Kinesisk vrede over Starbucks på tempelplads

Åbningen af en Starbucks på et tempelområde i Kina har skabt lokal vrede.

Amerikanske Starbucks har åbnet en kaffebar ved et berømt buddhistisk tempel i Zhejiang-provinsen i Kina. Det har skabt stor lokal frustration

Fra september måned i år har man kunnet kombinere sit besøg i det berømte buddhistiske Lingyin-tempel i den kinesiske Zhejiang-provins med en kaffepause hos amerikanske Starbucks.

Det har dog ikke vakt lokal begejstring, at verdens største kæde af kaffebarer har åbnet en filial på tempelområdet, fortæller The Huffington Post. I følge det statsejede nyhedsorgan China.org.cn har kritikere af foretagendet ligefrem kaldt åbningen af kaffebaren for en kulturel invasion.

Sjælens retræte og amerikansk kaffeindustri
Lingyin-templet på dansk templet for sjælens retræte ligger i et stille og afsondret område nær byen Hangzhou og spiller en vigtig rolle i kinesisk historie og kultur. Det oprindelige kloster på stedet blev grundlagt i år 328 efter Kristus, og tempelområdet har været en betydningsfuld pilgrimsdestination gennem de sidste 1200 år.

Nu er stilheden på tempelområdet imidlertid blevet udfordret. I løbet af det sidste halve år er flere restauranter blandt andet en restaurant fra fastfoodkæden Kentucky Fried Chicken blevet grundlagt på stedet.

Det er dog den nylige åbning af en Starbucks, der for alvor har bragt sindene i kog. Kritikere beskylder den amerikanske kæde for at bringe stanken af penge, ind på tempelområdet og ser den som et eksempel på den vestlige kulturs bombastiske fremmarch og ligegyldighed over for kinesisk kultur.

Starbucks: vi respekterer kinesisk kultur

Selvom der allerede nu er massive røster, som kræver, at Starbucks skal lukke filialen ved Lingyin-templet, er der dog ikke noget, der tyder på, at kaffegiganten har tænkt sig at smide håndklædet i ringen lige med det samme.

Siden vores indtog i Kina for 13 år siden, har Starbucks fastholdt dyb respekt for Kinas kulturelle og historiske arv, udtaler en talsmand i følge Huffington Post.
Vores butikker er blevet lokale samlingspunkter en del af vores kunders daglige kafferutiner og vi kunne ikke være mere glade for det.

Andre forsvarere for kaffebaren på tempelområdet påpeger, at kaffebaren ligger 20 minutters gang fra selve templet i et serviceområde på tempelpladsen. Tempeladministrationen har i øvrigt opfordret Starbucks til at ændre navn fra "Lingyin Temple Starbucks" til "Lingyin Starbucks" for at understrege, at kaffebaren ikke er placeret inde i templet.

Starbucks har før skabt furore i Kina. I 2007 blev kaffebarkæden efter syv år tvunget til at lukke en filial i Den Forbudte By i Beijing.

Lingyin-templet - på dansk "templet for sjælens retræte" - ligger i et stille og afsondret område nær byen Hangzhou og spiller en vigtig rolle i kinesisk historie og kultur. Åbningen af en Starbucks på tempelområdet har skabt lokal vrede.
Lingyin-templet blev bygget i år 326 i Hangzhou, Zhejiang-provinsen, Kina. Foto: Christian Kober