte udsendelsen den 1. oktober sidste år, protesterede den engelske katolske ærkebiskop, Vincent Nichols, der også er formand for den katolske kirkes kontor for beskyttelse af børn og udsatte forældre.
Ærkebiskoppen vedgik de uhyggelige kendsgerninger om overgreb mod børn. Men han understregede, at den del af programmet, der rettede anklagerne mod Vatikanet og paven, var uden hold i virkeligheden.

Videre fastslås det, at BBC også tidligere har demonstreret sin kritiske holdning over for såvel kristne som ikke mindst katolikker.

Strid om tegneserier
I 2004 afstod BBC dog efter skarp kritik fra at sende tegneserien Popetown, der latterliggjorde pave Johannes Paul II og den katolske kirke. Sidste år blev serien derimod sendt i Tyskland, hvor tv-stationen Deutsche Welle havde købt rettighederne af BBC og trods kraftige protester sendte dem.

Disse protester fik bl.a. den engelske avis Daily Mail til at undersøge BBCs holdning til religion. Her kom det frem, at højtstående repræsentanter for BBC efter et internt møde om religion erkendte, at organisationen har gjort sig skyldig i antireligiøse holdninger.

BBC er dog langt fra alene i sin holdning til den katolske kirke, fremhæver Zenit. For nylig kom den amerikanske tegneserie South Park under anklage i New Zealand. Den 23. maj offentliggjordes en protest fra landets katolske biskopper over en episode i serien, der indeholdt et angreb på Jomfru Maria.

Også i Canada er der røre. Her har den katolske Civil Rights League protesteret mod et program på Canada Broadcasting Corporation, CBC, under titlen The Altar Boy Gang.

De anklager blandt andet CBC for dobbeltmoral, da selskabet næsten samtidig har ansat en muslimsk konsulent, der skal sikre, at selskabets tv-serie Little Mosque on the Prairie respekterer muslimske traditioner.

Engelske biskopper protesterer
I England skrev den katolske biskop i Leeds, Arthur Roche, i sit nytårsbrev til stiftet, at fjernsynsprogrammer stadig oftere rummer antikristne indslag og viser manglende respekt for religion og tro.

Og kardinal Cormac Murphy-O`Conor, ærkebiskop af Westminster, sagde den 28. marts i en tale i Westminister Cathedral i London, at samfundet i stadig højere grad præges af sekulær dogmatisme og kynisme i forholdet til kristne:

- Hvis kristne står ved deres tro, er de intolerant dogmatiske. Når de synder er de hyklere. Når de støtter de svage, er de blødsødne liberale. Når de forsvarer kernefamilien, er de højrefløjs-reaktionære, sagde kardinalen og fortsatte:

- Det er ikke tilfældigt, at voksende antikristne tendenser viser sig i en tid, hvor en ny sekulær intolerance mod religionen i stigende grad dominerer samfundet.